01 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Ακόμα έντεκα ιερόδουλες, που εργάζονταν στο δρόμο, βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV κατά τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον Βήμα 99,5 - η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού. Σύμφωνα με την κ. Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δεχθεί περισσότερα από 1.000 τηλεφωνήματα, κυρίως από άνδρες νεαρής ηλικίας.

Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των «200» στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί. Οι σκληρές μνήμες θα ξυπνήσουν και πάλι στο Σκοπευτήριο, όπου θα γίνει το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών.

«Με ποδήλατο στη δουλειά» είναι ο τίτλος εκστρατείας που ξεκινά την Πρωτομαγιά με στόχο να παροτρύνει τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο και να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με αυτό. Η καμπάνια είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας www.podilates.gr Υπενθυμίζεται ακόμα η πανελλήνια ποδηλατοπορία, την Κυριακή 13 Μαΐου.

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα. Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς.

Λίγες ημέρες πριν τις δυσκολότερες κάλπες στις οποίες καλούνται οι Έλληνες πολίτες από την εποχή της Μεταπολίτευσης, στο Facebook πνέει ένας πιο... ανάλαφρος αέρας στην πορεία προς τις εκλογές. Αφίσες-παρωδίες, άλλοτε ευφάνταστες και άλλοτε σοβαρότερες, διά χειρός (ή μάλλον mouse) χρηστών κυκλοφορούν από το ένα προφίλ στο άλλο και καλούν σε υπεύθυνη επιλογή όταν βρεθούμε μπροστά με τα ψηφοδέλτια στα χέρια.

Κόσμος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης, για πρώτη φορά, με την αντιπολιτευόμενη της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στη Ρανγκούν, μετά τη σημαντική στήριξή του στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη χώρα και το εγκώμιο που έπλεξε για το θάρρος της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης πολιτικού.

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους, επαγγελματίες και μη, όπως και για κάθε ενδιαφερόμενο είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμο: Το «Εγχειρίδιο της δημοσιογραφίας βάσει δεδομένων», όπως θα αποδίδαμε το data journalism, ετοιμάστηκε συλλογικά από ανθρώπους του χώρου και περιγράφει ένα νέο και μάλλον άγνωστο στην Ελλάδα πεδίο.

Ο υπό κατασκευή ουρανοξύστης του One World Trade Center, που θα «αντικαταστήσει» του Δίδυμους Πύργους δίπλα στο σημείο που στέκονταν, γίνεται τη Δευτέρα το ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη: Το συνεργείο τοποθετεί ατσάλινες κολώνες στον σκελετό του κτιρίου που τον κάνουν πια να έχει ύψος 387 μέτρων. Ο νέος ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με το «παρατσούκλι» Πύργος της Ελευθερίας, παίρνει έτσι ξανά την σκυτάλη από το Empire State Building (χωρίς να μετράται η κεραία του δεύτερου).

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδων άλλων αγνοείται η τύχη από την βύθιση πλοίου σε ποταμό στην βορειοανατολική Ινδία, στο κρατίδιο Ασάμ. Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνουν οι κακές καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή έβρεχε και έπνεαν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι περιορισμένη.

Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα παραδεχόταν ότι η οργάνωσή του πάθαινε «τη μία καταστροφή μετά την άλλη», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οικονομία

Η ισπανική ύφεση και οι επακόλουθες ανησυχίες για την Ευρωζώνη, μαζί με τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, σχημάτισαν ένα αρνητικό σκηνικό για την κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη τη Δευτέρα.

Νόμιμα παραθυράκια και εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί η Apple, όπως και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για να κερδίσουν δισεκατομμύρια από φόρους που δεν καταβάλλουν εκμεταλλευόμενες το ευνοϊκό καθεστώς, αναφέρουν οι New York Times. Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις είναι σύμφωνες με τους αμερικανικούς νόμους και με τους νόμους άλλων χωρών· είναι δε και αρκετά δύσκολο για τις ΗΠΑ να ζητήσουν από τις εταιρείες να δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα εντός των συνόρων.

Η Λαϊκή Τράπεζα, μετά την Τράπεζα Κύπρου, ανακοίνωσε πρόσθετες ζημιές 315 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011, ως αποτέλεσμα της αυξημένης απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας, το ΔΣ του Ομίλου επισημαίνει ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Αθλητισμός

Στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς, στη «μάχη» του Μάντσεστερ με φόντο τον τίτλο της Premier League, η Σίτι παρουσιάστηκε πιο αποφασισμένη στο «Etihad» και κατάφερε να νικήσει τη μισητή συμπολίτισσά της, Γιουνάιτεντ με 1-0 χάρη στο γκολ του Κομπανί στις καθυστερήσεις του Α' ημιχρόνου. Το γκολ αυτό χάρισε στους «Πολίτες» τους τρεις βαθμούς και μετά από 36 αγώνες ανέβηκαν ξανά στην κορυφή, αν και ισόβαθμοι (καλύτερη διαφορά τερμάτων) με τους «κόκκινους διαβόλους». Οι Πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο πλέον για την κατάκτηση του πρωταθλήματος που τελευταία φορά το γεύτηκαν το 1968.

Για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο ΠΑΟΚ στους αγώνες των πλέι οφ, προκειμένου να βγει νικητής από τη διαδικασία που γνωρίζει καλά ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Λάζλο Μπόλονι στην τηλεόραση της nova. Ο Ρουμάνος τεχνικός, τόνισε, ότι θέλει να δει στους παίκτες του... πνεύμα Θύρας 4.

Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε ο ΠΑΟ Ρουφ την Δευτέρα (30/4), καθώς επικράτησε 2-0 της Καλαμάτας στο ματς που έριξε την αυλαία της 18ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο της Football League 2. Για την ομάδα του Ρουφ που έφτασε στους 19 βαθμούς τα γκολ πέτυχαν οι Σκόνδρας (54') και Μανιάς (71'), ενώ η Καλαμάτα είχε ένα δοκάρι με τον Μπεγέτη (52'). Επεισόδια στο 16' και διακοπή, χτύπησε σοβαρά ο Κοψαχείλης, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: