26 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Σε Κορινθία και Αργολίδα περιοδεύει σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές του εμφανίσεις. Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Κορίνθου, ενώ στις 8 το βράδυ θα έχει άλλη ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

Με 394 βραβευμένες ακτές, επτά περισσότερες από πέρυσι, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 48 χώρες. Οι νομοί με τις πιο καθαρές παραλίες για το 2012 είναι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων. Σε επίπεδο δήμων πρώτη παραμένει η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές, δεύτερη η Ρόδος με 32 και τρίτος ο Άγιος Νικόλαος με 22 ακτές.

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για τα αδιέξοδα της Ελλάδας. «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» λέει σε όσους το αποφεύγουν, στέλνοντας και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης. «Στεναχωριέμαι πολύ περισσότερο για τα παιδιά στο Νίγηρα που δεν έχουν σχολείο παρά για όσους βρίσκονται στην Αθήνα».

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στο νομό Καστοριάς, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή το Μάιο, έκανε γνωστή ο τέως πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, ανταποκρινόμενος και σε σχετική συζήτηση που έγινε στο νομό ότι με άλλη αντιπροσώπευση το ΠΑΣΟΚ θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.

Με την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ το πρωί του Σαββάτου θα επισφραγιστεί η συμμαχία με τον Αντώνη Σαμαρά. Η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας -καθόλου τυχαία, λένε εκείνοι που γνωρίζουν -, αποτελεί την επίσημη αφετηρία της πορείας του ενωμένου κεντροδεξιού μετώπου προς τις κάλπες της 17ης Ιουνίου.

Κόσμος

Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στη Γαλλία αναμένεται να κερδίσουν το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, καθώς οι διενέξεις που ξέσπασαν στους κόλπους της γαλλικής δεξιάς μετά την ήττα του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές εντείνονται. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 32% των προθέσεων ψήφου, οι σύμμαχοί του Πράσινοι 4% και το Αριστερό Μέτωπο 8%, συνολικά 44%. Το UMP αναμένεται να λάβει περίπου το 31%.

Ισχυρή παραμένει η υποστήριξη των Ιρλανδών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του μοναδικού δημοψηφίσματος στην Ευρώπη για την επικύρωση ή μη του σχεδίου επιβολής αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων. Ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων ίσως μεταβάλλει τις ισορροπίες. Το 39% των ψηφοφόρων είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του συμφώνου, το 30% κατά και το 31% είναι οι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Δυναμική είσοδο στο χώρο του Τύπου έκανε προ ημερών ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ αγοράζοντας 63 εφημερίδες και σκοπεύοντας να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την παρουσία του σε ένα κλάδο που κατά κοινή ομολογία δεν περνά τις καλύτερες ημέρες του· κομίζει όμως και τις απόψεις για το μέλλον του Τύπου και του περιεχομένου που προσφέρεται στους αναγνώστες.

Την στήριξη του στον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων για την προεδρία της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, θα προσφέρει ο ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντέλ Φουτούχ εν όψει του δεύτερου γύρου τον Ιούνιο. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν την Τρίτη, οι ζυμώσεις έχουν ήδη αρχίσει· ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα με την νίκη ενός ισλαμιστή ή ενός ανθρώπου του μουμπαρικού παρελθόντος θα απογοητεύσει αρκετούς...

Με συγκέντρωση υπογραφών, εκδηλώσεις και συναυλίες άρχισαν την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Σκοτίας οι κάτοικοι της οποίας θα κληθούν το 2014 να απαντήσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες. Θέλουμε μία δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ που έθεσε στόχο να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014.

Οικονομία

Στην αντεπίθεση πέρασε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν να καταγγείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τα εμπόδια τα οποία θέτει η χώρα της Νοτίου Αμερικής στις εισαγωγές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Επιτροπή. «Είναι σαν να θεωρείται νόμιμος ο προστατευτισμός όταν τον εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες και λαϊκισμός όταν τον εφαρμόζουν αναπτυσσόμενες χώρες. Ε, λοιπόν, δεν είναι έτσι» τόνισε.

Στο κόκκινο έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Μικρή ενίσχυση με σχετικά χαμηλό τζίρο συναλλαγών και άνοδο στις θεωρούμενες ως «αμυντικές» μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Tη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων στο Μαρούσι θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς. Την Τετάρτη, ο υπουργός θα συναντήσει επίσης τους προϊσταμένους των δέκα μεγαλύτερων ΔΟΥ και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων στο νομό Αττικής.

Αθλητισμός

H Mπαρτσελόνα αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ισπανίας, καθώς δεν άφησε κανένα περιθώριο στη Μπιλμπάο, που παραδόθηκε στην ανωτερότητα της Μπάρτσα με 3-0. Αποχαιρέτησε ο Γκουαρντιόλα.

Η εθνική ομάδα των Νέων σημείωσε τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις στον 5ο όμιλο της ενδιάμεσης φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012, που φιλοξενείται στη Δανία, επικρατώντας της Κύπρου με 3-0.

Ο Λάσλο Μπόλονι δεν θα συνεχίσει τελικά στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Παρά το γεγονός ότι είχε διετές συμβόλαιο με τον δικέφαλο του βορρά, οι δύο πλευρές στην συνάντηση της Παρασκευής δεν βρήκαν την χρυσή τομή στο οικονομικό και έτσι ο Ρουμάνος πρέπει να θεωρείτε παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: