25 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στη νεοελληνική λογοτεχνία κατεύθυνσης και στη φυσική κατεύθυνσης εξετάζονται την Παρασκευή οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Α').

«Όλοι σαν μια γροθιά να αντιστρέψουμε το κλίμα και να βγει ο λαός νικητής και το ΚΚΕ ισχυρό σε μια από τις πιο δύσκολες και σύνθετες μάχες για το λαό και το κόμμα, εδώ και 40 χρόνια» υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Πέμπτη σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πέτρουλα, στον Κολωνό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και υπό το πρίσμα αυτό θα διαπραγματεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε λαϊκή συνέλευση στα Πετράλωνα το απόγευμα της Πέμπτης.

Αναβλήθηκε, λόγω καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης συγκέντρωση των κατοίκων των Ιτεών στην Πάτρα, για τρίτη συνεχή ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγική δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά στις Ιτιές. Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης έξω από τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής - Πατραϊκής στην Πάτρα, η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν πάρει την απόφασή του». «Ακόμη κι αν μιλάμε με τεχνικούς όρους για την στήριξη της ελληνικής παραμονής στην Ευρωζώνη, αναγνωρίζουμε τις τεράστιες θυσίες που γίνονται από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Αμερικανικού προέδρου Μπεν Ρόουντς.

Κόσμος

Ένας άνδρας από το Νιου Τζέρσεϊ συνελήφθη μετά την ομολογία του ότι στραγγάλισε ένα αγόρι 6 ετών, τον Έιταν Πέιτζ, κοντά στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη το 1979, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας. Η υπόθεση έστρεψε τα βλέμματα στο ζήτημα της εξαφάνισης παιδιών. Ο 6χρονος εξαφανίστηκε σαν σήμερα, 25 Μαΐου. Η υπόθεση «στοίχειωνε» τα τελευταία 33 χρόνια το Σόχο της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσγειώθηκε στην Καμπούλ για μια πολύωρη αιφνιδιαστική επίσκεψη. Στη διάρκειά της ο Ολάντ θα επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα που είναι ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει τους Γάλλους στρατιώτες από το Αφγανιστάν ως το τέλος του 2012, νωρίτερα από άλλες δυνάμεις.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα ταξίδια στο εξωτερικό στη διάρκεια της θερινής άδειάς τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, που επισημαίνει ακόμη ότι η οικονομική κρίση πλήττει επίσης τους πιο παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα.

Στο 50% έφτασε και ξεπέρασε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Τετάρτη και της Πέμπτης οι οποίες, όπως γενικά αναμένεται, μάλλον δεν θα αναδείξουν νικητή· ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, επικράτησε ένα -όχι γενικευμένο- κλίμα ευφορίας στους Αιγύπτιους που μετά από

Οικονομία

Η ανησυχία σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη αποτελεί την αιτία ανόδου της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος, του γεν, έναντι του ευρώ, διαπιστώνει ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τζουν Αζούμι. Ο κ. Αζούμι τόνισε ότι «αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί μια τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και έχει βλαπτικές συνέπειες για τις ιαπωνικές αγορές και για το γεν». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κρίσιμες για τις νομισματικές ισορροπίες.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει στα 1,3 δισ. ευρώ.

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συμφωνήσουν σε ένα «μορατόριουμ», ώς τις ερχόμενες εκλογές, για τη διατήρηση της ισχύος μετενέργειας και το πάγωμα των μειώσεων στους βασικούς μισθούς.

Αθλητισμός

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 15:00, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας, όπως ανακοινώθηκε από τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Από τα θέματα της ατζέντας ξεχωρίζουν, αυτό της τελικής επικύρωσης της βαθμολογίας, ενώ θα συζητηθεί και το αίτημα του Εργοτέλη με το οποίο ζητεί τον υποβιβασμό του Πανιωνίου για οικονομικές εκκρεμότητες προς κάποιους παίκτες.

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Λάζλο Μπόλονι! Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα σχετικά με το μέλλον του Ρουμάνου τεχνικού στον ΠΑΟΚ, αλλά και τα σενάρια για ραντεβού με τον Ολυμπιακό και το ενδιαφέρον του Ατρόμητου! Στον ΠΑΟΚ, πάντως, θεωρούν ότι οριστικές εξελίξεις στο θέμα θα υπάρξουν το βράδυ της Παρασκευής, όταν και αναμένεται να απαντήσει ο Μπόλονι στην πρόταση του «Δικεφάλου».

Πολύ καλό για να ήταν αληθινό, αποδείχτηκε το σενάριο του Στάθη Μπαϊρακτάρη για την ΑΕΚ, καθώς μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, κατέθεσε πρόταση για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και στη συνέχεια... την απέσυρε! Ο Ανδρέας Δημητρέλος ενημέρωσε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και αμέσως έβαλαν τέλος στην υπόθεση πριν καν αρχίσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: