05 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ έγιναν το βράδυ της Δευτέρας τα γραφεία του Σκάι, στο Νέο Φάληρο. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ την υπόθεση ερευνά η αστυνομία.

Εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει λόγω της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ, που αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές και τις φαρμακοβιομηχανίες, ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας διατύπωσε την έκκλησή προς όλες τις κατευθύνσεις για προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης με τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι από αύριο, Τετάρτη, θα υπάρχουν φάρμακα στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι εταιρίες. Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση. Νέες δηλώσεις Λοβέρδου περί κατάρρευσης.

Με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (επιλογής) ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με τα Αγγλικά, στις 15 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Το sansimera.gr μεταδίδει μετά τη λήξη των εξετάσεων τις απαντήσεις των θεμάτων σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες».

«Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει αμαχητί, ποτέ δεν παραδόθηκε αμαχητί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα από τη Λιβαδειά εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ «που αποσύρονται στο περιθώριο και την περιφρόνηση της Ιστορίας, αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα και μετά προσπάθησαν να την παραδώσουν όμηρο στους δανειστές της». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πλησιάζει η ώρα του λαού, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ως το τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον των Ελλήνων και του τόπου.

Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα με φόντο την οδύσσεια των καρκινοπαθών και τη χιονοστιβάδα προβλημάτων στο χώρο της Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέρχεται κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στα μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών για να πάρει ψήφους, και υποστηρίζει ότι ζούμε την πρώτη πράξη της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα η ΝΔ καλεί να αναλογιστούν την κατάσταση στην Υγεία όσοι εμπορεύονται την ελπίδα του λαού και ανοίγουν την πόρτα για επιστροφή στην κατοχική δραχμή. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι εκείνοι που απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος.

Κόσμος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστήριξε σε δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο ότι έχουν μεγάλη σημασία για την άμυνα της χώρας του τα υποβρύχια που το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό παρέλαβε από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, τα υποβρύχια φέρουν ήδη πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, ο Μπ.Νετανιάχου δεν έκανε αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού των υποβρυχίων.

Παρέλαση με άμαξα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη η βασίλισσα Ελισάβετ Β' από το Ουεστμίνστερ ως το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, ολοκληρώνοντας έτσι τις τετραήμερες εκδηλώσεις. Ωστόσο, από το πλάι της θα λείπει ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος που βρίσκεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Στην Κίνα έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια τριήμερη επίσκεψη στη χώρα. Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Βλ.Πούτιν με Κινέζους αξιωματούχους θα βρεθούν θέματα που αφορούν την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί και η κρίση στη Συρία.

Στο νοσοκομείο εισήχθη ο σύζυγος της Ελισάβετ Β', πρίγκιπας Φίλιππος, που εμφάνισε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, «χαλώντας» το εορταστικό κλίμα για το αδαμάντινο ιωβηλαίο της βασίλισσας. Ο 91χρονος πρίγκιπας θα μείνει για μερικές ημέρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, όπως ανακοίνωσε το Μπάγκιγχαμ.

Ημέρα εθνικού πένθους τη Δευτέρα στην Ιταλία για τους 24 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την βορειοανατολική Ιταλία.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία. Η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής την πολύπαθη επαρχία Εμίλια-Ρομάνια τρομοκράτησε τους κατοίκους χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Από τις 20 Μαΐου, το σύνολο των σεισμικών και μετασεισμικών δονήσεων στη βόρεια Ιταλία έχει ξεπεράσει τις 1.400.

Οικονομία

Μία προς τρεις είναι κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε έκθεσή του ο οίκος διαβλέπει «τουλάχιστον μια πιθανότητα στις τρεις» η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και σημειώνει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο συμβεί, «δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις για άλλα κράτη στην ίδια περιφέρεια». Την ίδια ώρα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προβλέπει κορύφωση της κρίσης το φθινόπωρο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ισχυρούς της ΕΕ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με «λάθος θεραπεία» και έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών για να σώσουν το ευρώ.

Την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism- ESM) από μηχανισμό διάσωσης κρατών και σε μηχανισμό διάσωσης τραπεζών προκρίνουν στις Βρυξέλλες ως την πλέον ρεαλιστική λύση προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιμακούμενη κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.Η πρόταση αυτή αποτελεί συνέχεια ενός τεχνικού κειμένου που κατέθεσε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies) των Βρυξελλών και το οποίο ουσιαστικά υποστήριζε πως για τη διασφάλιση της συστημικής ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ (όχι μόνον της Ευρωζώνης) αρκεί η εγγύηση των καταθέσεων των 54 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες έχουν σήμερα ενεργητικό κοντά στα 30 τρισ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν πως ως μηχανισμός διάσωσης τραπεζών ο ESM θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση της ισπανικής Bankia, όπου η Ισπανία αναζητά 19 δισ. ευρώ για τη διάσωση της. Όμως, για να μετεξελιχθεί ο ESM σε μηχανισμό διάσωσης τραπεζών θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει εγκαίρως και με ακρίβεια τις κεφαλαιακές ανάγκες των ιδρυμάτων που θα ενισχύει κάτι που σήμερα είναι δύσκολο και απαιτεί χρόνο (στην ελληνική περίπτωση η BlackRock και η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάσθηκαν έξι μήνες για να καταλήξουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών).

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά, με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η Ισπανία και ο τραπεζικός τομέας της χώρας που απειλείται με κατάρρευση, ενώ σε δεύτερο πλάνο είναι προς το παρόν η Ελλάδα και οι εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αθλητισμός

«Πλήγμα» αποτελεί για την εθνική Ιταλίας ενόψει του EURO 2012 ο τραυματισμός του Αντρέα Μπαρτζάλι στη γάμπα, καθώς ο διεθνής αμυντικός τέθηκε «νοκ άουτ» από τη φάση των ομίλων, ενώ είναι πιθανό να χάσει ολόκληρη τη διοργάνωση. Την ίδια στιγμή ο Μάριο Μπαλοτέλι αποχώρησε τραυματίας από την προπόνηση της Δευτέρας και θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ πήγε στον Πειραιά, συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έδωσαν τα χέρια για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε σφήνα η Πόρτο. Αντιθέτως, στον Πειραιά επικρατεί αισιοδοξία πως το ζήτημα θα έχει θετική κατάληξη στη νέα συνάντηση που έχει ορισθεί να γίνει την Τρίτη.

Ο Εντέν Αζάρ είναι και επίσημα παίκτης της Τσέλσι, η οποία ανακοίνωσε και επισήμως την απόκτησή του. Ο 21χρονος Βέλγος μεσοεπιθετικός που αγωνιζόταν στη Λιλ πέρασε με επιτυχία τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και εκτιμάται ότι η μεταγραφή του κόστισε 39.4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που τον καθιστά τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, μετά από αυτή του Φερνάντο Τόρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: