08 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ηχηρά ονόματα, υπουργοί και υφυπουργοί, δεν κατάφεραν την Κυριακή να εκλεγούν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου να είναι πλέον... εξωκοινοβουλευτικά. Στα 12 από τα 43 μέλη του Υπουργικού, που ήδη ήταν εξωκοινοβουλευτικά, προστίθενται πλέον άλλα 16 πρόσωπα που έχασαν στη μάχη του σταυρού.

Παιχνίδια παραλόγου καταγράφηκαν λόγω του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει για το πρώτο κόμμα. Περιφέρειες όπου το πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν λαμβάνει έδρα ή σε άλλες στις οποίες το πέμπτο κατά σειρά κόμμα εκλέγει περισσότερους βουλευτές από εκείνα με μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφονται στα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου...

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη, στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων, ενώ στελέχη του κόμματος σημείωναν την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει δεσμευμένη για συνέχιση της συνεργασίας της με την Ελλάδα για θέματα της περιοχής και σε παγκόσμιο επίπεδο, προσβλέποντας στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αναφορά του για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Κόσμος

Στο μετεκλογικό σκηνικό, την παραχώρηση της διερευνητικής εντολής από τον Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας την πιθανότητα να μείνει η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης. «Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times.

Βομβιστική επίθεση με στόχο τις ΗΠΑ φαίνεται πως σχεδίαζε η Αλ Κάιντα της Υεμένης. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επίθεση που θα έπληττε αεροπλάνο με προορισμό της ΗΠΑ, απετράπη από τη CIA. Οι βομβιστές επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν βόμβα που δεν διαθέτει κανένα μεταλλικό κομμάτι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τον ανιχνευτή μετάλλων του αεροδρομίου.

Μία συμφωνία-έκπληξη υπέγραψε το κεντρώο κόμμα Καντίμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για συνεργασία με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο Μπ.Νετανιάχου.

Περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα τη Δευτέρα, ημέρα της ορκωμοσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν στην τρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας. Πρόκειται για πολίτες που επιχείρησαν να διαδηλώσουν κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Πούτιν· μεταξύ τους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αφέθηκε ελεύθερος.

Χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και περισσότερο ίσως από υποχρέωση ή μετά από εκβιασμούς παρά από πραγματικό αίσθημα ότι είναι εφικτή η αλλαγή προσήλθαν οι Σύροι στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που είχε υποσχεθεί από καιρό ο Μπασάρ αλ–Άσαντ σε μία προσπάθεια εκδημοκρατισμού του καθεστώτος.

Οικονομία

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες πολυπληθές κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα προκειμένου να συντονίσει το μεταρρυθμιστικό έργο και να παρακολουθήσει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Περίπου 20 από τα 40 άτομα που απαρτίζουν την Ομάδα Δράσης εγκαταστάθηκαν στα υπουργεία και θα ξεκινήσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία των εσόδων, τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων και ελέγχουν κάθε δαπάνη πριν πληρώσει το Δημόσιο. Μάλιστα, την Παρασκευή θα συντάξουν επισκόπηση των ροών συγκεντρώνοντας όλα τα σχετικά στοιχεία.

Σε νέο δανεισμό θα προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και λήξεως 9 Νοεμβρίου 2012, ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα γίνουν αποδεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 600 εκατ. ευρώ που μπορούν να ανεβάσουν τον συνολικό δανεισμό έως τα 1,36 δισ. ευρώ. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει την έκδοση που θα καλυφθεί κυρίως από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Αθλητισμός

Η Μπλάκμπερν αποχαιρέτησε το βράδυ της Δευτέρας την Πρέμιερ Λιγκ, μετά την εντός έδρας ήττα (1-0) από τη Γουϊγκαν, στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής. Παράλληλα, με τους τρεις βαθμούς οι "Λάτικς" εξασφάλισαν την παραμονή.

Χαρακτήρα πρωταθλητή έδειξε η Μονπελιέ, που πέρασε με νίκη 2-0 από την έδρα της Ρεν στην 36η αγωνιστική του Championnat. Την Κυριακή φιλοξενεί την κάτοχο του τίτλου, Λιλ σε ένα ματς που θα κρίνει τα πάντα, καθώς τόσο οι «Λιλουά», αλλά κυρίως η Παρί Σεν Ζερμέν παραμένει στο «κυνήγι» του τίτλου.

Την επιθυμία να επιστρέψει ο Ντέμης Νικολαΐδης στην διοίκηση της ΑΕΚ, εξέφρασε ο Νίκος Λυμπερόπουλος μετά το τέλος του παιχνιδιού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Όμως και αυτός και οι συνεργάτες του, αγαπάνε την ομάδα και ξέρουν από ποδόσφαιρο». Σχολιάζοντας το ματς με τον Παναθηναϊκό είπε: «Ήταν μία δίκαιη νίκη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: