07 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.



Ελλάδα

Πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα θεωρείται το 19% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30% και για το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%. Ακόμη και εάν ένα από τα κόμματα ΛΑΟΣ ή Πράσινοι Οικολόγοι καταφέρει την τελευταία στιγμή να μπει στη Βουλή -κάτι πολύ δύσκολο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της καταμέτρησης- το ποσοστό των «λοιπών κομμάτων» θα παραμείνει στα ύψη, δηλαδή πάνω από 15%.

Τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου αναμένεται να καλέσει πιθανότατα εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να του δώσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η ανατροπή των συσχετισμών προκάλει όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο «σφαγή» κορυφαίων στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ υπο-εκπροσωπείται πλέον στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η ΝΔ διασώζεται λόγω του εκλογικού νόμου και το μπόνους των 50 έδρων. Η καταμετρηση των σταυρών συνεχίζεται, δείτε όμως ποιοι προηγούνται.

Πέντε από τις επτά μονοεδρικές της χώρας κερδίζει η ΝΔ, ενώ από μία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ μένει χωρίς εκπροσώπηση στις μονοεδρικές με πλέον χαρακτηστική περίπτωση αυτή της Σάμου, όπου επί πολλά χρόνια εκλεγόταν ο Πυθαγόρας Βαρδίκος.

Ελάχιστα εκλογικά τμήματα απομένουν να καταμετρηθούν για την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Με καταμετρημένο το 98,2%, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μόνα κόμματα που ξεπέρασαν - το καθένα χωριστά - το φράγμα του 1 εκατομμυρίου ψήφων και συγκεντρώνουν ΝΔ: 18,83% (109 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 16,74% (52 έδρες), ΠΑΣΟΚ 13,22% (41 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,58% (33 έδρες), ΚΚΕ 8,57% (26 έδρες), Χρυσή Αυγή 6,97% (21 έδρες) και ΔΗΜΑΡ 6,09% (19 έδρες). Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Κόσμος

Η νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα αποτελέσει μια αλλαγή για την Ευρώπη εν μέσω της κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, αναφέρει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, ύστερα από έξι χρόνια.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν αναμένεται να είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Για «ψήφο οργής» στις ελληνικές εκλογές κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου, ενώ η εφημερίδα The Guardian γράφει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για τη λιτότητα στην κάλπη». Κίνδυνο για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ. «Η Ελλάδα είπε όχι στη λιτότητα» αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Ουσιαστική ισοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έβγαλαν οι κάλπες στο κρατίδιο του Σλεσβιχ-Χόλσταϊν, σώζωντας -με τη μισή τους δύναμη- τους Φιλελεύθερους και βάζοντας Πειρατές, Πράσινους και το κόμμα της δανόφωνης μειονότητας στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου. Τα κόμματα εξετάζουν τώρα τις δυνατότητες συνεργασίας, με τον νυν συνασπισμό CDU και FDP να περνάει πιθανότατα στο παρελθόν -ενώ γερμανική πολιτική σκηνή δίνει «ραντεβού» για την σημαντικότερη μάχη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την επόμενη Κυριακή.

Οικονομία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών υποχωρεί το ευρώ, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες των έξι τελευταίων μηνών, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Ελλάδα, για διαφορετικούς λόγους, τροφοδοτούν τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλονται από φόρο μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών, εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, επιχειρήσεων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ για το σύνολο της κύριας οφειλής, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και τους πρόσθετους φόρους ή τα πρόσθετα τέλη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ανέφερε αξιωματούχος του ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Αθλητισμός

Την περασμένη αγωνιστική η Γιουβέντους... αυτοκτόνησε χάνοντας τη νίκη στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Λέτσε, όμως αυτή την Κυριακή αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας, καθώς στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής, νίκησε 2-0 την Κάλιαρι στην Τεργέστη και την ίδια ώρα ο Μιλίτο με χατ-τρικ διαμόρφωνε το Ίντερ – Μίλαν 4-2 στο χορταστικό ντέρμπι του Μιλάνου. Έτσι, οι «ροσονέρι» έμειναν στο -4 από την κορυφή και η τελευταία αγωνιστική την άλλη Κυριακή αποκτά απλά χαρακτήρα... φιέστας για τη «Μεγάλη Κυρία» που υποδέχεται την Ατάλαντα. Σαφές προβάδισμα για την τρίτη θέση και το Champions League απέκτησε η Ουντινέζε. Παράλληλα, η Λάτσιο παραμένει «ζωντανή στη μάχη» για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η αναζήτηση του Πανιωνίου για τον νέο προπονητή της ομάδας, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Ακη Μάντζιο, συνεχίζεται και ήδη από το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα βρίσκεται ο Βρετανός έμπειρος τεχνικός Γκλεν Ρέντερ. Ο 57χρονος που τον τελευταίο καιρό εργαζόταν σε ρόλο σκάουτερ στην Αστον Βίλα θα ξεκινήσει από την Δευτέρα τις συνομιλίες με τους Νεοσμυρνιώτες και θα «επιθεωρήσει» το προπονητικό κέντρο στο Κορωπί, όπως και το γήπεδο της ομάδας.

Ο Τραϊανός Δέλλας είναι ο μοναδικός απών από την αποστολή της ΑΕΚ για το Δευτεριάτικο καθοριστικό ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ με τον Παναθηναϊκό. Η προετοιμασία της «Ένωσης» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής χωρίς απρόοπτα, με τον Νίκο Κωστένογλου να επιλέγει 25 παίκτες, ανάμεσά τους και τους Γκούντγιονσεν, Κλωναρίδη, Μανωλά, Χοσέ Κάρλος και Βάργκας, οι οποίοι απουσίασαν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: