06 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει τα επόμενά της βήματα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον Οίκο Ναύτου συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου της υπηρεσίας στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά.
   
«Χρυσές δουλειές» κάνουν οι μεσάζοντες, που φέρνουν το αγροτικό προϊόν από τον παραγωγό στο ράφι, με εξωφρενικές επιβαρύνσεις για τον καταναλωτή. Σε πολλές περιπτώσεις οι χονδρέμποροι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, ενώ το «καπέλο» για τους πολίτες ξεπερνά πολλές φορές το 100%. Τριγμούς στο φαύλο αυτό κύκλο της κερδοσκοπίας στα αγροτικά προϊόντα έχει προκαλέσει το «κίνημα της πατάτας».
  
 Άλυτο παραμένει το ζήτημα της κάλυψης της θέσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σχεδόν δέκα ημέρες μετά την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστροφή στην Κατεχάκη του Μιχ.Χρυσοχοΐδη και πως στη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης θα τοποθετηθεί ο Κ.Χατζηδάκης. Ωστόσο, το θέμα φαίνεται πως έχει κολλήσει εξαιτίας της άρνησης του Αντώνη Σαμαρά για συμμετοχή στελέχους της ΝΔ στην κυβέρνηση.
   
Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. (Όθωνος 10-Αθήνα) έχει προγραμματίσει για τις 13:30 το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα να εξαιρεθούν από το PSI τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.
   
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα, ανοιχτά της Κεφαλλονιάς, έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό ενός μέλους του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου καταμαράν «Ηλιον», που υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στη θάλασσα.

Κόσμος

 Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες που επρόκειτο να μετακινηθούν με τρένα της Eurostar, εξαιτίας προβλήματος σε εναέριο καλώδιο τροφοδοσίας της γραμμής. Πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.
   
Εκατοντάδες Σύροι πολίτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και διασχίζουν τα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, την ώρα που οι πρόσφυγες από τη Χομς κάνουν λόγο για χρήση ωμής βίας από τον συριακό στρατό.
   
Ο γνωστός μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι και ο αρχηγός του Μετώπου της Αριστεράς, Σεργκέι Ουντάλτσοφ, δύο σημαντικές «φωνές» της αντιπολίτευσης αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη στη Ρωσία. Είχαν συλληφθεί, μαζί με δεκάδες άλλα άτομα, μαζί με δεκάδες άλλους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία.
   
Σε δέκα πολιτείες ψηφίζουν την Τρίτη οι Ρεπουμπλικάνοι –μερικές από τις οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για το χρίσμα αλλά και για την προεδρία. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ρικ Σαντόρουμ κατά πρώτο λόγο και δευτερευόντως ο Νιουτ Γκίνγκριτς και ο Ρον Πολ θα διεκδικήσουν συνολικά 412 εκλέκτορες. Ωστόσο ακόμα και αν υποθετικά ένας τους εξασφαλίσει όλους δεν θα δώσουν την οριστική νίκη στη κούρσα του χρίσματος.
   
Σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών και ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν για νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής προχώρησε η ρωσική αστυνομία την επομένη της σαρωτικής νίκης του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία σήμανε την επιστροφή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Συγχαρητήρια για τη νίκη και διαβεβαιώσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας δέχτηκε ο νέος πρόεδρος από ηγέτες-κόκκινα πανιά για τη Δύση (Αχμαντινετζάντ και Άσαντ), τυπική και συγκρατημένη η υποδοχή από Ευρωπαίους ηγέτες, «ενθαρρυντικό νέο οι διαδηλώσεις» για τον αμερικανικό Τύπο.

Οικονομία

 Για τις σοβαρές και εξαιρετικά έντονες επιπτώσεις μίας πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτικό του έγγραφο που διέρρευσε στην αγορά. «Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμός ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Στις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους (swaps) που συνομολόγησε η Ελλάδα με την Goldman Sachs το 2001 επανέρχεται με δημοσίευμά του την Τρίτη το πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπ.Παπανικολάου σύμφωνα με τις οποίες το 2001 το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε στην επενδυτική τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερο από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανεισθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα swaps. Το Bloomberg αναφέρει πως κατέθεσε αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από την ΕΚΤ να αποκαλύψει τα έγγραφα σχετικά με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το χρέος της.
   
Την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιώπη της Κέρκυρας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. ο διεθνής διαγωνισμός προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου μέσω διάθεσης του δικαιώματος επιφανείας, που μπορεί να εκτείνεται χρονικά μέχρι τα 100 έτη. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 500 περίπου στρεμμάτων, στα βόρειο-ανατολικά παράλια της Κέρκυρας με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και σε απόσταση μόλις 38 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Αθλητισμός

Με τους επαναληπτικούς σε τέσσερα από τα οκτώ «ζευγάρια», συνεχίζεται το επόμενο διήμερο η φάση των «16» στο Champions League. H Μίλαν βρίσκεται και με τα «δύο πόδια» στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ ανοικτός σε κάθε αποτέλεσμα είναι ο αγώνας της Μπενφίκα με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Από τις 22 Ιανουαρίου του 2012 έχει να εμφανιστεί στο γήπεδο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Σεμπάστιαν Λέτο. Ήταν στη νίκη των «πρασίνων» επί του Ατρόμητου με 1-0 και έκτοτε ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ενώ από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ιταλία για να πάρει μία δεύτερη ιατρική γνώμη. Μέσα στα σενάρια που αφορούν την υγεία του είναι και αυτό της επέμβασης, που φυσικά θα τον έθετε νοκ άουτ έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου!
   
Η Λεβάντε προσπέρασε τις Μπιλμπάο και Μάλαγα, νικώντας με 3-1 την Μπέτις στο «Θιουδάδ ντε Βαλένθια», και ανέβηκε ξανά στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στα προκριματικά του πρωταθλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: