06 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Ελπίζουμε πραγματικά πως ο λαός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυχραιμία, με κοινή λογική και με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχωρώντας από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν έχουμε εκλογές σε δύο γύρους, έναν γύρο εκτόνωσης και έναν γύρο απόφασης», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν πλήρως τις καταστάσεις, τα προβλήματα, τους κινδύνους, τις προοπτικές».

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, όπως δήλωσε ο υπουργός, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. «Όλα εξελίσσονται καλώς και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν χωρίς καμία ανωμαλία» τόνισε. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

«Σήμερα είναι μέρα γιορτινή, μέρα χαράς γιατί μετά από 2,5 χρόνια βαρβαρότητας επιστρέφει η Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ψήφισε στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία της Κυψέλης. «Ο λαός θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πορείας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως οι πολίτες θα γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω «τις δυνάμεις της καταστροφής».

«Σήμερα είναι μέρα γιορτινή, μέρα χαράς γιατί μετά από 2,5 χρόνια βαρβαρότητας επιστρέφει η Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ψήφισε στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία της Κυψέλης. «Ο λαός θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πορείας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως οι πολίτες θα γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω «τις δυνάμεις της καταστροφής».

Οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής να αναδείξουν τη νέα Βουλή στην πλέον κρίσιμη και ρευστή εκλογική αναμέτρηση από τo 1974.

Κόσμος

Οι πολίτες του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβικ-Χολστάιν ψηφίζουν την Κυριακή στην δεύτερη από τρεις περιφερειακές αναμετρήσεις, οι οποίες αποτελούν κρίσιμα τεστ για τον συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην Αρμενία για τις βουλευτικές εκλογές, φαβορί των οποίων θεωρούνται τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και ειδικά το κόμμα του προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν. Οι αρχές της χώρας έχουν δεσμευτεί μια δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση που θα την χαρακτηρίζει η διαφάνεια για την εκλογή των βουλευτών της 131μελούς εθνοσυνέλευσης.

Πάνω από εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στις κάλπες για να ανανεώσουν 1.014 δημοτικά συμβούλια της Ιταλίας και να εκλέξουν ισάριθμους δημάρχους. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και στις τοπικές εκλογές η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, από τη διήμερη διαδικασία αναμένεται ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα για την Κεντροαριστερά, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Πάνω από 6,7 εκατομμύρια Σέρβοι καλούνται σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες για τις γενικές εκλογές που διεξάγονται με βασικό χαρακτηριστικό τις υποσχέσεις τόσο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, όσο και του αντιπάλου του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς για οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι Σέρβοι θα εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας, πρωθυπουργό και τοπικούς άρχοντες σε μία τριπλή αναμέτρηση πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας.

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα, Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις οποίες φαβορί θεωρείται ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αν και τις τελευταίες ημέρες η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, ενώ στις μεγάλες πόλεις θα παραμείνουν ανοικτά για επιπλέον δύο ώρες. Εκτιμήσεις θα μεταδώσουν νωρίτερα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο στις 22 Απριλίου.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, όπως άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του επιτρόπου αντανακλούν το νέο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που τονίζουν την αναγκαιότητρα μέρων στήριξης της ανάπτυξης, καθώς η συνταγή της λιτότητας δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση.

Tεχνικό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ έχει αναλάβει το «φροντιστήριο» των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, για να αντιμετωπιστούν οριζόντια όλα τα θέματα που θέτουν εμπόδιο στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο άναψε το «πράσινο φως» για τη σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων και εξουσιοδότησε την αρμόδια υπουργική επιτροπή να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία της εταιρείας.

Αθλητισμός

Η Γρανάδα λίγο έλειψε να κάνει... χαλάστρα στην πρωταθλήτρια Ρεάλ, όμως η ομάδα της Μαδρίτης έκανε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 2-1 εκτός έδρας. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε 4-0 της Εσπανιόλ με «καρέ» του Μέσι που έφτασε τα 50 γκολ, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται στα 45.

Ο Φραντσέσκο Τότι έσωσε την παρτίδα για την Ρόμα και με δύο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με την Κατάνια στο «Ολίμπικο». Ο «καπιτάνο» με τον τρόπο αυτό διόρθωσε το λάθος που έκανε στο 9' οπότε και έχασε πέναλτι. Η Φιορεντίνα με γκολ του Αλέσιο Τσέρτσι στο 35' πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη (1-0) με την οποία «σφράγισε» και μαθηματικά την παραμονή της στη Serie A.

Ο υποβιβασμός της Κολονίας στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος μετά την εντός έδρας συντριβή από τη Μπάγερν Μονάχου (1-4) ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις τάξεις των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι άναψαν φωτιές στις εξέδρες, έσπασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και μπήκαν στο γήπεδο λίγο πριν τη λήξη του ματς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: