20 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρες 8:30 έως 18:30 θα διεξαχθεί η 33η Μαραθώνια πορείας ειρήνης στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει η αστυνομία θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε συγκεκριμένες οδούς. Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανοίγει τη Δευτέρα, 21 Μαΐου, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Κύμα μηνυμάτων και συμπαράστασης στο Ίντερνετ έχει προκαλέσει η απόφαση για την απέλαση του αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφου Niko Ago που για περισσότερα από 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Εκτός από το δημοσιογραφικό του έργο, ο Ago έχει ενεργή ακτιβιστική δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ξαφνική απόφαση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

«Δυστυχώς η Τουρκία επιμένει στη διατύπωση απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που περιέχει απειλές εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την πρόοδο της διαδικασίας αξιοποίησης των φυσικών της πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκδηλώσεις μνήμης και επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα για την Γενοκτονία των Ποντίων. Η 19η Μαΐου –η ημέρα κατά την οποία το 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, αρχίζοντας τη δεύτερη φάση διώξεων κατά του ποντιακού ελληνισμού– έχει αναγνωριστεί το 1994 από το Κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Κόσμος

Τη λάμψη της υπέρ της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει η Σάρα-Τζέσικα Πάρκερ που θα διοργανώσει δείπνο για την συγκέντρωση πόρων για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 14 Ιουνίου στην κατοικία της ηθοποιού στο Μανχάταν, παρόντος εκτός απροόπτου και του ζεύγους Ομπάμα.

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία επισκίασαν κάθε άλλο θέμα στη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, με τους ηγέτες να δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επίλυση της ευρωκρίσης.

Επίσης, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα Προς όλες τις κατευθύνσεις –αν και ενδείξεις δείχνουν σαφώς προς την πλευρά της μαφίας– στρέφεται η ιταλική αστυνομία στις έρευνες της για την έκρηξη έξω από το σχολείο του Μπρίντιζι, κατά την οποία σκοτώθηκε μία μαθήτρια και άλλα επτά άτομα τραυματίστηκαν. Αν επαληθευτεί η συμμετοχή της μαφίας πρόκειται για ενέργεια που βάζει νέα δεδομένα στον πόλεμο του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Φρανκφούρτης σε διαμαρτυρία για την κυριαρχία των τραπεζών και του καπιταλισμού αλλά και κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και περισσότερο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν χωρίς επεισόδια στο κέντρο της πόλης· ισχυρή ήταν και η αστυνομική παρουσία.

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων από την έκρηξη μεγάλη ισχύος, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, μπροστά σε επαγγελματικό λύκειο στο Μπρίντιζι της νότιας Ιταλίας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αυτή την ώρα ότι μία 16χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της, ενώ η δεύτερη μαθήτρια, που θεωρείτο νεκρή, είναι τελικά ζωντανή και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι έρευνες των αρχών δείχνουν ότι πίσω από την αιματηρή επίθεση πιθανότατα βρίσκεται η ιταλική μαφία. Για «κτηνώδη επίθεση» έκανε λόγο η Αστυνομία, ενώ κάτοικοι του Μπρίντιζι προετοιμάζουν για το απόγευμα μαζική διαδήλωση-απάντηση στην επίθεση, με σύνθημα «όχι στις μαφίες, ναι στην ελευθερία».

Οικονομία

«Φαντασιοπληξία» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εντύπωση ότι «κάποιος μπορεί να λαμβάνει βοήθεια χωρίς να πληροί οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις ή ότι η σταθερότητα του ευρώ δεν εξαρτάται από το κατά πόσον τα μέλη του δεσμεύονται από τους κανόνες της Ευρωζώνης».

Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα φέρει την έξοδο και άλλων χωρών και τελικά την κατάρρευση όλης της ευρωζώνης προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. «Το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί αλλά με μια παροχή βοήθειας, διότι, μόνη της, η Ελλάδα, δεν τα καταφέρνει», είπε ακόμη.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ζητεί από τους Έλληνες και από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους «να συννενοηθούν ταχέως» για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στην Frankfurter Allgemeine την Κυριακή.

Αθλητισμός

Τελικά στο τέλος δεν κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί! Η Τσέλσι επικράτησε της Μπάγερν Μονάχου με 4-3 στα πέναλτι και κατέκτησε το Champions League για πρώτη φορά στην Ιστορία της επικρατώντας των Βαυαρών μέσα στο σπίτι τους στο Μόναχο!

Στην Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει μετά από απουσία ενός έτους η Γουέστ Χαμ. Με τον πρώην επιθετικό του Πανιωνίου, Ρικάρντο Βαζ Τε να πετυχαίνει στο 87΄ το γκολ των "90 εκατομμυρίων λιρών", τα "Σφυριά" νίκησαν 2-1 τη Μπλάκπουλ στο Γουέμπλεϊ και εξασφάλισαν την άνοδο, μετά τη Ρέντινγκ και τη Σαουθάμπτον.

Ανακοίνωση για την Γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσε η ΑΕΚ, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα και τους απογόνους τους. Με αφορμή την 19η Μαΐου που είναι ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, η Ένωση έδειξε ότι δεν ξεχνά...


Δεν υπάρχουν σχόλια: