23 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή», που θα κατέστρεφε την οικονομία, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί από το λαό ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, ώστε η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ και γιαυτό η απόφαση της 17ης Ιουνίου είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Επίσης, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς διεκδικούν τα 540 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο Οργανισμός στους φαρμακοποιούς.

Ζητήματα προς άμεση τόνωση της ανάκαμψης θα θέσει στο τραπέζι της ευρωπαϊκής άτυπης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος, όπως καθορίστηκαν μετά τις συζητήσεις που είχε για την προετοιμασία της συνάντησης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Λουκά Παπαδήμο, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες το πρωί της Τετάρτης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών.

Με τέσσερα μαθήματα συνεχίζονται την Τετάρτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Α'). Το sansimera.gr, όπως κάθε χρόνο, θα μεταδίδει μετά τη λήξη των εξετάσεων τις απαντήσεις των θεμάτων σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες».

«Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ καταρχήν και από πίσω της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν το παιχνίδι εξαπάτησης του λαού με τον δήθεν 'άλλο αέρα' που φυσάει στην ΕΕ. Ο 'αέρας' αυτός, που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε, μέσα σε λίγες μέρες από την εκλογή Ολάντ αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός» αναφέρεται σε σχόλιο του του ΚΚΕ για τις εξελίξεις. Το βράδυ, τη θέση του ΚΚΕ ότι είναι «απατηλός ο αέρας που φυσάει στην Ευρώπη» εξέφρασε και η γγ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Κόσμος

Τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου σχετικά με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος επικεντρώνονται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα, αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Αίσθηση προκάλεσε στους Γερμανούς δημοσιογράφους η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους του Μόντρεαλ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν ως αντίδραση στην αύξηση των διδάκτρων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κεμπέκ. Η αστυνομία του Μόντρεαλ χρησιμοποιώντας μπαστούνια και βομβίδες κρότου λάμψης διέλυσε τη συγκέντρωση φοιτητών, η οποία κηρύχθηκε παράνομη. Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν.

Ανοίγουν την Τετάρτη στην Αίγυπτο οι κάλπες με συνολικά 13 υποψήφιους να συμμετέχουν στις πρώτες προεδρικές εκλογές από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο. Ανίσχυροι κατέρχονται στις εκλογές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Infographic με τους βασικούς υποψήφιους.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aλ Άσαντ ότι βασανίζει και σκοτώνει κρατούμενους και ειρηνικούς διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2011, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο στρατεύματα ανέπτυξαν άρματα μάχης σε συνοικίες πόλεων, σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές, φυλάκισαν χιλιάδες άλλους, βασάνισαν κρατούμενους και έστειλαν αντικαθεστωτικούς σε μυστικά κέντρα κράτησης.

Δεκαέξι μήνες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και αφού μεσολάβησε ένα ιδιότυπο στρατιωτικό καθεστώς, αρκετές αιματηρές διαδηλώσεις που ζητούσαν την άμεση απομάκρυνσή του και έντονες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις, οι Αιγύπτιοι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή προέδρου στη πρώτη ελεύθερη αναμέτρηση μετά από δεκαετίες. Οι εκλογές έχουν επενδυθεί με προσδοκίες για μία νέα ουσιαστική αρχή και από τους μεταρρυθμιστές αλλά και από την σχετικά μετριοπαθή πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων που βγήκε στο φως μετά από ημιπαρανομία δεκαετίων και κάνει το άλμα της προς την εξουσία, όπως γράφει ο Monde. Infographic με τους βασικούς υποψήφιους.

Οικονομία

Τα σημεία των φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος, καταγράφει με επείγουσα εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη και οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο (τεκμαρτό ή πραγματικό) εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώνουν τις αποδείξεις δαπανών για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο.

Ολοκληρώνεται, σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαβιβαστούν στις τράπεζες οι συμβάσεις προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μέσω της διάθεσης των ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, η δημοσιονομική πολιτική λοιτότητας και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη. Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την έκδοση των κοινών ευρωομολόγων με τη συμφωνία για τα «ομόλογα ανάπτυξης», μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών. Τα βλέμματα στρέφονται πάνω στο νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Αθλητισμός

Η εθνική ομάδα της Πολωνίας νίκησε την αντίστοιχη της Λετονίας με 1-0 σε φιλικό παιχνίδι, που διεξήχθη στο προπονητικό κέντρο του Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012.

Την καλύτερη μπάλα στον κόσμο έπαιξε εφέτος η Ρεάλ Μαδρίτης σύμφωνα με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των πάγκων λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης της συνεργασίας του με τη βασίλισσα μέχρι το 2016 δήλωσε «πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της διοίκησης με εμπιστεύτηκαν για να εφαρμόσουμε το πλάνο μας μέχρι το 2016. Ήθελα μία μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της καριέρας μου και η Ρεάλ μού την προσφέρει».

Η ΕΠΟ απέρριψε τους φακέλους που προσκόμισαν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Άρης, ΟΦΗ, Κέρκυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκδοση άδειας συμμετοχής στη Superleague της σεζόν 2012-13. Αντιθέτως, άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Ολυμπιακού, Παναιτωλικού, Λεβαδειακού, Εργοτέλη, Ξάνθης, Αστέρα Τρίπολη, Ατρόμητου και Δόξας Δράμας. Όσες ομάδες δεν έλαβαν άδεια, μπορούν να ασκήσουν έφεση εντός πέντε ημερών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: