04 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Ριζικά διαφορετική θα είναι η εικόνα της νέας Βουλής, σύμφωνα τουλάχιστον με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, καθώς στο Σώμα αναμένεται να εκπροσωπηθούν εννέα κόμματα χωρίς κανένα να έχει την αυτοδυναμία. Στην έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, η ΝΔ προηγείται στην προτίμηση ψήφου με 28% και ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με 16%. Εντός Βουλής, Χρυσή Αυγή και «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό δημοφιλίας του Λ.Παπαδήμου.
   
Την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία και αδιαίρετη κεντροδεξιά έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η απαραίτητη αυτοδυναμία, επισημαίνει ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, απορρίπτοντας παράλληλα τη συνεργασία με το «τραγικό» - όπως λέει - «κουφάρι του ΠΑΣΟΚ».
   
Το ραντεβού που κλείστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ του υπουργού Υγείας και αντιπροσωπείας από το δήμο Καρύστου είχε σαν αποτέλεσμα να εκτονωθεί η κατάσταση στην πόλη και να λήξει ο αποκλεισμός του Νοσοκομείου από κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τη συγχώνευσή του με το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
  
 Το Φανάρι επισκέφθηκε εχθές Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Ήταν η πρώτη φορά που επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισκεπτόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια μία ώρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Πατριαρχείο.
   
Ανεπίσημες συζητήσεις για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, στις οποίες μετέχουν βουλευτές, συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες, αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Κόσμος

Κάλπες στήνει την Κυριακή η Ρωσία μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αγωνίας για την επόμενη ημέρα και για το αποτέλεσμα με δεδομένο το κύμα της αμφισβήτησης του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν το οποίο μοιάζει να διογκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές είναι «μια νέα μάχη για τη Ρωσία». Όμως η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία είναι (δημοσκοπικά τουλάχιστον) έτοιμος να καταλάβει και πάλι το προεδρικό θώκο.
   
Η συνοικία Μπαμπά Αμρ στη Χομς είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά και νάρκες και επικίνδυνη προειδοποίησαν τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού οι Αρχές της Συρίας, επιμένοντας ότι πριν εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στην συνοικία θα πρέπει πρώτα να εκκαθαριστεί από τις παγίδες. Οι διαπραγματεύσεις με τις Αρχές συνεχίζονται, ώστε να φτάσει επιτέλους η ανθρωπιστική βοήθεια στη σκληρά δοκιμαζόμενη συνοικία. Για εγκλήματα πολέμου μιλούν ανοιχτά πλέον Βρετανία και Τουρκία, «δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το καθεστώς» παραδέχεται ο Βλ.Πούτιν παίρνοντας μία ελαφρά διαφορετική πορεία ως σήμερα...

Πάνω από 85 ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή, από την Αλαμπάμα ως την Ιντιάνα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι να βρουν το θάνατο σε τρεις πολιτείες και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν.
   
Το ενδεχόμενο ανάθεσης σε ιδιώτες καθηκόντων που ασκούνται από την Αστυνομία μελετά η κυβέρνηση Κάμερον, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian. Στα Γουέστ Μίντλαντς και το Σάρεϊ, έχουν ήδη προσκληθεί εταιρείες να υπογράψουν συμβόλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στα οποία προβλέπεται η «ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών», όπως οι συλλήψεις και η προσωρινή κράτηση.
   
Στο πολύ δύσκολο έργο των «πρωθυπουργών-καμικάζι», οι οποίοι πρέπει να είναι «υπεύθυνοι άνθρωποι, που αγαπούν τη χώρα τους και να είναι καλοί επαγγελματίες» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης της Ιταλίας, μετά την υποχρεωτική αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οικονομία

Τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου.
   
Η χαμηλή συμμετοχή και η αναγνωριστική διάθεση των ιδιωτών ομολογιούχων χαρακτήρισαν την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) την πρώτη εβδομάδα μετά την δημόσια πρόσκληση που απεύθυνε η Ελληνική Δημοκρατία στους επενδυτές. Ωστόσο, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των θεματοφυλάκων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το βράδυ της 8ης Μαρτίου, οπότε και θα λήξει η πρόσκληση για το PSI, η συμμετοχή θα ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας από Ca σε C λόγω της έναρξης της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες 70% για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν.

Αθλητισμός

Μολονότι αγωνιζόταν από το 46ο λεπτό με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πικέ, η Μπαρτσελόνα έφτασε άνετα στην επικράτηση με 3-1 επί της Σπόρτιγκ Χιχόν στο «Καμπ Νου», μειώνοντας στους 7 βαθμούς τη διαφορά που τη χωρίζει από την πρωτοπόρο Ρεάλ, η οποία σήμερα Κυριακή υποδέχεται την Εσπανιόλ. Ισοπαλία 1-1 για Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης.
   
Βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια της να αποφύγει τη ζώνη του υποβιβασμού πήρε η Νις, η οποία πέρασε νικηφόρα 2-1 από την έδρα της Μπορντό, σε αγώνα για την 26η ημερα του «σαμπιονά». Η Μονπελιέ απάντησε σε αυτό του Κακουτά για την Ντιζόν και γλίτωσε την ήττα (1-1), όμως η Παρί Σεν-Ζερμέν έχει την ευκαιρία να περάσει ξανά στην κορυφή, νικώντας την Κυριακή την Αζαξιό.
   
Καταιγιστική ήταν η Μίλαν στη Σικελία καθώς συνέτριψε 4-0 την Παλέρμο για την 26η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος, και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας τρεις βαθμούς μπροστά από τη Γιουβέντους, που «στραβοπάτησε» στην έδρα της φέρνοντας ισοπαλία 1-1 με την Κιέβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: