20 Απριλίου, 2012

ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΜΑΧΟΥΣ


Περισσότεροι από 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα στη Συρία, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως παραβιάζεται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν διαβλέποντας μια "πιθανότητα προόδου", πρότεινε την αποστολή στη χώρα μιας διευρυμένης ομάδας παρατηρητών, αποτελούμενης από 300 άτομα.

Εκτιμώντας ότι υπάρχει μια πιθανότητα προόδου, παρά την "σαφώς ατελή" εκεχειρία, ο Μπαν πρότεινε "μια αποστολή επιτήρησης (...) για μια περίοδο τριών μηνών" σε πρώτη φάση και σύστησε να ψηφιστεί μια απόφαση για να σταλούν 300 στρατιωτικοί παρατηρητές που θα αναπτυχθούν σε περίπου δέκα περιοχές της Συρίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τις προτάσεις αυτές.

"Στηρίζουμε την ταχεία ανάπτυξη μιας αποστολής όμως η Δαμασκός πρέπει να αποδείξει ότι η υποστήριξή της στο σχέδιο Άναν δεν είναι λόγια του αέρα, πρέπει να βάλει ένα τέλος στη βία", είπε ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ.

Στη σημερινή σύνοδο του Παρισιού , οι υπουργοί Εξωτερικών από 15 χώρες -μεταξύ αυτών και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον- εξέτασαν τρόπους για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Δαμασκό. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει ήδη απειλήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με "νέα μέτρα" αν χάσει την "τελευταία ευκαιρία" που συνιστά για τη χώρα του το σχέδιο Άναν.

Οι "Φίλοι της Συρίας" χαρακτήρισαν "ύστατη ελπίδα" το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ,  τονίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν να πετύχει. "Κάθε μέρα που περνάει σημαίνει ότι δεκάδες νέοι Σύροι άμαχοι πεθαίνουν", σημειώνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε, ο χρόνος λιγοστεύει", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. "Οι παρατηρητές πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα και να είναι σε θέση να δράσουν χωρίς να συναντούν εμπόδια", πρόσθεσε. Ο Ζιπέ ισχυρίστηκε ότι η συριακή αντιπολίτευση έχει "εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" όσον αφορά την εκεχειρία, κάτι όμως που δεν έχει κάνει το καθεστώς.

Κίνα και Ρωσία, οι δύο βασικότεροι σύμμαχοι της Συρίας, δεν συμμετείχαν στην Σύνοδο. Η Ρωσία πιστεύει πως η διεθνής διάσκεψη στο Παρίσι για τη Συρία δεν έχει στόχο την έναρξη διαλόγου, αλλά τον αποκλεισμό της Δαμασκού από το διάλογο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακριβώς μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν τους 123, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στρατιώτες και αντάρτες συγκρούονται σε πολλές περιοχές, παρά την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ και μάλιστα ενώ επισκέπτονταν το Χέρακ, στην επαρχία Ντεράα, ένας πολίτης σκοτώθηκε από πυρά.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ οι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη πάρει έγκριση για να μεταβούν στη Χομς, την αποκαλούμενη και "πρωτεύουσα της επανάστασης" γιατί οι αρχές επικαλούνται "λόγους ασφαλείας". Ακτιβιστές υποστήριξαν ότι σήμερα η πόλη βομβαρδίστηκε εκ νέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: