02 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

H Δημοκρατική Συμμαχία φιλοδοξεί να γίνει κυβερνητικός εταίρος-καταλύτης, ώστε αντί να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που οι «αδιόρθωτοι» σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φοβούνται, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Καταλογίζει μάλιστα ευθύνες και στην τρόικα που επέτρεψε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει μια «φρικτά κρατικίστικη πολιτική», εξαθλιώνοντας τους πολίτες.

Στο στόχαστρό της και ο Α.Σαμαράς, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την ανατροπή της κυβέρνησης του 47%. «Τεράστιο μέρος της κοινωνίας λέει σήμερα ότι είχε δίκιο ο Μητσοτάκης. Ήταν η μόνη κυβέρνηση που προσπάθησε ειλικρινά να νοικοκυρέψει το Κράτος και για όσο της το επέτρεψαν οι διάφοροι, το κατάφερε.»

Από το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να μην υπάρχει καμία απευθείας αεροπορική πτήση από Ελλάδα προς Αμερική και αντιστρόφως, με αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστικού ρεύματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δώστε μας τη διερευνητική εντολή στις 6 Μαΐου για να βγει ο λαός από το περιθώριο των αποφάσεων και εμείς θα την τιμήσουμε. Δεν θα απαξιώσουμε την εντολή του λαού. Δεν θα την επιστρέψουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα» δήλωσε από τη Λάρισα, ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο προεκλογικής του ομιλίας.

Την πόλη της Τρίπολης επισκέφθηκε, ανήμερα την Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης. Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης και κατόπιν μίλησε, σε στελέχη και υποψηφίους του κόμματος.

Στη Λαυρεωτική, μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, βρέθηκε την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου μίλησε σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν άνεργοι, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι. Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη ώστε να σταθεί η μεσαία τάξη όρθια και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Κόσμος

Εκπρόσωπος του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, παραιτήθηκε την πρώτη ημέρα της εργασίας του, μετά από έντονες αντιδράσεις συντηρητικών.

Την πεποίθηση πως η ήττα της Αλ Κάιντα είναι εφικτή εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρέθηκε αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του, εκρήξεις συγκλόνισαν την Καμπούλ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ακριβώς ένα χρόνο μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν από άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα πρόκειται να υπογράψει συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας που διασφαλίζει τον αμερικανικό ρόλο μετά το 2014.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες αποφάσισε την εθνικοποίηση της εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την οποία διαχειρίζεται το θυγατρική του ισπανικού Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και διέταξε την κατάληψη των χώρων της από το στρατό.

Ταχύτερη θα είναι η ανάπτυξη των άοπλων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία ώστε να εγκατασταθούν και οι 300 στη χώρα ως το τέλος του μήνα, επισήμανε την Τρίτη ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής. Ωστόσο, επί τους εδάφους η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη με δεκάδες νέα θύματα και συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων με αντάρτες· θύματα του εμφυλίου, όπως και κάθε πολέμου, είναι σε ανησυχητικό βαθμό τα παιδιά...

Οικονομία

Ο στόχος για 16 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσα έσοδα για το 2012 είναι ανέφικτος υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με δεδομένα τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του έτους. Τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι η πτώση στα έσοδα άγγιξε το 44,7% ή 70,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Λίστα με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα με τη δανειακή σύμβαση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει καταρτίσει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η λίστα Παπαδήμου κωδικοποιεί τις «Μνημονιακές Δράσεις» που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και κάνει σαφείς αναφορές σε περικοπές.

Ευελιξία στον χρόνο εργασίας και τις μεταθέσεις, απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης με μετάθεση ή και αλλαγή ειδικότητας, καθώς και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κρίνονται επί σειρά ετών στάσιμοι, περιλαμβάνονται στις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, προβλέπει μειώσεις μισθών και επιδομάτων, πάγωμα του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται.

Αθλητισμός

Την ευκαιρία να ξεφύγει με οκτώ βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας έχασε η Μονπελιέ, η οποία ανεδείχθη ισόπαλη 2-2 με τη Εβιάν στο «Μοσόν», γλιτώνοντας μάλιστα την ήττα στο 84ο λεπτό!

Δεν... χόρεψαν στη βροχή Κιέβο και Ρόμα, με τη δεύτερη να μένει χωρίς νίκη για τέταρτο ματς στη σειρά και κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ευρώπης. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ υπό καταρρακτώδη βροχή στη Βερόνα. Η Νάπολι επικράτησε 2-0 της Παλέρμο και έφτασε τους 58 βαθμούς.

Ακόμα μία «γκέλα», δεύτερη σερί της Λίβερπουλ μέσα στο «Άνφιλντ», όπου ηττήθηκε από την Φούλαμ με 1-0 με αυτογκόλ από τον Σκρτελ στο 6'. Έτσι, οι δύο ομάδες ισοβαθμούν πλέον στην όγδοη θέση της κατάταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: