05 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Οργή και θλίψη έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο αυθόρμητο συλλαλητήριο μπροστά στο Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται και νέα συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης. Ήδη, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεκάδες πολίτες βρίσκονται στην πλατεία. Εν τω μεταξύ, ένα 24ωρο μετά, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα για το ποιος ήταν ο αυτόχειρας και ποιοι λόγοι τον οδήγησαν να θέσει τέλος στη ζωή του με αυτόν το συμβολικό τρόπο. «Το περιεχόμενο του σημειώματος είναι η φωνή του πατέρα μου, το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης του» δηλώνει η κόρη του.

Συνεχίζουν και την Πέμπτη οι κάτοικοι της Αμυγδαλέζας στον δήμο Αχαρνών τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Από νωρίς το πρωί βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Θρακομακεδόνων, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τη δημιουργία του κέντρου, παρά και τη διαβεβαίωση του Μιχ.Χρυσοχοΐδη ότι παράλληλα με τη διαμόρφωση του χώρου θα υπάρξει ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο τον Δήμο.

Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αντιδρώντας στην απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρίας να εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία AbuDhabi Mar ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει οικονομικές απαιτήσεις (περίπου σε 140 εκατ. ευρώ) και έχουν σχέση με την κατασκευή δυο νέων υποβρυχίων, ενώ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα μπορέσει να συντηρεί για πολύ καιρό ακόμη τον αριθμό των 1.200 εργαζομένων στα ναυπηγεία.
«Λουκέτο» στα φαρμακεία τους βάζουν την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, πραγματοποιώντας κινητοποίηση για τις οφειλές ασφαλιστικών ταμείων.

Οι φαρμακοποιοί των δύο περιοχών συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, λόγω των αυξημένων χρεών των Ταμείων που έχουν ενταχθεί τον Οργανισμό. Στις 09:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. «Θα συγκεντρωθούμε για να διεκδικήσουμε τα χρήματα που μας οφείλουν» τόνισε ο Κ.Λουράντος στον ΒΗΜΑ 99,5.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Βασικά θέματα των συζητήσεων Χριστόφια-Παπαδήμου θα είναι διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και ασφαλώς το Κυπριακό.

Κόσμος

Μια ρουκέτα έπληξε τη νύχτα στο θέρετρο Εϊλάτ του νοτίου Ισραήλ, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Αστυνομική πηγή δήλωσε στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ότι η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

Βαριές ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πέντε πρώην αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι κατηγορούνταν για τον φόνο δύο άοπλων ανδρών που επιχείρησαν να διασχίσουν γέφυρα στο νότιο τμήμα της πόλης, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Κατρίνα. Οι αστυνομικοί κατηγορούνταν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης πυροβολισμών.

Ενώπιον δικαστηρίου θα βρεθούν πέντε άτομα που θεωρούνται ως μέλη της Αλ Κάιντα, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι πέντε, οι οποίοι κρατούνται στη φυλακή της βάσης του Γκουαντάναμο, θα δικαστούν από μια στρατιωτική επιτροπή. Ανάμεσα τους είναι και ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ένας από τους «εγκεφάλους» της επίθεσης στην καρδιά της Αμερικής.

Εντολή στη Λιβύη να παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιο του θανόντος πρώην ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, για να δικαστεί, έδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως η νέα κυβέρνηση της χώρας απέρριψε εκ νέου το αίτημα αυτό λέγοντας ότι θα τον δικάσουν οι λιβυκές αρχές. Το ΔΠΔ λέει ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποχρεώνει τη Λιβύη να συνεργαστεί. Όπως και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ΔΠΔ εκφράζει ανησυχίες για το εάν και κατά πόσον οι δίκες στο νέο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στη Λιβύη είναι δίκαιες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει τρεις παράνομους –ακόμα και για τις ισραηλινές Αρχές– εβραϊκούς οικισμούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενώ την ίδια ώρα το αρμόδιο υπουργείο προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατασκευή πάνω από 1.000 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη. Παραταύτα, ο Νετανιάχου θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ· παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα τους επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας.

Οικονομία

Καθορίστηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα παίρουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει καταβάλει εισφορές για ένα χρόνο και να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του για τρεις μήνες, ενώ το εισοδηματικό όριο θα είναι τα 50.000 ευρώ καθαρό ατομικό εισόδημα για τρία χρόνια αθροιστικά και καθαρό οικογενειακό εισόδημα 80.000 ευρώ.

Στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ώς τις 11 Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το παζάρι στο παρασκήνιο είναι σκληρό, εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο αφελληνισμού ή κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα 25 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Την πρόθεσή της να ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου 2012 η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου και εγγυημένων ομολογιακών δάνειων των ΔΕΚΟ ελάχιστου συνολικού ποσού ύψους 20,27 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, εκτός PSI απομένουν ακόμη 8,5 δισ. ευρώ για τα οποία δόθηκε παράταση έως τις 20 Απριλίου.

Αθλητισμός

Οι Ανδρέας Τάτος και Κώστας Μήτρογλου θα αγωνιστούν κανονικά κόντρα στον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός.

Σίγουρος ότι η Μπαρτσελόνα θα είναι στον τελικό δήλωσε αφήνοντας πολλά υπονοούμενα ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ πήγε στα αποδυτήρια της Κυπριακής ομάδας για να συγχαρεί παίκτες και προπονητές, ενώ πήρε για ενθύμιο ένα μπλουζάκι. Από την πλευρά του ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ τόνισε ότι ο ίδιος και οι παίκτες του αποκόμισαν τεράστιες και σπουδαίες εμπειρίες αποκόμισαν στο ματς του Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Ο Σέρβος τεχνικός τόνισε ότι το ματς είχε πολλά γκολ και ευκαιρίες, γεγονός που τους ικανοποίησε όλους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 5-2 του ΑΠΟΕΛ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 3-0 στο πρώτο ματς στην Κύπρο, πήρε εύκολα την πρόκριση για την ημιτελική φάση του Champions League όπου θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου. Αντίθετα, η Τσέλσι αν και προηγήθηκε στο Στάμφορντ Μπριτζ και με τη Μπενφίκα να αγωνίζεται με δέκα παίκτες από το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, μετέτρεψε σε θρίλερ την πρόκρισή της στα ημιτελικά, όπου θα βρει μπροστά της την Μπαρτσελόνα. Οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν πέντε λεπτά πριν τη λήξη το ματς και πίεσαν για το γκολ της πρόκρισης, αλλά ο συμπατριώτης τους Μεϊρέλες, με γκολ στις καθυστερήσεις έγραψε το τελικό 2-1 και «κλείδωσε» την πρόκριση για τους Μπλε που είχαν επικρατήσει και με 1-0 στο πρώτο ματς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: