23 Μαΐου, 2012

ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

Έφτασε πριν από μερικές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Συνοδείας του στο Αεροδρόμιο της Ρωσικής πρωτεύουσας. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιο, τον Μητρόπολιτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και τον Επίσκοπο Ποντόλσκ κ. Τύχωνα.Ο Μητροπολίτης Ιουβενάλιος καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ άλλων, ανέφερε "είναι μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε σήμερα κοντά μας, μία σημαντική ημέρα για εμάς". Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: ''Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνεται την ευκαιρία να συνεορτάσω μαζί σας και με τον Πατριάρχη Μόσχας". Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Πρόεδρος των Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίωνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του, τους χαροποιεί ιδιαιτέρως. Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε πριν από λίγα λεπτά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στα ελληνικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Καλώς ήρθατε Μακαριώτατε". Στη συνέχεια στο παρεκκλήσι του Πατριαρχικού Μεγάρου τελέστηκε σύντομη δέηση, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, παρουσία του Πατριάρχη Κυρίλλου και πλειάδα Ιεραρχών της Ρωσικής και Ελλαδικής Εκκλησίας.

"Μετά χαράς καλωσορίζω τη Μακαριώτητά Σας και την Τιμία Συνοδεία Σας, ως επίσημη αντιπροσωπεία της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πρωτεύουσά μας τη Μόσχα. Μόλις έχουμε υψώσει τις ένθερμες προσευχές μας υπέρ των δυο τοπικών μας Εκκλησιών, των Προκαθημένων αυτών, των Ιεραρχών, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου μας στο παρεκκλήσιο στην Πατριαρχική κατοικία, τιμώμενο επ΄ονόματι Πάντων των εν Ρωσία Αγίων. Έχουμε εκφράσει τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τον Κύριο Παντοκράτορα για το ότι οι Εκκλησίες μας με το άφατο έλεός Του τηρούν την ενότητα του Πνευματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης (Εφ. 4.3) και Τον παρακαλέσαμε να είναι ευλογημένη η ειρηνική  αυτή επίσκεψή Σας προς τη μεγαλύτερη σύσφιξη των αδελφικών μεταξύ μας δεσμών αγάπης, οι οποίοι μας συνδέουν ανά τους αιώνες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης τόνισε: "Σας υποδεχόμαστε ως εκπροσώπους της ένδοξης Ελλάδας, όπου στον Άρειο Πάγο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους ειδωλολάτρες την εν αληθεία λατρεία του αγνώστου Θεού (πρβλ. Πραξ. 17.23), και απ΄όπου αναχώρησαν οι Άγιοι Θεσσαλονικείς Ισαπόστολοι αυτάδελφοι Κύριλλος και Μεθόδιος προκειμένου διά του έργου τους να λάβουν οι Σλαβικοί λαοί αλβάφητο και γραφή και ταυτόχρονα την Αγία Γραφή μαζί με τα υψηλά δείγματα της ελληνικής πατερικής σκέψεως."

Αναφερόμενος στην ιστορία των δύο λαών, ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε: "Ανεξάλειπτη άφησαν τη σφραγίδα τους στην εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία της Πατρίδας μας οι εξ Ελλάδος καταγόμενοι έγκριτοι εκπρόσωποι της ελληνικής πνευματικότητας, της θεολογικής επιστήμης και των εκκλησιαστικών τεχνών: Άγιος Φώτιος και λοιποί Έλληνες Μητροπολίτες της Ρωσίας, ιδρυτής της σχολής αγιογραφίας Θεοφάνης ο Γραικός, αυτάδελφοι Λειχούδη, ιδρυτές της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος Αρσένιος, Αρχιεπίσκοποι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, ο τελευταίος μάλιστα με τον τάφο του σ΄ αυτό εδώ τη Μονή και πολλοί άλλοι. Διά των αγώνων και της θυσιαστικής τους προσφοράς όλοι αυτοί συνέβαλαν στην ενοποίηση των υπό τη διαποίμανση της Εκκλησίας μας λαών".

Κλείνοντας τόνισε: "Σήμερα οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Ελλάδας συνεχίζουν εκείνο το μεγάλο πατροπαράδοτο έργο της οικοδόμησης της ενότητας της Ορθοδοξίας. Στην επιτυχία αυτού συνδράμουν εν πολλοίς και οι αμοιβαίες επισκέψεις των Προκαθημένων των Εκκλησιών, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο τεκμήριο της εν Χριστώ αγάπης μας, αλλά επιτρέπουν και την ενίσχυση των σχέσεών μας, τη μέσα σε θερμό και ειλικρινές κλίμα συζήτηση των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας, τη χάραξη των νέων αξόνων της φιλάδελφης συνεργασίας. Γι΄αυτό το λόγο δίδουμε μεγάλη σημασία στην ειρηνική Σας επίσκεψη, η οποία αρχίζει σήμερα, στα όρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και αναθέτουμε σ΄αυτήν πολλές ελπίδες."

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων τόνισε: Μέ μεγάλη χαρά καί συγκίνηση φθάσαμε μέ τή Χάρη του Θεού, εδω στήν Πατρίδα Σας καί στήν εδρα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας. Ηλθαμε γιά νά πραγματοποιήσουμε τήν πρώτη Επίσημη Επίσκεψή μας από της εκλογής καί ενθρωνίσεώς μας στόν ιστορικό καί Αποστολικό Θρόνο της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, πρός τήν Αγιωτάτην Αδελφήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ρωσίας, μέ τήν οποία διατηρούμε ισχυρούς καί διαχρονικούς δεσμούς φιλίας καί αδελφικής αγάπης."

Επίσης πρόσθεσε: "Στό τίμιο πρόσωπο της Υμετέρας Αγιότητος, χαιρετίζουμε τήν περί Υμάς σεπτή ιεραρχία, τόν ιερό Κλήρο, τίς μοναστικές αδελφότητες καί όλο τό ευλαβέστατο καί ηρωϊκό πλήρωμα της Αγιωτάτης Υμών Εκκλησίας. Επιπλέον, κομίζουμε ολοκάρδιες καί ειρηνικές ευχές πρός ενίσχυση καί επίρρωση των μεταξύ μας πνευματικών σχέσεων πρός δόξαν Θεού."


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.

Αύριο Πέμπτη 24 Μαΐου ε.ε.  εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και της μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, θα τελεσθεί Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ημερών της Σλαβικής Γραφής και του Σλαβικού Πολιτισμού. θα πραγματοποιηθεί συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας και θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού και κατόπιν στον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου ο Μακαριώτατος με την Συνοδεία Του θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη.

Το Σάββατο 26 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Πρύτανη, τους καθηγητές και τους φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρουπόλεως.

Την Κυριακή 27 Μαΐου θα τελεσθεί  στον Ιερό Ναό αγίου Ισαάκ, συλλείτουργο του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου μετά του Μητροπολίτου Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βλαδιμήρου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει στην Μόσχα.

Την Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί Ιερές Μονές και Προσκυνήματα της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς και την Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας.

Την Τετάρτη 30 Μαΐου ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία Του θα επιστρέψουν το μεσημέρι στην Αθήνα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: