24 Μαΐου, 2012

REUTERS: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟ.


Οι 16 χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή όλες εκτός της Ελλάδας, συμφώνησαν να ετοιμάσει κάθε μία ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο που η χώρας μας αποφασίσει να φύγει από το ευρώ μετά τις εκλογές, αναφέρει το Reuters.

Στο άρθρο που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σήμερα, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε από δύο ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι η συμφωνία για τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης έγινε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group, που έγινε τη Δευτέρα.

«Το Eurogroup Working Group συμφώνησε ότι κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», είπε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους που ήταν παρών στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

«Μέχρι στιγμής, δεν είχε προετοιμαστεί κάτι ανάλογο, σε επίπεδο Ευρωζώνης, για το φόβο διαρροών στον Τύπο», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφει το Reuters, στους κόλπους της Ευρωζώνης διακινείται ένα υπόμνημα που έχει ετοιμάσει μία χώρα-μέλος (δεν κατονομάζεται) και το οποίο περιλαμβάνει βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ, αν η Ελλάδα διαβεί την πόρτα της εξόδου με τη θέλησή της.

Το έγγραφο αυτό περιγράφει το πιθανό κόστος για κάθε χώρα-μέλος στην περίπτωση που συμβεί το πιθανολογουμενο grexit, και αναφέρει ότι αν φτάσουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα συναινετικό διαζύγιο. Παράλληλα, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει η Ελλάδα τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα πρέπει να την υποστηρίξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup Working Group προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και, το κυριότερο, ασκεί τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)

Die Zeit: Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ομάδα διαχείρισης κρίσης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η Die Zeit αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Ασμουσεν, ένας εκ των διευθυντών της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

Προσθέτει, μάλιστα,  πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μπούντεσμπανκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το γερμανικό Πρακτορείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: