29 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Τραγικό τέλος είχε καταδίωξη παράνομων μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη. Δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν το όχημα που τους μετέφερε συγκρούστηκε με όχημα της Frontex, ανατράπηκε σε παρακείμενη αγροτική έκταση και ανεφλέγη. Νεκρός και ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες, ο οποίος ήταν, πιθανώς, ο διακινητής.

Κάλεσμα συσπείρωσης όλων των πολιτών για στήριξη στο ΠΑΣΟΚ απηύθυνε από την Κομοτηνή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κρισιμότητα των εκλογών της 6ης Μαΐου για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Για πρακτικές «ανθρωποφαγίας», ακόμη και βιολογικής εξόντωσης, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ για την προφυλάκιση της συζύγου αναφέρει ότι έγινε χωρίς καμία απόδειξη ή ένδειξη σε βάρος της.

Μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών έχασε τη ζωή της το βράδυ του Σαββάτου από έκρηξη που σημειώθηκε σε ταβέρνα στην Καλλιθέα, στη συμβολή των οδών Γαλατείας και Ευαγγελιστρίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την έκρηξη υπάρχει και μία τραυματίας.

Κόσμος

Στο θέμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι επανέρχεται η γαλλική ιστοσελίδα Mediapart που δημοσιεύει έγγραφο, το οποίο αποδίδεται στον Μούσα Κούσα, τον πρώην επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναφέρει για το έτος 2006 ότι υπήρξε μια «καταρχήν συμφωνία με την Τρίπολη» να χρηματοδοτηθεί ως και με 50 εκατομμύρια ευρώ η εκστρατεία του Σαρκοζί το επόμενο έτος. Παράλληλα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν διατυπώνει βαριές κατηγορίες για την παράταξη του Σαρκοζί και τις μυστικές υπηρεσίες ότι φρόντισαν να πάρει διαστάσεις η δικαστική διερεύνηση του φερόμενου βιασμού και να καταστραφεί έτσι η υπόληψη του.

Τον κίνδυνο ενός μετεκλογικού κύματος απολύσεων επισήμανε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεσμευόμενος πάντως ότι μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής δεν θα σταθεί αμέτοχη απέναντι στις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Σε άλλη συνέντευξη εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «μετακινείται όσον αφορά την ανάπτυξη στους κόλπους της ΕΕ».

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις και κλείνει την πρεσβεία και τα προξενεία της στη χώρα εξαιτίας «των αδικαιολόγητων διαμαρτυριών» και των αποπειρών εισβολής στα γραφεία οι οποίες «απείλησαν την ασφάλεια των υπαλλήλων της». Σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, στρατάρχης Ταντάουι, άρχισε επαφές με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Για την άμεση διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ από τις οποίες τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι δεσμεύτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι επιθέσεις –αρκετά σπάνιες για τα δεδομένα της Ουκρανίας– σημειώθηκαν λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το οποίο η Ουκρανία συνδιοργανώνει με την Πολωνία.

Δεκάδες χιλιάδες Μαλαισιανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Κουάλα Λουμπούρ, διαδηλώνοντας υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ωστόσο, η συγκέντρωση διαλύθηκε από την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Οι Αρχές μιλούν για 25.000 συγκεντρωμένους, όμως οι διαδηλωτές μιλούν για τουλάχιστον 80.000.

Οικονομία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσέθεσε τη φωνή της σ' εκείνες οι οποίες καλούν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής» φέρεται να λέει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώς 10 ποσοστιαίες μονάδες εντός του έτους προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι «το κεφάλαιο με τα εργασιακά πρέπει να κλείσει εδώ και να αφήσουμε να λειτουργήσουν οι κανόνες τις αγοράς». Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, έμφαση πρέπει να δοθεί στα ζητήματα της ρευστότητας που θέτει επιτακτικά η αγορά, καθώς και στα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

Περιορισμένα κέρδη κατέγραψαν οι αγορές την Παρασκευή στο κλείσιμο μίας εβδομάδας χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Κέρδη μόλις 0,18% είχε ο Dow Jones και έκλεισε στις 13.228,12 μονάδες.

Αθλητισμός

Με ψηλά το κεφάλι έχασε ο Ατρόμητος στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Ολυμπιακό, όπως τόνισε ο προπονητής της ομάδας του Περιστερίου, Γιώργος Δώνης. Υπερήφανος για την ομάδα του δήλωσε ο πρόεδρος Γιώργος Σπανός, ενώ αισιόδοξος ότι ο Ατρόμητος θα κατακτήσει σύντομα κάποιο τίτλο εμφανίστηκε ο 22χρονος μεσοεπιθετικός της ομάδας Τάσος Καραμάνος.

Συγκινημένος ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε από την αποθέωση που γνώρισε στο τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο, όπου κατέκτησε τον πέμπτο τίτλο του με τον Ολυμπιακό. «Ήταν πολύ συγκινητικό. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα, μια συναισθηματική στιγμή. Ήταν πολύ παράξενο αυτό που συνέβη. Δεν συμβαίνει συχνά. Ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν την ξεχωριστή στιγμή. Πάντα ελπίζεις ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει τη δουλειά σου. Όμως αυτό που έζησα ήταν καταπληκτικό» τόνισε ο Βάσκος τεχνικός. Αποθέωση και πριμ 200.000 από τον Μαρινάκη...

Την ευκαιρία να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να ξενοιάσουν από το άγχος του υποβιβασμού, έχασαν Παλέρμο και Κάλιαρι, αφού στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής του Campionato, παραχώρησαν εντός έδρας ισοπαλίες σε Κατάνια και Κιέβο, αντίστοιχα και έτσι, παραμένουν στην... πίεση εν όψει των τριών τελευταίων «στροφών» τους πρωταθλήματος. Ισοπαλία και στο τρίτο ματς της ημέρας αφού η Ρόμα έμεινε στο 2-2 με τη Νάπολι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: