10 Μαΐου, 2012

Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ»

«Γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων», τονίζει σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Πρόντι, ο οποίος χθες βράδυ συμμετείχε σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Ευρωπαϊκής Μόρφωσης στη Βιέννη.Ο ίδιος επισημαίνει πως, θεωρητικά, η Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον ένα 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, θα μπορούσε να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως το βήμα της αυτό θα ακολουθήσουν Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πρόντι, σε μια από τις συνεντεύξεις του, σε εκείνη στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ», η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν και το γεγονός πως ο πρώτος (Αντώνης Σαμαράς) που ανέλαβε την εντολή αναγκάστηκε να την επιστρέψει, δεν είναι καλό σημάδι. Στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε», αναφέρει ότι τον ανησυχεί πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και επισημαίνει πως οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολύ σκληρές, πολλοί Ελληνες δεν έχουν καμία προοπτική και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα γίνει αποδεκτή μακροπρόθεσμα για μια νέα κυβέρνηση, η συμφωνία μείωσης του ελλείμματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, όπως λέει, ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθούν επιπλέον βάρη στην Ελλάδα και πως χρειάζεται μια επιπλέον διαγραφή χρέους, διότι διαφορετικά είναι αδύνατο στη χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, κατά την άποψή του, η Ελλάδα είναι τόσο μικρή ώστε μπορεί να καταστεί δυνατή μια σωτηρία της. Σε μια τρίτη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Πρόντι (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 1999-2004 και πρωθυπουργός της Ιταλίας δύο φορές 1996-1998 και 2006-2008), σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, που, όπως λέει, αναμενόταν, επισημαίνει πως η χώρα υποφέρει και συγχρόνως δεν έχει καμιά προοπτική, ενώ αν δεν μπορεί τώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Μέρκελ, Ολάντ απαντούν «όχι», λόγω πρωτοκόλλου, σε συνάντηση με Τσίπρα

Η καγκελάριος της Γερμανίας «συναντάται με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Άγκελα Μέρκελ προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα για την κυρία Μέρκελ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, υπήρξε μια διερευνητική επικοινωνία με τη γαλλική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική προεδρία απάντησε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων. Σημειώνεται ότι καθημερινά, μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα και τηλεγραφήματα από ξένα κόμματα και ηγέτες για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πιστωτές της και να θέσει σε εφαρμογή τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις εάν επιθυμεί να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, προειδοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν (στο ευρώ), δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα (την χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ) χωρίς το άλλο», δηλαδή την εξοικονόμηση και τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Βεστερβέλε: Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα

«Αυτά που άκουσα τις τελευταίες ώρες από ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα, τα βρίσκω πολύ ανησυχητικά», είπε ο Γερμανός υπουργός. Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργάνωσε ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμό WDR στις Βρυξέλλες. «Αυτά που άκουσα τις τελευταίες ώρες από ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα, τα βρίσκω πολύ ανησυχητικά», είπε ο Γερμανός υπουργός.

«Η τύχη της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ελλήνων. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει η ίδια ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει», τόνισε. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο Βεστερβέλε είπε ότι ανησυχεί επίσης για «την αφ' υψηλού τευτονική έπαρση» και προειδοποίησε: «Ακριβώς επειδή διαθέτουμε υποδειγματική ισχύ στην Ευρώπη, πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση ως η ισχυρότερη (πλευρά)», κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: