24 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Πολλά είναι πλέον και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα εναλλακτικά κοινωνικά νομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι άνθρωποι προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες, πληρώνοντας με ένα εικονικό νόμισμα, που καθορίζεται ανά περιοχή: η Πάτρα έχει τους οβολούς, ο Βόλος την μονάδα ΤΕΜ, το Λασίθι έχει το καερέτι, στην Αθήνα κυκλοφορούν τα φασούλια και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το ΚοιΝό.

Αναταραχή έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η επιστροφή στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς με την ένταξή τους στις γαλάζιες εκλογικές λίστες αυτομάτως μένουν εκτός βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Μαΐου. Οι εκλογικοί συνδυασμοί της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 28 Μαΐου, δηλαδή την τελευταία ημέρα της διορίας που έχει δώσει το Πρωτοδικείο.

Μήνυμα στους πολίτες να σκεφτούν και να ψηφίσουν με κριτήριο την πατρίδα, μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Εμείς χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, αυτοί την γκρεμίζουν».

Στα Mαθηματικά εξετάζονται σήμερα, Πέμπτη, οι μαθητές των ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης κεντροαριστεράς με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρονται ως μεγάλα κόμματα, ενώ δεν είναι και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη δύναμη και έχει συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Κόσμος

Για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν οι πολίτες της Αιγύπτου για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για τις πρώτες προεδρικές εκλογές, 15 μήνες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί σε πολλά εκλογικά τμήματα, ενώ σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία κυλά ομαλά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος του και να δείξει το ίδιο θάρρος με τους αντικαθεστωτικούς σε χώρες όπως η Συρία και αποδεικνύεται «όλο και περισσότερο ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για το 2011. «Οι λαοί εξεγείρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς οι ηγεσίες τους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους διαψεύδουν» τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι.

Τη συνεργασία τους για την κατασκευή διθέσιων σπορ αυτοκινήτων ανακοίνωσαν δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, ο ιταλικός όμιλος Fiat και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Mazda. Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου σπορ μοντέλου για τη θυγατρική της Fiat, την Alfa Romeo, και ενός κάμπριο με πρωτοποριακό κινητήρα για τη Mazda. Τα νέα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Mazda στη Χιροσίμα και θα βασίζονται στο «καμάρι» της ιαπωνικής εταιρείας, το MX5.

«Θαρραλέο» χαρακτηρίζεται το ντεμπούτο του Φρανσουά Ολάντ στις ευρωπαϊκές Συνόδους. Ο Γάλλος ηγέτης έκανε φανερό ότι δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με το Βερολίνο για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο Φρ.Ολάντ «έσπασε», μάλιστα, την παράδοση της συνάντησης Γαλλίας-Γερμανίας πριν τη Σύνοδο, επιλέγοντας να συνομιλήσει με τον Ισπανό πρωθυπουργό. οι εικόνες πριν και μετά τη Σύνοδο δείχνουν τον Γάλλο πρόεδρο να βρίσκεται σε απόσταση από τη Γερμανίδα καγκελάριο και να μιλά με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. «Δεν πιστεύει στα δίπολα» δήλωσε συνεργάτης του Ολάντ. «Δεν θέλει να αντικαταστήσει το "Μερκοζί" με το "Φράντζελα" ή με το "Μερκολάντ". Θέλει η συνεργασία του (με το Βερολίνο) να υπάρχει για να εξυπηρετεί την υπόλοιπη Ευρώπη» πρόσθεσε.

Την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» επισημαίνει το ανακοινωθέν. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, δεν υπάρχει κάτι απτό, προς το παρόν, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν να μειώσουν την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.

Οικονομία

Η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, έπειτα από συρρίκνωση 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση χάρη κυρίως στην ανάκαμψη των εξαγωγών.

Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για ληξιπρόθεσμα χρέη 300 ευρώ, στέλνει σε περίπου 900.000 φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σταματήσει την μεγάλη πτώση των δημοσίων εσόδων. Όσοι φορολογούμενοι λάβουν τις σχετικές επιστολές πρέπει να γνωρίζουν ότι η προθεσμία για την υπαγωγή σε ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών λήγει στις 31 Μαΐου.

Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων ήταν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς από τη μία πλευρά ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιμένει ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι «δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης» και ουσιαστικά βλέπει την κοινή έκδοση χρέους στο τέλος της διαδρομής μετά τη δημοσιονομική ενοποίηση. Το θέμα παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Αθλητισμός

Παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος που φέτος έκανε ένα εντυπωσιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ξάνθης. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός ανακοινώθηκε επίσημα το βράδυ της Τετάρτης από την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ και στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των Πειραιωτών, δήλωσε ότι του συνέβη ό,τι καλύτερο!

Παρουσία του Στάθη Μπαϊρακτάρη συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Όπως στην πρωινή Γενική Συνέλευση της εταιρίας, έτσι και στη διάρκεια του ΔΣ ο υποψήφιος επενδυτής επανέλαβε ότι θέλει το 51% της ΠΑΕ δίνοντας 3,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο δήλωσε ότι προσφέρει 13 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ και ότι προτίθεται να δώσει επιπλέον μέχρι και 30 εκατ. ευρώ για τα χρέη!

Απίστευτες σκηνές βίας έζησαν το απόγευμα της Τετάρτης, όσοι βρέθηκαν στον τόπο των επεισοδίων που έκαναν την εμφάνισή τους σε αγώνα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Πεύκη και μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις μαχαιρωμένοι, αλλά ευτυχώς διέφυγαν τον κίνδυνο! Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από το τέλος του αγώνα μπαράζ για την άνοδο στην Δ' Εθνική, μεταξύ της Πεύκης και του Περαμαϊκού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: