28 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.



Ελλάδα

Χωρίς ταξί για πέντε ώρες το Σάββατο, η Αττική, λόγω στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει το ΣΑΤΑ, με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του κλάδου. Τα ταξί θα αποσύρονται από τους δρόμους από τις 10 το πρωί για να εμφανιστούν και πάλι περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι.

Την ανάγκη προγραμματικής συμφωνίας προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το όνομα του πρωθυπουργού προτάσσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτης. Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ραγδαία αύξηση του ποσοστού των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια, η οποία έφτασε το 85% μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, τεράστια προβλήματα ανεργίας, φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών και ανασφάλεια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, συνθέτουν αυτή τη στιγμή την εικόνα της κοινωνίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν άνθρωποι που πριν συμμετείχαν εθελοντικά ... και σήμερα, άνεργοι πλέον και χωρίς εισοδήματα, σιτίζονται και οι ίδιοι από αυτό (συσσίτιο)».

Στο εσωτερικό της παράταξής μας βρίσκεται το «κλειδί» των εκλογών της 6ης Μαΐου. Καταλαβαίνω την δυσαρέσκεια των οπαδών μας, τους καλώ να σκεφθούν ώριμα, καλώ όσους διαψεύστηκαν το 2009, να ασκούν την κριτική τους, αλλά να συσπειρωθούν στην εθνική μας προσπάθεια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στην Πάτρα.

«Η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχεται την πρόκληση για μια κυβερνώσα αριστερά και είναι ανοιχτή σε συνεργασίες αρκεί να υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών» τόνισε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Λάρισα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Κόσμος

Υπό την προστασία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο βρίσκεται πλέον ο Κινέζος αντιφρονούντας δικηγόρος Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος κατάφερε να αποδράσει από την οικία του. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από οργάνωση ακτιβιστών, ωστόσο, η πρεσβεία δεν έχει ακόμα αναφέρει το παραμικρό.

Συνεχίζει η Ρωσία να πιέζει στο να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτιμώντας ότι το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό αργό πετρέλαιο θα καταλήξει να πλήττει τις ίδιες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου παρότι πολλές χώρες της ΕΕ εξαρτώνται από αυτό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα εμφανιστεί μαζί με το νυν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να υποστηριχθεί η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου. Η κοινή εμφάνιση θα γίνει την Κυριακή.

Το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Μιανμάρ επιθυμεί να εγκαινιάσει η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον, η οποία επισκέπτεται τη χώρα. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε στη Μιανμάρ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συναντήθηκε και με την επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Σου Κίι.

Στον Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα, επικεφαλής της ρουμανικής αντιπολίτευσης μέχρι την κατάρρευση της κυβέρνησης Ουνγκουρεάνου την Παρασκευή, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Ο Πόντα προτάθηκε από τρία κόμματα και πρέπει εντός δεκαημέρου να παρουσιάσει πρόγραμμα διακυβέρνησης και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Οικονομία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσέθεσε τη φωνή της σ' εκείνες οι οποίες καλούν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής» φέρεται να λέει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώς 10 ποσοστιαίες μονάδες εντός του έτους, προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι «το κεφάλαιο με τα εργασιακά πρέπει να κλείσει εδώ και να αφήσουμε να λειτουργήσουν οι κανόνες τις αγοράς». Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, έμφαση πρέπει να δοθεί στα ζητήματα της ρευστότητας που θέτει επιτακτικά η αγορά, καθώς και στα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

Περιορισμένα κέρδη κατέγραψαν οι αγορές την Παρασκευή στο κλείσιμο μίας εβδομάδας χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Κέρδη μόλις 0,18% είχε ο Dow Jones και έκλεισε στις 13.228,12 μονάδες.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Βίκτρω Κλωναρίδη είναι πολύ πιθανό να αγωνιστεί η ΑΕΚ στο ξεκίνημα των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκ. Ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής της Ένωσης έπαθε θλάση στον αριστερό προσαγωγό και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού επιτελείου, θα απουσιάσει από τις προπονήσεις για περίπου 10 ημέρες.

Νοκ άουτ από τον τελικό του Σαββάτου με τον Ατρόμητο τέθηκε ο Αριέλ Ιμπαγάσα για τον Ολυμπιακό καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι τελικά 100% έτοιμος με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος άφησε εκτός αποστολής και τον Λουίς Ντιόγκο, ενώ στην 20άδα είναι ο Μπάμποβιτς.

Λυπημένος δήλωσε ο Λιονέλ Μέσι από την αποχώρηση του Πεπ Γκουαρντιόλα, λίγες ώρες μετά το «αντίο» του Καταλανού τεχνικού στην Μπαρτσελόνα με αναρτησή του στο facebook. Ο Αργεντίνος εξήγησε μάλιστα και το γιατί απουσίαζε από την αποχαιρετηστήρια συνέντευξη Τύπου. Μηνύματα και από τους Νταβίοντ Βίγια και Αντρές Ινιέστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: