30 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κύκλωμα εμπορίας όπλων απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με κύριο προορισμό την Κρήτη, εξαρθρώθηκε απο την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ.
   
Η αντιπολιτευτική τακτική και η νέα οργανωτική δομή θα τεθούν επί τάπητος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου. Τις εργασίες θα ανοίξει με εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας.
   
Θα πάρουμε αναγκαία αλλά υποφερτά μέτρα, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στη βοήθεια που ζήτησε η Λευκωσία από το Μηχανισμό Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επανέλαβε ότι το ζήτημα προέκυψε λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ποσό που θα λάβει η χώρα δεν θα είναι υπέρογκο.
   
Ξεκινά από σήμερα, Σάββατο η σταδιακή εφαρμογή του θερινού προγράμματος στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού πολλές γραμμές λεωφορείων θα λειτουργούν ενισχυμένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
   
Πάνω από 8.800 είναι οι μετανάστες που έχουν, μέχρι σήμερα, εγγραφεί στο πρόγραμμα Εθελούσιας Επιστροφής και Επανένταξης. Εν τω μεταξύ ήδη 3.848 έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις πατρίδες τους. «Από την υλοποίηση των εθελοντικών επιστροφών αποκομίσαμε ότι, μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε, η μόνη διέξοδος που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς είναι να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια» δηλώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως για την Ελλάδα.

Κόσμος

Για πρώτη φορά συναντώνται το Σάββατο στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσουν το θέμα της κρίσης στη Συρία και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της βίας στη χώρα. Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόοδος, λέει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πάντως ότι καλό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τη διάσκεψη. Αν αποτύχει η διάσκεψη η κλιμάκωση της βίας στη χώρα θα καταστεί «μη αναστρέψιμη», λέει ο Ανάν.
   
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην πολιτεία του Κολοράντο στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 35.000 ακόμη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τις φλόγες.
   
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6.3 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, USGS. Ο σεισμός διήρκεσε 10 δευτερόλεπτα προκαλώντας πανικό στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Τουλάχιστον 17 τραυματίες.
   
Εκτός Μercosur μένει η Παραγουάη μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2013, αποφάσισαν οι ηγέτες του περιφερειακού οργανισμού της Νοτίου Αμερικής. Στη συνάντηση που έγινε στη Μεντόσα της Αργεντινής, οι πρόεδροι της Mercosur επέλεξαν ουσιαστικά μία μέση οδό χειρισμού του θέματος που δημιουργήθηκε μετά το συνταγματικό πραξικόπημα εις βάρος του προέδρου Λούγο, αφήνοντας στην άκρη τις οικονομικές κυρώσεις.
   
Η Ρωσία είναι κοντά σε συμφωνία να διαγράψει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του χρέους της Βορείου Κορέας, που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, και να επενδύσει στην απομονωμένη χώρα. Το χρέος φτάνει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και η Μόσχα μπορεί να διαγράψει ακόμα και το 90%.

Οικονομία

 Με σημαντική ενίσχυση έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. «Ράλι» σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, τον καλύτερο του μήνα από τον περαμένο Οκτώβριο έκλεισε ο Dow Jones.
   
Ο έλεγχος για τα «μαϊμού» επιδόματα δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσους τα ελάμβαναν χωρίς να τα δικαιούνται, αλλά και σε όσους τα ενέκριναν δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. «Αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά», τόνισε.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους όρους συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα τέκνα, περιλαμβάνει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Βάσει αυτής δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες με ανήλικα παιδιά να συνταξιοδοτηθούν, αναγνωρίζοντας το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας 10 χρόνια πριν την ενηλικίωση του παιδιού και όχι 10 χρόνια πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Αθλητισμός

Κάρλες Πουγιόλ και Νταβίντ Βίγια, οι οποίοι μπορεί να μην κατάφεραν να αγωνιστούν στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας με την Ισπανία, λόγω των τραυματισμών τους, ωστόσο θα δώσουν το «παρών» στον μεγάλο τελικό της 1ης Ιουλίου στο Κίεβο.
   
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού με τον εκπρόσωπο του Αντώνη Πετρόπουλου, Γιάννη Γλυκό.
   
Ο τελικός του EURO 2012 πλησιάζει. Την Κυριακή Ισπανία και Ιταλία θα παλέψουν για την κορυφή της Ευρώπης. Εως τότε μάθετε πολλούς και ενδιαφέροντες... αριθμούς που έχουν σημαδέψει τη διοργάνωση...


Δεν υπάρχουν σχόλια: