19 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας ανετράπη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης. Το πλοίο είχε 10 άτομα πλήρωμα, όλοι Τούρκοι, εκ των οποίων οι έξι διασώθηκαν από παραπλέοντα σκάφη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους άλλους τέσσερις.

Στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας θα βρεθεί σήμερα Σάββατο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με στόχο να ενημερωθεί για την πορεία προς τις εκλογές, αλλά και τις Πανελλαδικές.

«Καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα συμφωνήσει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα» δήλωσε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη λατινική έκφραση «pacta sunt servanda».

Ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ αναλαμβάνει και επισήμως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ψωμιάδης αναλαμβάνει συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα από πυροβόλο όπλο στο πόδι, όταν τέσσερις ένοπλοι με καλάνσικοφ, εισέβαλαν στις 20:35 της Παρασκευής στο κατάστημά του στο οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 32 στον Πειραιά προκειμένου να τον ληστέψουν.

Κόσμος

Ο Κινέζος ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τσεν Γκουανγκτσένγκ, δήλωσε πως βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου, από όπου αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν στη βόρεια Ιρλανδία με κατηγορίες για προετοιμασία τρομοκρατικών δράσεων. Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο «προληπτικής έρευνας» έρευνας, σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά η υπόθεση δεν φαίνεται να συνδέεται με τους Ολυμπιακούς ή τους εορτασμούς του «Ιωβηλαίου» της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Μόλις λίγες ώρες «ζωής» είχε τελικά υπό το βάρος οξύτατων αντιδράσεων η πρόταση νόμου που βρισκόταν καθ' οδόν προς το ιταλικό Κοινοβούλιο για την επιβολή δημοτικού φόρου στους ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων, με ζητούμενο την αύξηση των εσόδων δήμων και κοινοτήτων και τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα. Πολίτες, φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις «εξεγέρθηκαν» λέγοντας ότι ενθαρρύνεται έτσι η εγκατάλειψη των ζώων στην Ιταλία της κρίσης. Πολιτικοί χαρακτήρισαν την πρόταση από «σουρεαλιστική» και «εξωπραγματική» έως «επαίσχυντη» και «ηλίθια»..

Σε εκ περιτροπής εργασίας καταφεύγει για πρώτη φορά στην ιστορία της η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, ζητώντας να μην παρουσιαστούν στο χώρο εργασίας για έξι ημέρες 5.400 εργαζόμενοι της παραγωγικής μονάδας του Μιραφιόρι, στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας. Η εξέλιξη ενισχύει τους φόβους ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εγκαταλείψει σταδιακά τις παραγωγικές της μονάδες στην Ιταλία, σύμφωνα με τα συνδικάτα. Η βιομηχανία του Μιραφιόρι εγκαινιάστηκε το 1939.

Κοινή θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ενίσχυσης της ανάπτυξης εξέφρασαν Φρανσουά Ολάντ και Μπαράκ Ομπάμα κατά την «επίσημη πρώτη» συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, λίγες ώρες πριν αρχίσει η Συνόδος Κορυφής της G8. O Ομπάμα επισήμανε ότι οι συνομιλίες πρέπει να εστιαστούν σε μία ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στο «καυτό» μέτωπο της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο Ολάντ ανέφερε ότι μένει πιστός στη δέσμευση απόσυρσης των στρατιωτών έως τα τέλη του έτους.

Οικονομία

Σε αναθεώρηση του ήδη αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2011 προχώρησε η Ισπανία, αφού η «τρύπα» στα οικονομικά αρκετών αυτόνομων περιοχών δεν άφηνε κανένα περιθώριο τήρησης των συμφωνηθέντων. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%. Η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων και συνολικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της G8 που συνεδριάζει στο Καμπ Ντέιβιντ, εστιάζοντας κατά δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σε μία ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αποφασιστική δράση από την Ευρωζώνη για ένα ισχυρό ευρώ και για την Ελλάδα ζητά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. «Να κάνουμε τα πάντα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» επαναλαμβάνει ο Φρανσουά Ολάντ.

Χαμηλότερα έκλεισαν και την Παρασκευή, μετά από μία εβδομάδα κυρίως πτωτικών συνεδριάσεων, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν κατά 5,1% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ η πρεμιέρα της μετοχής του Facebook στη Γουόλ Στριτ δεν συνέβαλε στο γενικότερο κλίμα.

Αθλητισμός

Τις προϋποθέσεις και τις πρώτες σκέψεις του σχετικά με την υπόθεση παραμονής του στον Παναθηναϊκό, ανέλυσε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα με δηλώσεις του στην κάμερα της Nova. Παράλληλα, ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για τον κυριακάτικο... τελικό με την ΑΕΚ για τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. «Θα μείνω στον Παναθηναϊκό, εάν οι συνθήκες στην ομάδα είναι τέτοιες, που να μου το επιτρέψουν», είπε χαρακτηριστικά, ο Φερέιρα.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που σε τελικό του Champions League τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες που δεν συμπεριλαμβάνονταν στα φαβορί. Στην ουσία, τόσο η Μπάγερν όσο και η Τσέλσι συγκέντρωναν ελάχιστες πιθανότητες να προκριθούν στον τελικό του Μονάχου που διεξάγεται το βράδυ του Σαββάτου (21:45, στην «Αλιάντς Αρίνα».

Ο ΠΑΟΚ ό,τι ήταν να κάνει για να πάρει το δάνειο των 2 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες, το έκανε, αφού από το μεσημέρι της Παρασκευής όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και πλέον απομένει η εισροή των χρημάτων από την πλευρά του δανειστή και υποψήφιου επενδυτή, Ιβάν Σαββίδη. Η σύμβαση δανείου υπογράφηκε από την πλευρά της ΠΑΕ, εστάλη και το τελευταίο έγγραφο που αφορά την εκχώρηση δικαιωμάτων από τον ΟΠΑΠ και οι επιτελείς του «Δικεφάλου», δηλώνουν αισιόδοξοι ότι όλα κυλούν ομαλά. Ρωσικό δημοσίευμα για Σαββίδη - ΠΑΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: