27 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Nα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν με ηρεμία, ωριμότητα και ευθύνη, αξιολογώντας την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική τους κατάσταση και τα εθνικά δεδομένα, κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το Σάββατο σε παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Αργολίδας. Από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, κάνοντας λόγο για υπόθεση «που μας ντροπιάζει».

Τον κίνδυνο «πλήρους καταστροφής» της ελληνικής οικονομίας από την πολιτική λιτότητας επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο γερμανικό Spiegel, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ». «Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνο ότι η λιτότητα απέτυχε» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Με σκληρό τόνο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο και αφορούν στη χώρα μας. Στη διάρκεια ομιλίας του στο στο Ναύπλιο, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κ. Λαγκάρντ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει, σημειώνοντας ότι το ύφος της προσέβαλε τον ελληνικό λαό. Το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε περιοδεία σε Κόρινθο και Αργολίδα, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τις 17 Ιουνίου εξέφρασαν τα στελέχη της ΝΔ στις παρεμβάσεις που έκαναν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με σχόλια που δεν μπορούν να αναπαραχθούν «επιτέθηκαν» χρήστες του Facebook στο προφίλ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τα σκληρά της λόγια για το ελληνικό αδιέξοδο. Μεταξύ αναφορών για ανάληψη ευθυνών και της ανάγκης για πληρωμή φόρων από όλους, η επικεφαλής του Ταμείου μίλησε για τα προβλήματα στην φαρμακευτική περίθαλψη και τον... Νίγηρα. Αργότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανήλθε με «διευκρινιστικό σχόλιο» στη σελίδα της, στο οποίο υπογραμμίζει τη συμπάθειά της στους Έλληνες και την ανάγκη «να αναλάβουν όλοι στην Ελλάδα το μερίδιο της ευθύνης τους και ιδιαίτερα οι πιο προνομιούχοι, ειδικά στην πληρωμή φόρων».

Κόσμος

Ο Ολλανδός ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάας Φάμπερ, που βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο Ίνγκολστατ της Γερμανίας, σύμφωνα ιατρική πηγή. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο στην Ολλανδία, απέδρασε και διέφυγε στη Γερμανία -της οποίας την υπηκοότητα απέκτησε ως μέλος των SS.

Τουλάχιστον 92 σορούς, ανάμεσα στις οποίες οι 32 ήταν παιδιών, μέτρησαν οι παρατηρητές της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Χούλα της δυτικής Συρίας μετά την επέμβαση του στρατού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας υποστράτηγος Ρόμπερτ Μοντ. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «σφαγή χωρίς διακρίσεις που δεν μπορεί να συγχωρεθεί».

Για κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «κατάρρευσης της Ευρωζώνης» μιλά -με πολύ προσεκτική διατύπωση- η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή της, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η χώρα σε περίπτωση που βρισκόταν ενώπιον «εκατοντάδων οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα ή την Ισπανία». Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Κομισιόν επιφυλάχθηκε μέχρι να πάρει λεπτομερέστερες πληροφορίες.

Σε τελετή που παρακολούθησαν εκατοντάδες κάτοικοι του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Βοσνία, τάφηκαν τα λείψανα 66 Βόσνιων που δολοφονήθηκαν από Σερβοβόσνιους στο πόλεμο του 1992-95 και ρίχτηκαν στον ποταμό από τη γέφυρα της πόλης. Τα λείψανα βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια κατά τη μερική στράγγιση τεχνητής λίμνης.

«Ο μπάτλερ το έκανε -αλλά όχι μόνος του», λέει το Βατικανό: Κατηγορίες για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων απαγγέλθηκαν και επισήμως στον μπάτλερ του Πάπα στην υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων, ακόμη και επιστολών προς τον Βενέδικτο ΙΣτ', με τις αρχές να ανακοινώνουν πως γίνεται εντατική έρευνα για το εάν υπάρχουν συνεργοί. Ο 46χρονος παραμένει φρουρούμενος σε ασφαλή αίθουσα εντός του Βατικανού και εάν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ακόμη και 30 ετών για παράνομη κατοχή εγγράφων αρχηγού κράτους.

Οικονομία

Η Γερμανία «δεν προτίθεται να ρίχνει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο» λέει αναφορικά με την Ελλάδα ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μέρκελ. Το Βερολίνο, επισήμανε, επιθυμεί «να βοηθήσει την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της», αλλά περιμένει πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Στις 22 Ιουνίου φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας για τη συνάντησή τους στη Ρώμη πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η ιταλική κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της οποίας θα γίνει η συνάντηση, δεν έχει ακόμη καταλήξει, αλλά θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως ο στόχος είναι η «μίνι Σύνοδος» να γίνει μετά τις 17 Ιουνίου (οπότε και στήνονται κάλπες σε Ελλάδα και Γαλλία).

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για τα αδιέξοδα της Ελλάδας. «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» λέει και σε όσους το αποφεύγουν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης. «Στεναχωριέμαι πολύ περισσότερο για τα παιδιά στο Νίγηρα που δεν έχουν σχολείο παρά για όσους βρίσκονται στην Αθήνα».

Αθλητισμός

Με χατ-τρικ του Ερέν Ντερντιγιόκ η Ελβετία νίκησε 5-3 την Γερμανία στα φιλικά προετοιμασίας που έγιναν το Σάββατο. Η Αγγλία επικράτησε με 1-0 της Νορβηγίας στο ντεμπούτο του Ρόι Χόντζον στον πάγκο της. Η Πολωνία νίκησε 1-0 επί της Σλοβακίας με τέρμα του Νταμιάν Περκίς, ενώ η Τσεχία επικράτησε 2-1 του Ισραήλ.

Θετικό ήταν σε γενικές γραμμές το τεστ της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με τη Σλοβενία σε φιλικό που έγινε το Σάββατο στην Αυστρία. Σε μια βραδιά Eurovision, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε στο φινάλε το... δωδεκάρι της νίκης καθώς προηγήθηκε με τον Τοροσίδη στο 8', αλλά ισοφαρίστηκε από τον Κούρτιτς στο 87'. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Κονέ γιατί χτύπησε αντίπαλο. Ένταση με Σκοπιανούς οπαδούς. Τραυματίστηκε και αποχώρησε ο σκόρερ Τοροσίδης.

Συμπληρώθηκε το... παζλ της αποστολής της εθνικής Ολλανδίας για την τελική φάση του EURO 2012, καθώς το Σάββατο ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ ανακοίνωσε τα ονόματα των 23 ποδοσφαιριστών που θα συμπεριληφθούν στην αποστολή. Αυτοί που είναι εκπλήξεις και σχολιάστηκαν από τα ΜΜΕ είναι ο αμυντικός της Αϊντχόβεν, Βίλφρεντ Μπουμά, και ο Τζέτρο Βίλεμς, επίσης αμυντικός της Αϊντχόβεν. Αυτό σημαίνει ότι οι Βουρνόν Ανίτα, Σιεμ ντε Γιόνγκ, Άνταμ Μάχερ και Τζερεμέιν Λενς μένουν εκτός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: