30 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ο λογοτέχνης και συγγραφέας του Βασίλης Βασιλικός και ο οικολόγος - περιβαλλοντολόγος με διεθνή δράση Μιχάλης Μοδινός θα είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια συνέντευξής του στη webtv του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ακόμη μια αυτοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ένας 63χρονος συνταξιούχος βρέθηκε λίγο μετά τις 7:00 απαγχονισμένος στο δασάκι του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια. Πάνω του είχε ένα σημείωμα, που εξηγούσε ότι οικονομικοί λόγοι τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας αναζητεί το ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να «απαντήσει» στην αναμενόμενη τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρώτη θέση του Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για την εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου αναζητείται πολιτικό πρόσωπο.

Συνάντηση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα θα έχει σήμερα Τετάρτη (12:30) στην στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο «της υλοποίησης της απόφασης της 1ης πανελλήνιας συνάντησης στελεχών του κόμματος για συστράτευση όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων και επίτευξης προγραμματικής σύγκλισης με στόχο μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση της GPO που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ειδικότερα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ αποσπά ποσοστό 23,4% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, ΠΑΣΟΚ 13,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,4%, ΚΚΕ 5,9%, ΔΗΜΑΡ 5,1%, και Χρυσή Αυγή 4,2%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν «Δημιουργία, ξανά!» (2,6%), ΛΑΟΣ (2%), και Οικολόγοι-Πράσινοι (0,5%), ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,4%. Η δημοσκόπηση δείχνει, επίσης, ότι το 80,9% των πολιτών επιθυμεί την, πάση θυσία, παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Κόσμος

Την απόφασή του επί της έφεσης που έχει ασκήσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει το ζήτημα αρμοδιότητας αυτού που άσκησε τη δίωξη. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεση, τότε ο Ασάνζ σκοπεύει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Για την κρίση στην Ευρωζώνη και την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Δεν μπορώ να δεχθώ μια Ευρώπη άρρωστη» είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα να υπερασπιστούμε» πρόσθεσε. Δήλωσε ότι χρειάζεται «σεβασμός στους Έλληνες που έχουν δώσει πολλά» και τήρησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Λαγκάρντ.

Ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η Συρία έχει φτάσει σε «κομβικό σημείο», περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη των συγκρούσεων. Ο Κ.Ανάν συναντήθηκε με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον κάλεσε να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες -αλλά και οι ΗΠΑ- απελαύνουν τους Σύρους πρεσβευτές.

O OHE επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι ο σουδανικός στρατός αποχώρησε από την περιοχή Αμπιέι, την οποία διεκδικούν το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Οι δυνάμεις του Σουδάν κατέλαβαν το Αμπιέι τον Μάιο του 2011.
Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε την Τρίτη την εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Τέξας στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα του κόμματος. Πρόκειται, έτσι, για τον πρώτο Μορμόνο, υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο.

Οικονομία

Τη δεύτερη ετήσια σειρά συστάσεων πολιτικής για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή θα ζητά από την Ελλάδα την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (μνημόνιο) και την επιτάχυνση των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο 25% του εισοδήματος θα πρέπει να ανέρχονται οι αποδείξεις που θα έχουν οι φορολογούμενοι στις εφετινές δηλώσεις, ώστε να κατοχυρώσουν το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις θα υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το δηλωθέν στην Εφορία και έτσι μπορεί ακόμα και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα να πληρώσουν φόρο.

Νέα σημαντικά ευρήματα έχουν στα χέρια τους τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που αφορούν παραβιάσεις στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Τα σχετικά ευρήματα, που αφορούν μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και ομίλους λιανικής πώλησης βρίσκονται στη φάση της νομικής μορφοποίησής τους και σύντομα θα υπάρξουν κυρώσεις. Μέσα από τον έλεγχο οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης διαπίστωσαν ότι συχνά οι πολυεθνικοί όμιλοι προβαίνουν σε παρατυπίες ώστε να φορολογούνται χαμηλά στην Ελλάδα και παράλληλα να υπερτιμολογούν τα προϊόντα που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.

Αθλητισμός

Έντονη ήταν την Τρίτη η φημολογία, από την Πορτογαλία προερχόμενη, ότι ο Βίτορ Περέιρα θα είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Το σενάριο αναφέρει ότι ο Περέιρα φεύγει από την Πόρτο - στην οποία φαίνεται να καταλήγει ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Μπράγκα, Λεονάρντο Ζαρντίμ - με τελικό προορισμό το Λιμάνι.

Με ενοχλήσεις στην ωμοπλάτη αποχώρησε ο Σωτήρης Νίνης από την προπόνηση της Εθνικής ομάδας το απόγευμα της Τρίτης. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα νούμερα με τα οποία θα αγωνιστούν οι διεθνείς μας στους αγώνες του Euro 2012. Αιχμηρός απέναντι σε όσους επέκριναν τις επιλογές του Φερνάντο Σάντος ήταν ο Τάκης Φύσσας σε δηλώσεις του. Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια της πρεμιέρας...

Την κατάπτωση των εγγυητικών της ΠΑΕ Πανιώνιος και ΠΑΕ ΟΦΗ για οφειλές αποφάσισε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο Πανιώνιος θα πρέπει εντός 15 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή, καθώς κινδυνεύει με υποβιβασμό. Και αυτό επειδή η βαθμολογία της Super League δεν έχει επικυρωθεί από την 11η θέση και κάτω. Αντίθετα ο ΟΦΗ έχει οφειλές σε δύο εταιρείες και δεν κινδυνεύει με υποβιβασμό αφού τερμάτισε πάνω από την 11η θέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: