24 Μαΐου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Παρουσία χιλιάδων Ρώσων πιστών πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 24 Μαΐου, εορτή της Αναλήψεως, λιτανεία επί τη εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ημέρα κατά την οποία τιμώνται τα Σλαβικά Γράμματα και ο Πολιτισμός. Η λιτανεία ξεκίνησε από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου και κατέληξε στην Εκκλησία του Αγίου Βασίλειου, η οποία αποτελεί σύμβολο για την Ρωσία.

Της λιτανευτικής πομπής προηξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από δεκάδες Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια σε ειδική εξέδρα που στήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Βασιλείου, τελέστηκε ειδική δέηση υπέρ του Ρωσικού λαού και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Επίσης να αναφερθεί ότι μετά το πέρας της δέησης, αναγνώστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για την ημέρα των Σλαβικών γραμμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε:

“Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης και ευγνωμοσύνης καλούμαι να μνημονεύσω το μεγαλείο του Σλαβικού Πολιτισμού, ζωντανεύοντας στη μνήμη μου το θαύμα της πλούσιας καρποφορίας της αμπέλου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου σε αυτές τις ευλογημένες πατρίδες. Εδώ ετάχθησαν από τον Αρχιποίμενα Χριστό να ομολογήσουν την πίστη τους και να διδάξουν, και οι διδαχές τους γέννησαν έναν πολυδιάστατο πολιτισμό, με αναφορά μέσα από την κάθε έκφανσή του στην πίστη της Εκκλησίας μας.”

“Ευρισκόμενος στα ιερά τούτα χώματα της ένδοξης Ρωσίας, σκέπτομαι και θαυμάζω την μακρά και πολυποίκιλη παράδοση και ιστορία της. Τις πτυχές των τεχνών, του αθλητισμού και του πολιτισμού της, όπως τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την κλασική μουσική, τους παραδοσιακούς και κλασσικούς χορούς, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και της διαστημικής, αλλά κυρίως την εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εκφράζεται δια της μουσικής, της αγιογραφίας και της υμνολογίας”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι “σήμερα η Ρωσική Πολιτιστική Κληρονομιά κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως, προσφέροντας τα φώτα της σε όλη την οικουμένη.”

Ο Μακαριώτατος έκανε εκτενή αναφορά στους ποιητές, λογοτέχνες, φιλόλογους και στους Αγιογράφους του Ρωσικού Πολιτισμού. “Ο κατάλογος των επιτευγμάτων της χώρας σας είναι αδύνατον να περιορισθεί σε λίγες γραμμές. Επιχειρώ μόνον να εξυμνήσω περιγραφικά την πολιτιστική σας πορεία και μέσα από αυτά τα λιγοστά λόγια, να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας για αυτά που μας προσφέρατε, αλλά και να σας γνωρίσω ότι πολύ περισσότερα αναμένουμε από εσάς στο μέλλον, ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη του ένδοξου έθνους σας, προς Δόξαν Θεού”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.


ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ
ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ Κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 
ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΛΑΥΪΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΛΑΥΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, Μακαριώτατε Προκαθήμενε της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμε για τα καλά σας λόγια. Έχει γίνει πλέον παράδοση να εγκαινιάζουμε τις Ημέρες της Σλαβικής γραφής και του Πολιτισμού μαζί με Προκαθήμενο των άλλων αδελφών κατά τόπους Εκκλησιών.

Προσευχόμαστε υπέρ ειρήνης της σύμπασης Ορθοδοξίας. Σήμερα επίσης προσευχόμαστε και για την αδελφή Ελλάδα, η οποία διανύει μια εποχή καθόλου εύκολη. Ελπίζουμε ότι μέσω της σοφίας του Ελληνικού λαού, των δυνάμεών και των ταλέντων του καθώς και του φιλέργου του όλες οι δυσκολίες θα ξεπερασθούν, τις οποίες αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή.

Έχει μεγάλη σημασία η Ορθόδοξη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Εκφράζεται στην προσεχυή, στη συνεργασία και είθε ο Θεός να μας δώσει να διατηρούμε την ενότητα του Πνεύματος εν συνδέσμω της αγάπης, έχοντας καλές αδελφικές σχέσεις μεταξύ όλων των Ορθοδόξων λαών και χωρών. Καλωσορίζω τη Μακαριώτητά Σας και την Τιμία Σας συνοδεία, ενώ όλους εσάς, αγαπητοί μου, συγχαίρω για την εορτή και η ευλογία του Θεού να σας συνοδεύει όλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: