13 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση όλων των υπόλοιπων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή), σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, δείχνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες θέλουν παραμονή στο ευρώ (78,1%), ενώ το 72% θεωρεί ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης όλοι πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών για το σχηματισμό κυβέρνησης και αφού προηγήθηκαν οι τρεις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές. Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλ.Τσίπρα και Ευ.Βενιζέλο και στη συνέχεια θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με τους Π.Καμμένο, Αλ.Παπαρήγα, Ν.Μιχαλολιάκο και Φ.Κουβέλη.

Μετά την επιστροφή και της τρίτης διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη -βάσει του Συντάγματος- να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια κοντά στην Αγία Σοφία ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι οπαδοί των Πρασίνων ήρθαν στα χέρια και με οπαδούς της Γαλατάσαραϊ στην πλατεία Ταξίμ, όπου υπήρξε... ανταλλαγή τραπεζιών, καρεκλών και διάφορων αντικειμένων.

Υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης στο «Βήμα της Κυριακής». Ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση της χώρας με την ΕΕ και δεν κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες, «εκτός και αν υποχρεωθούμε». «Είναι σαν να είμαστε σε μία Σπιναλόγκα, είμαστε σε καραντίνα ως οι λεπροί της Ευρώπης» λέει, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί.

Κόσμος

Κρίσιμη θεωρείται για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών, με δεύτερους τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Οι πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να ανακτήσει τον έλεγχο του κρατιδίου δέχτηκαν, πάντως, ισχυρό πλήγμα και από τη δήλωση του Ν.Ρέτγκεν ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές αφορούν τη διάσωση του ευρώ και όχι τοπικά θέματα.

Στις πλατείες της Ισπανίας επέστρεψαν οι «Αγανακτισμένοι», όχι τόσο για τιμήσουν τον έναν χρόνο από τις διαδηλώσεις της 15ης Μαΐου 2011, αλλά κυρίως επειδή έχουν πλέον ακόμη περισσότερους λόγους για να διαμαρτυρηθούν -με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι για να αποφύγει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές και προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Επίκεντρο ξανά η Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη, διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, όπως και στη γειτονική -διασωθείσα- Πορτογαλία. Συγκέντρωση και στο Λονδίνο.

Η υποστήριξη των Ιρλανδών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε σημαντική αύξηση ενόψει του δημοψηφίσματος της 31ης Μαΐου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση -μία ημέρα αφού οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι ένα «όχι» των Ιρλανδών θα πλήξει τις πιθανότητες του Δουβλίνου να επιστρέψει στις αγορές του χρόνου. Στο «ναι» προσανατολίζεται το 53% των Ιρλανδών -αύξηση έξι μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου- και στο «όχι» το 31%, ενώ αναποφάσιστο είναι το 16%.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της ότι θεωρεί δυνατή την επίτευξη μιας σταθερής σχέσης με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αν και η ίδια είχε στηρίξει στις εκλογές τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στη συνάντηση δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας.

Στην εκλογική περιφέρεια της Μαρίν Λεπέν θα είναι υποψήφιος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Ο ηγέτης της Αριστεράς ο οποίος ήλθε τέταρτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποφάσισε να δώσει τη μάχη στο Ενέν-Μπομόν (κοντά στο Καλαί), όπου τα ποσοστά της Λεπέν έφτασαν στο 30%.

Οικονομία

Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας: «Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, θα είναι μια δημοκρατική απόφαση, αλλά θα σημαίνει και πως δεν υπάρχει πια έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης» τονίζει ο Γενς Βάιντμαν. Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε πως η απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων είναι καθοριστικής σημασίας, λέγοντας πως με αυτήν την προϋπόθεση «μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα προωθήσουμε την ανάπτυξη».

«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας στους Ευρωπαίους «να μην κουνούν το δάκτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν». Ο Γιούνκερ επίσης δεν θα έβλεπε κατ' αρχήν αρνητικά το περιθώριο ενός παραπάνω χρόνου για εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν η πιο ακριβή λύση» λέει το EFSF, συμφωνώντας με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από σκληρή δοκιμασία αναμένεται να περάσει τη Δευτέρα και την Τρίτη η χώρα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Ecofin. Ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, πείστηκε, τελικά, να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο μετά από συνεννόηση Παπαδήμου-Παπούλια. Δοκιμασία περιμένει την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ νίκησε 1-0 τη Βαλένθια σε έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημειώθηκε από τον Γκρίζμαν στο 64' στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής της πριμέρα ντιβιζιόν. Με γκολ του Κεϊτά στο 90' η Μπαρτσελόνα ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Μπέτις στη Σεβίλη.

Η Ντόρτμουντ διέλυσε την Μπάγερν Μονάχου με 5-2 και στέφθηκε Κυπελλούχος Γερμανίας, κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της. Οι Βαυαροί, από την πλευρά τους, πραγματοποίησαν απογοητευτική εμφάνιση μία εβδομάδα πριν τον τελικό του Champions League με αντίπαλο την Τσέλσι.

Γιάννης Κοντοές και Δημήτρης Σιαλμάς έμειναν εκτός αποστολής για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο την Κυριακή στο Περιστέρι (17:00) για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ, καθώς δεν προπονήθηκαν ούτε το Σάββατο. Και ο Νίκος Εγγλέζου αποκλείστηκε καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στους οπίσθιους μηριαίους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: