17 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τα «προξενιά» στη γαλάζια πολυκατοικία και η προεκλογική στρατηγική του κόμματος βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών στη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνεδριάζει στις 10:30. Η Ντόρα Μπακογιάννη κι άλλα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας φαίνεται πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για επιστροφή στη ΝΔ, σε αντίθεση με τον Στέφανο Μάνο. Επαφές υπάρχουν και με στελέχη του ΛΑΟΣ, αν και ο Γ.Καρατζαφέρης δεν φαίνεται να συναινεί σε ενσωμάτωση στο κεντροδεξιό μέτωπο.

Σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα σε ισραηλινό και σε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος «παραβίασε» στις 14 Μαΐου πέντε φορές τον λεγόμενο «εναέριο χώρο» των κατεχόμενων της Κύπρου. Το ισραηλινό αεροσκάφος παρέμεινε επί οκτώ λεπτά στα Κατεχόμενα.

Τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, αλλά θεωρούμε ότι η κυρία Μέρκελ βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το ευρώ και την Ευρωζώνη εάν συνεχίσει να επιμένει στα μέτρα λιτότητας» λέει, επισημαίνοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στην κόλαση». Αναφέρει, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, την επόμενη κιόλας ημέρα οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν ποια θα είναι η επόμενη χώρα -και η επόμενη χώρα θα είναι ή η Ιταλία ή η Ισπανία.

Oμόφωνα αποφάσισαν τα κόμματα να μη διεκδικήσουν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές την αποζημίωσή τους, που ανέρχεται για το δεκαπενθήμερο από την 6η μέχρι και τις 19 Μαΐου στο ποσόν περίπου των 2.500 ευρώ. Φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόκληση εν μέσω κρίσης...

Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ, αισθητή πτώση της ΠΑΣΠ -που παραμένει όμως δεύτερη δύναμη- και άνοδο των αριστερών παρατάξεων δείχνουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Παράλληλα, μικρότερη ήταν συμμετοχή των ψηφοφόρων από πέρυσι, περίπου κατά 10%. Έτσι, πάνω από 100.000 άτομα, ψήφισαν εφέτος, ενώ πέρυσι είχαν ψηφίσει 135.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Κόσμος

Η σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Μέρι, είναι το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας Κένεντι που χάνει τη ζωή της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για την «κατάρα» των Κένεντι, καθώς τις ζωές των μελών της οικογένειας Κένεντι έχουν σημαδέψει θάνατοι, σκάνδαλα και τραγωδίες.

Σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τοποθετεί η εφημερίδα The Guardian το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τι γράφει ο ξένος Τύπος.

Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς επαναλαμβάνεται την Τρίτη στη Χάγη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα επικεντρωθεί στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της δίκης, ο κατήγορος του ICTY ανέφερε ότι ο Ρ.Μλάντιτς σχεδίασε και οργάνωσε την εθνοκάθαρση στη Βοσνία.

Η δεύτερη σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου, η 52χρονη Μέρι Κένεντι βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη στο σπίτι της στο προάστιο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες αξιωματικός της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Ουέστσεστερ. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Journal News, η οποία δεν κατονομάζει την πηγή της, η εν διαστάσει σύζυγος του 58χρονου Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου, φέρεται να απαγχονίστηκε.

Πεπεισμένος ότι θα βρουν «κοινό έδαφος» με τον Φρανσουά Ολάντ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που αρχίζει την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Ομπάμα εκφράζεται την ίδια στιγμή ευνοϊκά για τη θέση του Φρανσουά Ολάντ υπέρ της ανάπτυξης, με την Χίλαρι Κλίντον να υποστηρίζει την ιδέα ενός «συνδυασμού λιτότητας-ανάπτυξης»

Οικονομία

Στην «παγίδα» των τεκμηρίων και των αποδείξεων αναμένεται να πέσουν εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς μπορεί να δηλώνουν χαμηλό εισόδημα καλύπτοντας το αφορολόγητο με τις απαιτούμενες αποδείξεις, δεν λαμβάνουν όμως υπ' όψιν τα τεκμήρια και το γεγονός ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο οι αποδείξεις θα πρέπει να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα και όχι μόνο το δηλωθέν. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για πολίτες οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ακόμα και κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σε ρυθμούς προσφορών θα κινείται η αγορά της Αθήνας για ένα δεκαήμερο, από τις 17 έως τις 26 Μαΐου, έπειτα από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, που σε συνεργασία και με άλλους φορείς φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στην εμπορική κίνηση της πόλης. Οι προσφορές δεν αφορούν μόνο είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα είδη, από καφεκοπτεία, κοσμήματα, καλλυντικά μέχρι βιβλία, οπτικά και είδη δώρων.

Την πορεία τους στο κόκκινο συνέχισαν και την Τετάρτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, αντιστρέφοντας στη μέση της συνεδρίασης τις «δειλές» ανοδικές τάσεις των πρώτων ωρών. Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με το κλίμα να παραμένει βαρύ για τις τραπεζικές μετοχές.

Αθλητισμός

Μπορεί το τελευταίο αντίο των Νίκου Λυμπερόπουλου και Τραϊανού Δέλλα στον κόσμο της ΑΕΚ να ήταν η πιο συγκινητική στιγμή στο τέλος του αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, μπορεί οι προπονητές να ανέλυσαν με τον δικό τους τρόπο την αναμέτρηση, όμως, αυτό που τελικά έκλεψε την παράσταση ήταν η... μήνυση που κατέθεσε οπαδός της ΑΕΚ κατά του Πάμπλο Γκαρσία! Κωστένογλου: «Η ΑΕΚ διεκδικεί πλέον και την πρωτιά». Μπόλονι: «Χωρίς καρδιά και χαρακτήρα...».

Με τον Σωτήρη Νίνη να σημειώνει ένα πολύ όμορφο γκολ, ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από το Περιστέρι με 1-0 για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ και διατήρησε το προβάδισμα των «πράσινων» για την πρώτη θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Champions League. Βέβαια, στην τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να νικήσει την ΑΕΚ που στο άλλο ματς της βραδιάς επικράτησε 2-0 (33' Λυμπερόπουλος, 85' Λεονάρντο) του ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι με πολλά νεύρα (δύο αποβολές για τους Θεσσαλονικείς). Η «Ένωση» με τους τρεις βαθμούς παρέμεινε στο «κόλπο» της κορυφής.

Η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην 5η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ και την Κυριακή θα διεκδικήσει, εναντίον του Παναθηναϊκού, την πρώτη θέση που οδηγεί στους προκριματικούς του Champions League. Το ματς έγινε στο ΟΑΚΑ και τα γκολ πέτυχαν ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο 33' και ο Λεονάρντο στο 85'. Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες, καθώς αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη ο Πάμπλο Γκαρσία (65') και ο Φωτάκης (78').


Δεν υπάρχουν σχόλια: