12 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Με τη χαρακτηριστική φράση «ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι 30 ετών» ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε την διαδικασία αυτοδιάλυσης του κόμματος με στόχο την επανασύστασή του από μηδενική βάση. Το μεσημέρι της Κυριακής θα μιλήσει στους βουλευτές (και υποψήφιους) του κόμματος στους οποίους αναμένεται να αναλύσει το ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει μία ακόμη δημοσκόπηση, με ποσοστό άνω του 20%. Στην ίδια έρευνα, το 50% των ερωτώμενων απάντησε ότι επιθυμεί κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και μόνο το 34% προσδοκά κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον Ευ.,Βενιζέλο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική» απαντά ο Φ.Κουβέλης στην ελπίδα που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας να μείνει ο κ. Κουβέλης σταθερός στη θέση του και να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε τη δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Μετά την επιστροφή και της τρίτης διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη -βάσει του Συντάγματος- να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Διαβάστε ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Κόσμος

Ο πρώην γαμπρός της ηθοποιού Τζένιφερ Χάντσον κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο στο Σικάγο, για τη δολοφονία της μητέρας, του αδελφού και του ανιψιού της Αμερικανίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας, το 2008. Η ηθοποιός ξέσπασε σε δάκρυα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο 31 ετών Ουίλιαμ Μπάλφουρ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους τρεις φόνους.

Αναπάντεχη επιτυχία είχε η ερωτική τριλογία μίας άγνωστης ως τώρα Βρετανής συγγραφέως και μέχρι πρότινος τηλεοπτικής παραγωγού, της Ε.Λ.Τζέιμς, η οποία θέλησε να γράψει χωρίς να έχει φοβερές φιλοδοξίες μία περισσότερο πικάντικη εκδοχή του Twilight και βλέπει πλέον το έργο της στην πρώτη θέση των κυκλοφοριών αλλά και στη λίστα των λογοκριμένων από βιβλιοθήκες. Το βιβλίο, γράφει η Liberation, είναι ένα πορνό για μαμάδες με αρκετό σεξ, συναίσθημα και ρομαντισμό.

Τις στενές επαφές υπουργού της κυβέρνησης Κάμερον αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού με παράγοντες της News Corp που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύπτει σταδιακά η έρευνα της επιτροπής Λέβεσον. Την Παρασκευή στην επιτροπή κατέθεσε η Ρεμπέκα Μπρουκς, ένα από τα βασικά στελέχη της News Corp και προστατευόμενη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Ρούπερτ Μέρντοκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον της Συρίας, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία δύο εταιρειών και τριών προσώπων που θεωρούνται βασικές πηγές χρηματοδότησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

«Η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης». Με αυτόν τον τίτλο ο Εconomist αναφέρεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα. Το βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ έχουν μόνο ένα μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από τις παρενέργειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το χειρότερο αφορά την Ελλάδα» γράφει ο Economist. «Οι προκατειλημμένοι Βορειοευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν στους Έλληνες τις δυσκολίες που έχουν περάσει».

Οικονομία

Με μικρές μεταβολές έκλεισαν την Παρασκευή τα χρηματιστήρια σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, ενώ οι τραπεζικές μετοχές στη Γουόλ Στριτ βάρυναν τους δείκτες στον απόηχο των... «λανθασμένων χειρισμών» επενδυτικής της στο Λονδίνο που κόστισε 2 δισ. ευρώ.

Διαψεύδει η ΔΕΗ πως έχει οφειλές στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τη ΔΕΠΑ, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προεδιοποίησε και αυτός με τη σειρά του την Ελλάδα ότι ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ εάν δεν μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Η στιγμή που οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι περίμεναν εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έφτασε! Το απόγευμα της Κυριακής το «Ιτιχάντ» αναμένεται να φορέσει τα γιορτινά του για ένα πάρτι που όμοιό του δεν έχει γίνει για τους «Πολίτες» τα τελευταία 44 χρόνια. Ολοκληρώνεται την Κυριακή το ιταλικό πρωτάθλημα για την αγωνιστική περίοδο 2011-12, με τις... εκκρεμότητες που έχουν απομείνει να είναι η ομάδα που θα πάρει το «εισιτήριο» για τα προκριματικά του νέου Τσάμπιονς Λιγκ. Την Κυριακή «πέφτει η αυλαία» του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος και η τελευταία αγωνιστική θα κρίνει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει γνωστή και η νέα κυπελλούχος Γερμανίας, καθώς Ντόρτμουντ αντιμετωπίζει τη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό.

Τελειωμό δεν έχουν τα πορτογαλικά δημοσιεύματα για τον πάγκο του Ολυμπιακού, με τα μισά να αναφέρουν ότι ο Ντομίνγκο Πασιένσια έρχεται το Σάββατο για να τα πει με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τα άλλα μισά να υποστηρίζουν ότι ο Πορτογάλος τεχνικός ήρθε, συμφώνησε και την Παρασκευή αναχώρησε για την Πορτογαλία. Μάλιστα, η τελευταία εκδοχή αναφέρει ότι θα επιστρέψει μετά το Final 4 του μπάσκετ για να υπογράψει και να παρουσιαστεί αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της μπασκετικής ομάδας.

Ο Θανάσης Γιάχος του συνδέσμου Χίου ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής των play offs που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (19:15). Στον αγώνα του Ατρόμητου με την ΑΕΚ την ίδια ημέρα στο Περιστέρι (17:00) ορίστηκε ο Δημήτρης Θάνος του συνδέσμου Γρεβενών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: