21 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η γερμανική ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ημέρες πριν εκδηλωθεί. Ήδη, στη διάρκεια του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε: «Τελικά, κάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα». Η σκέψη ωρίμασε στο Ααχεν, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλαβε το βραβείο Καρλομάγνος και εκδηλώθηκε την Παρασκευή. Πριν από τη συνομιλία της Μέρκελ με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γερμανός Σοσιαλιστής, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς το μετέφερε σε Έλληνες συνομιλιτές του. Παρά το ότι του διεμηνύθει ότι η ιδέα δεν ήταν καλή, εν τούτοις το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άνοιξε σήμερα, Δευτέρα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για χιλιάδες υποψηφίους. Σε ορισμένα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα η εξέταση άρχισε μετά τις 08:30, καθώς μοιράστηκαν με καθυστέρηση οι φωτοτυπίες. Η υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου επισκέφθηκε το Πειραματικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία και είπε πως σε δύο ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινούνται τα μαθήματα των εξετάσεων που συμπίπτουν με τη περίοδο των εκλογών.

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής επικεντρώνει το ΠΑΣΟΚ τον προεκλογικό του αγώνα εν όψει της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, κινητοποιώντας σε κάθε δήμο μεικτά κλιμάκια με επικεφαλής κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ειδικότερα, στις περιφέρειες της Αττικής αναμένεται να βρεθούν στελέχη που συγκροτούν ατύπως στην παρούσα φάση την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Πέτρο Ευθυμίου, Μίμη Ανδρουλάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και ορισμένων κομμάτων που δεν εισήλθαν στη Βουλή, θα έχει από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η Ελλάδα. Επαφές στο ΕΛΚ και το ΕΣΚ θα έχουν την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιστοίχως. Σε Παρίσι και Βερολίνο για επαφές με τις ηγεσίες της γαλλικής και γερμανικής Αριστεράς μεταβαίνει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Κοινή κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφάσισαν ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος και ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά Θάνος Τζήμερος, όπως ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν το μεσημέρι της Τρίτης.

Κόσμος

Δύσκολη νύχτα πέρασαν σε καταφύγια χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που συντάραξε τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τις τελευταίες 24 ώρες οι μετασεισμικές δονήσεις στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια ξεπέρασαν τις 75, ενώ οι βροχοπτώσεις που συνεχίζονται δυσχεραίνουν την κατάσταση. Επιστρέφει εσπευσμένα από το Σικάγο όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Μέχρι τα μέσα του 2013 το ΝΑΤΟ θα παραδώσει την διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η στρατηγική των ΗΠΑ για σταδιακή έξοδο από το Αφγανιστάν, την ώρα που η Γαλλία αποφάσισε να αποσύρει πρόωρα τα στρατεύματά της. «Έρχονται δύσκολες μέρες για το Αφγανιστάν. Θα έχουμε μεγάλες προκλήσεις» προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Σικάγο.

Κύματα πανικού έσπειρε από το Μιλάνο έως τη Βενετία η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα· κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Καταστροφές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών. Εσπευσμένα αναχωρεί ο Μόντι από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Σερβία «δεν θα παρεκκλίνει από την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, διακηρύσσοντας τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές έναντι του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Ο Νίκολις, πρώην σύμμαχος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επικράτησε οριακά έναντι του Τάντιτς σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία έδωσαν το «παρών» λιγότεροι από τους μισούς Σέρβους ψηφοφόρους. Αναγνώρισε την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος της Σερβίας, απευθύνοντας έκκληση να διατηρηθεί ο στρατηγικός προσανατολισμός της Σερβίας προς την ΕΕ.

Η αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για την απόσυρση των επιχειρησιακά ενεργών γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός του 2012 επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ζητούμενο είναι η σφυρηλάτηση κοινής γραμμής εν όψει της παράδοσης του ελέγχου στις αφγανικές δυνάμεις έως τα τέλη του 2014, όμως η στάση Ολάντ διχάζει με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν να τονίζει πως δεν θα υπάρξει εσπευσμένη αποχώρηση και την Άνγκελα Μέρκελ να συμπληρώνει πως «μαζί πήγαμε, μαζί θα φύγουμε».

Οικονομία

Όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και συγκεκριμένα αυτές που προκύπτουν από την ειδική εισφορά αλληλέγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο εισοδήματος, το ειδικό τέλος ακινήτων, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα τέλη κυκλοφορίας.

Όργιο φοροδιαφυγής σχεδόν σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, μαζική έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων και μη έκδοση αποδείξεων, αποκαλύπτουν (και) τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει τις 40 τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), θα επισκεφτεί, σήμερα, Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς. Ο υπουργός θα έχει συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ.

Αθλητισμός

Μέσα από τα τεράστια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν όλη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός κατάφερε τουλάχιστον να υλοποιήσει τον στόχο της τελευταίας στιγμής. Η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League και το ποσό που τη συνοδεύει σίγουρα γεμίζει αισιοδοξία τους «πράσινους» που έχουν ωστόσο πολλά ανοικτά μέτωπα. Το δάνειο των 5 εκατ. ευρώ για να αρχίσουν οι πληρωμές. Η παραμονή ή όχι του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Εξι παίκτες μένουν ελεύθεροι, ενώ Λέτο και Μπουμσονγκ είναι πολύ πιθανό να βρεθούν προς πώληση. Και μέσα σε όλα η διαιτησία...

Η Μονπελιέ είναι η νέα πρωταθλήτρια Γαλλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στην τελευταία αγωνιστική του Championnat (38η) η ομάδα του Ρενέ Ζιράρ πήρε αυτό που ήθελε από την καταδικασμένη Οσέρ (1-2) και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου, αφήνοντας πίσω της την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία επικράτησε μεν της Λοριάν εκτός έδρας με το ίδιο σκορ, αλλά ήθελε, δε, και ήττα της Μονπελιέ για να κόψει πρώτη το νήμα.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την «χρυσή εποχή» των Μαραντόνα, Καρέκα, Φεράρα, Αλεμάο, η Νάπολι αναδείχθηκε για 4η φορά στην ιστορία της κυπελλούχος Ιταλίας. Το 1997 η ομάδα του ιταλικού Νότου έχασε το τρόπαιο στους διπλούς τελικούς από την Βιτσέντζα, ωστόσο, την Κυριακή με τα γκολ του Εντισον Καβάνι με πέναλτι στο 62' και του Χάμσικ στο 83', νίκησε 2-0 τη Γιουβέντους στο Ολίμπικο της Ρώμης και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: