02 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μέτρα κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων λαμβάνει η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες Ελλήνων κτηνοτρόφων για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Οι έλεγχοι που έχουν ήδη αρχίσει δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές των συνόρων, που είναι ευαίσθητες σε ατασθαλίες σε ό,τι αφορά την προέλευση των κρεάτων, ενώ έλεγχοι διεξάγονται και σε όλες τις αγορές με στόχο να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, η σωστή λειτουργία των σφαγείων και η διατήρηση των τιμών.

Βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων καλούνται από σήμερα, 2 Απριλίου, να συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Έντονες αντιδράσεις στο χώρο των μεταφορών έχει προκαλέσει η τροπολογία για τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Οι ιδιοκτήτες των άλλων φορτηγών Δημόσιας Χρήσης κάνουν λόγο για «φωτογραφική διάταξη», με την οποία το επάγγελμα των βυτιοφορέων παραμένει σε καθεστώς «επιλεκτικής προστασίας» ώς το 2020.

Τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το σύνολο των υπαλλήλων θα υποβληθεί σε γραπτό τεστ, που θα περιλαμβάνει 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Στόχος της εξέτασης είναι να κριθεί η ικανότητα του προσωπικού για τη θέση που κατέχει. Μεταξύ άλλων, θα βαθμολογηθούν οι σπουδές, οι ξένες γλώσσες, οι ικανότητες και η πείρα που διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενός σχεδίου για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανέλαβε η Δημοκρατική Συμμαχία. Το σχέδιο αυτό, με την επωνυμία «Ελλάδα 2020», πρόκειται να παρουσιάσουν ο επικεφαλής των Φιλελευθερων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το μεσημέρι της Δευτέρας. Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Φέρχοφσταντ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο αυτό.

Κόσμος

Ένα ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Σιβηρία, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους 32 από τους 43 επιβαίνοντες είναι νεκροί, ενώ 11 άτομα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Την ανάπτυξη όπλων που θα μετατρέπουν τους ανθρώπους σε «ζόμπι» ενέκρινε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα Mail on Sunday. Τα όπλα θα επιτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα των θυμάτων και πιστεύεται ότι θα επηρεάζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και θα αλλάζουν την ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία κέρδισε μια έδρα στην Κάτω Βουλή στις συμπληρωματικές εκλογές της Κυριακής, χαιρέτισε τη «νίκη του λαού» και ζήτησε από τους υποστηρικτές της να δείξουν αυτοσυγκράτηση στους πανηγυρισμούς.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες συνάντησε η επιβολή φόρου επί των ακινήτων στην Ιρλανδία. Αν και το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά ήταν 100 ευρώ ανά ιδιοκτησία, μόλις το 50% των πολιτών κατέβαλε το «χαράτσι», ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Ο φόρος που επέβαλε η ιρλανδική κυβέρνηση αποτελεί ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ανόρι είναι το όνομα της πολικής αρκουδίτσας που έκανε την πρώτη της γνωριμία με το κοινό στο ζωολογικό κήπο του Βούπερταλ μαζί με την μητέρα της Βίλμα. Η Ανόρι είναι σχεδόν τριών μηνών και έχει τον ίδιο μπαμπά με τον Κνουτ, τον πολικό αρκούδο του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου που πέθανε το 2011 σε ηλικία μόλις πέντε ετών, έχοντας αποκτήσει διεθνή φήμη και εκατομμύρια φίλους. Σε αντίθεση με τον αδελφό της που εγκαταλείφθηκε μετά τη γέννησή του, η Ανόρι έκανε χαρούμενη το ντεμπούτο της μαζί με τη μαμά της.

Οικονομία

Η Κύπρος θα τηρήσει τη δέσμευσή της για έλλειμμα 2,5%-2,7% του ΑΕΠ το 2012, δήλωσε την Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Βασίλης Σιαρλής. Μάλιστα, ο στόχος για το 2013 είναι η περαιτέρω μείωση στο 0,5% του ΑΕΠ.

Σκληρή στάση απέναντι στους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που θα επιλέξουν να μη μετάσχουν στο PSI κρατά η Ευρωζώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υποστούν «καθολική ζημιά» εάν δεν υπαχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Στέλεχος με εμπλοκή στο PSI δηλώνει πως η Ευρωζώνη έχει κάθε λόγο να επιλέξει την αναγκαστική αναδιάρθρωση για τα ομόλογα που θα εξαιρεθούν από το PSI, καθώς από τη μια θα αποσυρθεί μεγαλύτερο χρέος, από την άλλη θα περάσει το μήνυμα πως εφεξής όλοι θα πρέπει να μετέχουν στις εθελοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους.

Ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβληθουν μέχρι τις 30 Απριλίου οι αρχικές οριστικές εμπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012, ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση, όπως και οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΥ στις οποίες υπάρχει ποσό φόρου προς απόδοση, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Αθλητισμός

Η Λιόν έχασε την ευκαιρία να περάσει μόνη στην τέταρτη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στην έδρα της Ρεν, σε αγώνα για την 30η ημέρα του σαμπιονά.

Δεκαπέντε ράμματα στο κεφάλι αποκόμισε ο Λευτέρης Γιαλούσης από το ματς του Εργοτέλη με τον Ατρόμητο. Ο παίκτης των Κρητικών υπέστη θλαστικό τραύμα βαριάς μορφής στο κεφάλι μετά από σύγκρουσή του με τον Αναστασάκο.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα όμως ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν πανηγυρίζει ακόμα. Ο Ισπανός τεχνικός ζητά από την ομάδα του ακόμα μια νίκη έτσι ώστε να έχει την πεποίθηση ότι οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στον τίτλο χωρίς τη... βοήθεια της αφαίρεσης τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό. «Γνωρίζουμε ότι είμαστε πρωταθλητές αλλά εμείς νιώθουμε ότι θέλουμε ακόμη τρεις βαθμούς γιατί δεν θέλουμε να νιώθουμε ότι πήραμε το πρωτάθλημα για τους τρεις βαθμούς που αφαιρέθηκαν από τον Παναθηναϊκό και θέλουμε την νίκη και στο επόμενο παιχνίδι και να το γιορτάσουμε με τον κόσμο μας» είπε ο προπονητής των Πειραιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: