29 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Θέμα παραβίασης «ακόμα και της αναλογικής ισότητας από τα κανάλια σε ό,τι αφορά στην προβολή των θέσεων και της δραστηριότητας των κομμάτων» έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη. Σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ κάνει μάλιστα λόγο για «προκλητικά μεροληπτική υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και επιθετική, απέναντι σε άλλα, αντιμετώπιση από πλευράς ορισμένων δημοσιογράφων που έχουν την ευθύνη και συντονίζουν τις συζητήσεις».
   
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή της και εξέδωσε νέα, με την οποία διευκρινίζει ότι η «δύσκολη ερώτηση» στο μάθημα της Φυσικής θα βαθμολογηθεί κανονικά και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό θα είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά.
   
Ζημιές στους χώρους Δημοτικού Σχολείου και ενός βρεφονηπιακού σταθμού προκάλεσαν άγνωστοι το Σαββατοκύριακο. Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες αφού έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων μπήκαν μέσα στους χώρους των σχολείων, προκάλεσαν ζημιές σε αίθουσες και έγραψαν υβριστικά μηνύματα για τα παιδιά. Μέχρι στιγμής η αστυνομία αναζητά στοιχεία που θα οδηγήσουν στους δράστες.
   
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Πάνος Καμμένος στα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη που δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων «στερείται σοβαρότητας». «Μιλάει η κ. Μπακογιάννη, της οποίας ο άντρας έβγαλε στο εξωτερικό ένα δισ. δολάρια, χωρίς να το δηλώσει» τόνισε το πρωί της Τρίτης. Ο κ. Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εάν δεν μετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας οι Σαμαράς και Βενιζέλος.
   
Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για πολυγλωσσία στα θέματα της οικονομίας πρόκειται να δώσει τα επόμενα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος. Η παρουσίαση θα γίνει ανά θεματικές ενότητες, με πρώτη φυσικά αυτήν της οικονομίας. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για την κοινωνική πολιτική, τα εθνικά θέματα και τους θεσμούς. Σήμερα, Τρίτη, στις 11:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ στις 20:00 θα μιλήσει σε ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας - Ρέντη - Κορυδαλλού.

Κόσμος

 Ένας γυμνός άνδρας βρέθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα, να τρώει το πρόσωπο ενός άλλου γυμνού άνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικός ζήτησε από τον άνδρα να απομακρυνθεί, αλλά όταν εκείνος συνέχισε να τρώει το θύμα του, τότε εκείνος άνοιξε πυρ, σκοτώνοντάς τον. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών έχει σχέση με το συμβάν, το οποίο σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Το θύμα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
  
 Την αφύπνιση των λαών της Ευρώπης μπροστά στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων επιδιώκουν Ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί, με ανοικτή επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δίνει το έναυσμα που φέρει τον τίτλο: «Η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα όνειρο, η λιτότητα και η απόρριψη της μετανάστευσης ένας εφιάλτης». «Αντιμέτωποι με αυτή την τρομακτική κατάσταση που εκφράζεται άλλωστε και από την εκλογή των Νεοναζί βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας: "Είμαστε όλοι Έλληνες, Εβραίοι!". Αρνούμαστε ότι στην Ελλάδα, ή αλλού στην Ευρώπη, οι Εβραίοι, μετανάστες, μουσουλμάνοι, Ρομά ή μαύροι μπορεί να φοβούνται για τη ζωή τους, για αυτό που είναι» τονίζει η επιστολή.
   
Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πυρκαγιά που έκαψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ντόχα πρωτεύουσας του Κατάρ, ανάμεσά τους 13 παιδιά τα οποία περικυκλώθηκαν από τις φλόγες σε παιδικό σταθμό, ανακοίνωσαν οι αρχές του Κατάρ. «Εντελώς απροετοίμαστο το εμπορικό κέντρο για μια τέτοια κατάσταση» λέει ξένος δημοσιογράφος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο. Έρευνα ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει το Κατάρ.
  
 Επίθεση δέχθηκε η έδρα της προεκλογικής καμπάνιας του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Αχμέντ Σαφίκ. Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τα γραφεία του Σαφίκ, τελευταίου πρωθυπουργού της κυβέρνησης Μουμπάρακ, να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Η φωτιά σβήστηκε γρήγορα.
   
Συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο θα έχει την Τρίτη στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν. Ο Κ.Ανάν, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Συρίας, δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη σφαγή στην πόλη Χούλα -με θύματα δεκάδες παιδιά-, η οποία θεωρείται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κ.Ανάν. Καταδικάζει τη σφαγή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οικονομία

 Οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται πως οδηγούν αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται, παρά τα όσα λέγονται, να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο. «Αν αφήσεις την Ελλάδα να φύγει, θα στείλεις το μήνυμα ότι η παραμονή (των κρατών-μελών) στην Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μόνιμη, το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες», τονίζουν.
   
Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου και να συνεννοηθούν για το μέλλον 3 εκατομμυρίων εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε γίνει στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Η ΕΣΕΕ απάντησε θετικά στην πρόταση της ΓΣΕΕ για άμεση επανασύσταση και επαναλειτουργία των δυο θεσμικών εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας.
    
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για έκτακτες εισφορές και φόρους ακινήτων από το 2009 και μετά, καθώς και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος έτους 2012, που είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένα», θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι απ' αυτή την εβδομάδα και για το επόμενο δίμηνο.

Αθλητισμός

Ο Πετρ Τσεχ υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Τσέλσι, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τουλάχιστον μέχρι το 2016. Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση των Λονδρέζων, η συμφωνία ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ δεν έγινε γνωστό το οικονομικό σκέλος της.
   
Στο στόχαστρο της Βάσκο ντα Γκάμα βρίσκεται ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, ωστόσο ο ίδιος με δήλωσή του στον Τύπο της Βραζιλίας περιμένει να βρεθεί λύση στον Παναθηναϊκό.
   
Μετά τους Σιόβα και Βλαχοδήμο, ο Ολυμπιακός έκανε δικό του και τρίτο ποδοσφαιριστή, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τον Κλοντ Ντιελνά από την γαλλική Ιστρ. Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος των πρωταθλητών, Βαγγέλης Μαρινάκης, μιλώντας την Δευτέρα στην Γενική Συνέλευση των Βετεράνων υποσχέθηκε για του χρόνου έναν ακόμα πιο δυνατό και ανταγωνιστικό Ολυμπιακό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: