04 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε τετραήμερη απεργία προχωρά από την Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Υπαλλήλων, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Κακαβάς, από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχουν καταβληθεί στους γεωτεχνικούς τα δεδουλευμένα για την πέραν του ωραρίου τους εργασία. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι γεωτεχνικοί δεν θα εργαστούν υπερωριακά.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας αυτοκτόνησε στις 09:00 την Τετάρτη καταμεσής της πλατείας Συντάγματος. Ο άγνωστος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, μπροστά στα έκπληκτα και σοκαρισμένα μάτια των περαστικών. Αγνωστοι είναι οι λόγοι που ο άτυχος ηλικιωμένος άνδρας προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

Κλειστή είναι από το πρωί της Τετάρτης η λεωφόρος Θρακομακεδόνων από κατοίκους της Αμυγδαλέζας που αντιδρούν στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή τους. Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός διεμήνυσε ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει» και πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλη υποβάθμιση», συμπληρώνοντας ότι «δεν ξέρουμε πώς θα συγκρατήσουμε τους δημότες μας που είναι οργισμένοι».

Το πρόγραμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος και τίθεται προς δημόσια διαβούλευση. Την Τρίτη, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε και επισήμως τον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο για τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν πλέον δύναμη 10 βουλευτών.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα, Τετάρτη, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ανάμεσά τους, οι εργαζόμενοι του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Την απεργία προκήρυξε για τις ιδιωτικές κλινικές η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) με αίτημα τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων.
Κόσμος

Μία καταιγίδα με ισχύ τυφώνα στην Ιαπωνία άφησε πίσω της τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ισχυροί άνεμοι και βροχές έπληξαν τη χώρα την Τρίτη, σε μία από τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν σε νέα επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας σε κύκλους φανατικών ισλαμιστών σε αρκετές πόλεις της χώρας, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στις έρευνες. Η επιχείρηση είχε ως στόχο άτομα που πιστεύεται ότι είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν ή σκόπευαν να μεταβούν σε αυτές τις χώρες για να συμμετάσχουν σε τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1980, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας και πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, θα καθίσει την Τετάρτη στο εδώλιο, μαζί με άλλο ένα μέλος της στρατιωτικής χούντας, τον απόστρατο πτέραρχο Ταχσίν Σαχίνκαγια. Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία οι πραξικοπηματίες καλούνται να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη.

Μια 80χρονη Αμερικανίδα, με ελάχιστη πείρα στο να πιλοτάρει αεροπλάνα, κατάφερε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ουισκόνσιν, όταν ο σύζυγός της -πιλότος του αεροπλάνου που επέβαινε- κατέρρευσε και πέθανε.

Ένα βήμα πιο κοντά στο χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ έκανε ο Μιτ Ρόμνεϊ, μετά την τριπλή του νίκη στις προκριματικές εκλογές στο Oυισκόνσιν, το Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον.

Οικονομία

Ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο, ενώ συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας φθάνει στο 17%. Εκπρόσωποι των δύο ομίλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil) από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δίνουν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

«Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα 11 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν μέχρι τον Ιούνιο» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και προσέθεσε ότι με «το να φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας δεν λύνεται το πρόβλημα». Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των μικροομολογιούχων, των ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες και τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τις υποχρεώσεις του κράτους.

Με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εντός 60 ημερών θα γίνεται από τον Ιούνιο η επιστροφή ΦΠΑ στους φορολογούμενους με λευκό μητρώο στην Εφορία για επιστροφές φόρου έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η απόφαση μπορεί να προσφέρει μία πολύτιμη ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς οι οφειλές ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ, ωστόσο στην αγορά υπάρχουν επιφυλάξεις και για τον χρόνο επιστροφής, αλλά και τον χρόνο εφαρμογής της νέας διαδικασίας, καθώς τα ποσά «θα εκταμιευτούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2016».

Αθλητισμός

Για άδικο πέναλτι με το οποίο διαμορφώθηκε το 2-1 υπέρ της Μπαρτσελόνα μίλησε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι μετά την ήττα της Μίλαν με 3-1 στο «Καμπ Νου» και τον αποκλεισμό της από τα ημιτελικά του Champions League.

Το… αναμενόμενο συνέβη στις δύο πρώτες «μάχες» του Champions League το βράδυ της Τρίτης, αφού τα φαβορί Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου πήραν τα δύο εισιτήρια για τα «ημιτελικά», αποκλείοντας Μίλαν και Μαρσέιγ αντίστοιχα. Οι Καταλανοί επικράτησαν 3-1, όμως, το 2-1 έγινε με πέναλτι... φάντασμα και έτσι μετά το 0-0 της Ιταλίας, πήραν την πρόκριση. Στο Μόναχο, οι Βαυαροί έχοντας το υπέρ τους 2-0 από τον πρώτο αγώνα της Μασσαλίας, έφτασαν σε ένα ακόμη 2-0 κόντρα στους Γάλλους και «σφράγισαν» τη συμμετοχή τους στην τετράδα.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος απάντησε μέσω «κύκλων» στην την ανακοίνωση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, μη θέλοντας να τοποθετηθεί επίσημα. Σχετικά με το γηπεδικό, υποστηρίζει ότι η ΓΗΠΕΛ δεν ανακαλύφθηκε το 2011, όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, και ότι η απόφαση για τη σύστασή της είχε ληφθεί στη συνάντηση των δύο ανδρών με τον Νικόλα Πατέρα τον Σεπτέμβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: