18 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Έβγαλαν τις σκούπες τους και καθάρισαν το κέντρο της Αθήνας, στήριξαν τα μαγαζιά μεταναστών, έδωσαν ρούχα σε άστεγους, βοήθησαν τους Γιατρούς του Κόσμου. Και τώρα οι Atenistas έρχονται για να βρουν συγκάτοικο σε όποιον θέλει να μοιραστεί τα έξοδα του σπιτιού του και όχι μόνο.
   
Κάλπες σε κάθε καποδιστριακό δήμο στήνει την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος. Συνολικά θα στηθούν 1074 κάλπες σε 768 εκλογικά κέντρα. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, με δυνατότητα παράτασης της διαδικασίας για δύο ώρες το μέγιστο. Τα μέλη και οι φίλοι θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια, ένα λευκό και ένα με το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
   
Η αυτοδυναμία δεν είναι εφιάλτης μόνο για τη χώρα, αλλά και για εκείνους που λένε ότι την επιδιώκουν, λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα χρειάζεται προγραμματική συνεργασία και ενότητα. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκαθαρίζει ότι δεν επιστρέφει στη ΝΔ. «Με διέγραψαν γιατί το Μάιο του 2010 έκανα αυτό που ο κ. Σαμαράς έκανε το Φεβρουάριο του 2012» λέει χαρακτηριστικά.
   
Την ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές ζήτησε από τα Χανιά η Αλέκα Παπαρήγα. Η γγ είπε ότι αυτή η εκλογική μάχη έχει πολλές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες και σε αυτές θα επιχειρηθεί, όπως υποστήριξε, η νόθευση της λαϊκής συνείδησης. «Δεν είναι ότι θα ψηφίζουν τα δέντρα, όπως έγινε το 1961, αλλά θα επιχειρηθεί η νόθευση της λαϊκής συνείδησης, μέσω τρομοκρατίας, προβοκάτσιας αντικομουνισμού, διαστρέβλωσης των πάντων» εξήγησε.
   
Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει άμεσα στην ανασύνταξή του επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος τονίζει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι πραγματικός αρχηγός. «Κηπουροί δεν θα υπάρξουν υπό τη νέα ηγεσία» ξεκαθαρίζει.

Κόσμος

Εκατοντάδες Μαροκινές διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας κατά του νόμου που προβλέπει το γάμο του βιαστή με το θύμα του, ώστε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη. Αφορμή της κινητοποίησης αποτέλεσε η πρόσφατη αυτοκτονία της 16χρονης Αμίνα Φιλάλι, η οποία είχε βιαστεί και ήταν υποχρεωμένη να παντρευτεί το δράστη. Η περίπτωση της Φιλάλι σόκαρε και κινητοποίησε τις Μαροκινές εντός και εκτός Διαδικτύου.
   
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των Κοπτών της Αιγύπτου, Σενούντα ο Γ’, πέθανε το Σάββατο, μετέδωσαν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του 88χρονου ιεράρχη ήταν κλονισμένη –είχε προβλήματα στους πνεύμονες και το συκώτι– και χρειάστηκε να μεταβεί αρκετές φορές στο εξωτερικό για νοσηλεία.
   
Οι ιταλικές Αρχές εντόπισαν πέντε μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική νεκρούς μέσα σε πλοιάριο, νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Στο πλοιάριο, που εντοπίστηκε μετά το SOS που εξέπεμψε 70 μίλια νότια από το νησί, είχαν επιβιβαστεί περισσότεροι από 50 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άνδρες και όλοι «σε κακή κατάσταση υγείας».
   
Αιθιοπικά στρατεύματα πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις το Σάββατο κατά θέσεων ανταρτών στην Ερυθραία, μία ημέρα αφότου η Ερυθραία κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση κατά της Αιθιοπίας για προηγούμενη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο έδαφός της. Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν γύρω από την πόλη Μπάντμε η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών και σε διαφιλονικούμενη ζώνη.
   
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊλάνδη, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στο «δυναμωτικό ποτό» (energy drink) Red Bull. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η φαρμακευτική του εταιρεία δημιούργησε αρχικά ένα τονωτικό ποτό. Το 1984 συνεργάστηκε με τον Αυστριακό μεγιστάνα Ντίντριχ Μάτεσιτς, το ονόμασε Red Bull και το δίκτυο πωλήσεων περιλαμβάνει πλέον 70 χώρες του κόσμου

Οικονομία

 Στο πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας «Ήλιος», την προοπτική επενδύσεων και τον προγραμματισμό για ελληνικό ηλιακό ρεύμα στην κεντρική Ευρώπη ως το 2015 αναφέρεται ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche».
   
Στην ελληνική κυβέρνηση θα δοθούν 48 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με ένα αρχικό ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
   
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή. Η ΠΝΟ έχει ήδη αποστείλει εξώδικα στους αρμόδιους φορείς για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, ζητώντας να παραμείνει αυτοτελής ο Οίκος Ναύτου, μετά την ένταξή του στον ΕΟΠΠΥ, να μην περικοπούν οι συντάξεις του ΝΑΤ, καθώς και να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση. Συνάντηση Διαμαντοπούλου και Κουτρουμάνη με τη ΠΝΟ το Σάββατο.

Αθλητισμός

 Ούτε η Σεβίλλη στάθηκε ικανή να σταματήσει την εκτελεστική «άνοιξη» που διανύει ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός άσος της Μπαρτσελόνα βρήκε και πάλι τον δρόμο προς τα δίχτυα και παρέα με τον έτερο σκόρερ, Τσάβι η Μπαρτσελόνα πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Σεβίλης με 2-0, για την 28η αγωνιστική της πριμέρα ντιβιζιόν. Την Κυριακή, η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Μάλαγα.
   
Για την ζωή του παλεύει ο Φαμπρίς Μουάμπα της Μπόλτον, ο οποίος κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του σαββατιάτικου αγώνα με τον Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» για το Κύπελλο Αγγλίας με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της αναμέτρησης στο 42ο λεπτό, ενώ το σκορ ήταν 1-1. Ο Μουάμπα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Λόντον Τσεστ Χόσπιταλ», όπου νοσηλεύεται στην εντατική και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
   
Η Παρί Σεν Ζερμέν αύξησε σε δύο τους βαθμούς διαφοράς που την χωρίζουν από την Μονπελιέ μετά την ισοπαλία 2-2 που απέσπασε στην έδρα της Καέν. Την ώρα η Μονπελιέ έχανε 1-0 εκτός έδρας από την Νανσί, αγωνιζόμενη σχεδόν για όλο το δεύτερο ημίχρονο με εννέα παίκτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: