31 Μαρτίου, 2012

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ...


Θέλω να κάνω εκ προοιμίου, μία ξεκάθαρη διευκρίνηση: σέβομαι κι αγαπώ το Φανάρι! Και μάλιστα πολύ περισσότερο από αυτούς που παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του και επί της ουσίας ζούν εις βάρος του, ως ευλαβείς εκ του ευ-λαμβάνω!... Στην περίπτωσή μας, και οι πέτρες γνωρίζουν στην Πόλη, οτι τα χρόνια που πηγαινοερχόμουν εκεί, δεν μου πλήρωσαν ποτέ ούτε εισιτήρια, ούτε ξενοδοχεία! Εναν καφέ κι αυτόν χωρίς ζάχαρι. Αλλα πράγματα οφείλω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη πιο σπουδαία, που κάποτε θα μου δοθεί η ευκαιρία να τα εκφράσω και δημοσίως!

Αντιθέτως πρέπει να πω τώρα, με αυτή την ευκαιρία, πως ό,τι χρήματα κρατούσα μαζί μου, σε κάθε μου ταξίδι, στο τέλος του ταξιδιού, τα άφηνα εκεί για να καλύπτουν τρέχουσες, μικρές έστω, ανάγκες! Δεν επικαλούμαι τη μαρτυρία κάποιων προσώπων αυτή τη στιγμή. Αν προκληθώ θα το πράξω, με ονόματα και ημερομηνίες! Τα όσα γράφω αυτή τη στιγμή, τα γράφω με αγάπη, γιατί θεωρώ οτι τέτοιες ενέργειες -- όπως αυτή της τελευταίας επιστολής του Πατριάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο -- αδικούν κατάφορα το Φανάρι και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Πατριάρχη, διότι τον παρουσιάζουν ως σκληρό και αμείλικτο δυνάστη, που καταπιάνεται με θέματα που θα μπορούσε και να αγνοήσει (ή έστω να τα αντιμετωπίσει εν κρυπτώ, με τη λεγόμενη φαναριώτικη διπλωματία). 

Αντιθέτως, κάποια άλλα ζητήματα, που άπτονται της πατριαρχικής αυλής και Ιεραρχών του Θρόνου, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από την επίσημη γραμμή του Φαναρίου, ο Πατριάρχης τα αντιμετωπίζει πολύ πιο χαλαρά, λες και θέλει να τα υποβαθμίσει για να ξεχαστούν! Ας περάσουμε, λοιπόν, στο επίμαχο θέμα και ας το αναλύσουμε με τον τρόπο που του αξίζει.. Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που εστάλη προχθές και τη διαβάσατε σε άλλη ανάρτηση, έφθασε γρηγορότερα ως φήμη, αφού αποτελούσε κοινό μυστικό που κυκλοφορούσε, καιρό τώρα, στους διαδρόμους του Φαναρίου. 

Ίσως γι αυτό και έσπευσε γνωστός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, (που οι πληροφορίες λένε οτι έχει προκαλέσει, με την ποιμαντική μέριμνα που ασκεί στην επαρχία του, την μήνι και την οργή του Οικουμενικού) να αποστείλει, προ ολίγων ημερών, προς τον Οικουμενικό μία επιστολή για να καλμάρει τις διαθέσεις του. Φαίνεται οι πληροφορίες που είχαν φθάσει σε μας, είχαν φθάσει και σε εκείνον! Πλην όμως η επιστολή του αυτή, εις ουδέν ωφέλησε! Έγινε απλώς αφορμή για να παραχθούν κάποια πικρόχολα σχόλια και να ανοίξει ο δρόμος, ελεύθερα πλέον, για την αποστολή του Πατριαρχικού... φιρμανιού! Και η επιστολή έφθασε! Το συνηθίζει αυτό ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: να μας ξαφνιάζει άλλοτε ευχάριστα, και ως επί το πλείστον, δυσάρεστα, εν μέσω της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής! 

Μία τέτοια ιερά περίοδο, άρχισε τις πρώτες διεκδικήσεις του ως Οικουμενικός το 1992,ολίγους μήνες αφ' ότου εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, όμως, δεν άφησε πολλά περιθώρια για ενδοτισμούς, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το Φανάρι να διεκδικεί. Ο Μακαριστός Σεραφείμ, έλεγε λίγα αλλά έκανε πολλά. Τόσα - όσα, όμως, που να τρομάζουν, κυριολεκτικώς, όσοι τολμούσαν να τον αμφισβητήσουν ως Προκαθήμενο της μίας και ενιαίας, Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος! Και επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, μπορεί οι σκληρές Πατριαρχικές Επιστολές -- που αποτελούσαν ωμή και ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας -- να άρχισαν να καταφθάνουν στην Σύνοδο, από τον Σεπτέμβριο του 1998, ολίγον προ της πρώτης Ιεραρχίας, όπου θα προήδρευε ο Μακαριστός Χριστόδουλος. 

Το μεγάλο κακό, όμως, έγινε μερικά χρόνια μετά, εν μέσω Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ήταν τότε που πάγωσε το αίμα όλων μας, ακούγοντας τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο(σε μία κρίση, προφανώς, πανικού, ή γιατί έτσι τον είχαν συμβουλεύσει οι γνωστοί κακόβουλοι και κακόπιστοι, δήθεν, Ηρακλείς του θρόνου),να εξαπολύει απαράδεκτες απειλές κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσωπικά εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου! Ποιός, αλήθεια, μπορεί να ξεχάσει.." την γεμάτη με όπλα φαρέτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη", όπως ο ίδιος είχε πεί τότε, στη συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη;;

Τα χρόνια πέρασαν κι ακόμη μετράμε απώλειες! Και σε πνευματικό επίπεδο και σε επίπεδο φυσικών παρουσιών! Ο μεγάλος απών, για πολλούς λόγους, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έφυγε τόσο πικραμένος και προδομένος, επιβεβαιώνει των λόγων μας το ασφαλές και αληθές! Ο λαός μας από τότε διχάσθηκε ανεπανόρθωτα! Πιστεύαμε ότι όλα αυτά τα αφήσαμε πια πίσω μας.. Πλην, όμως, φαίνεται ότι λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω χωρίς τον Πατριάρχη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία, δεν παραλείπει να μας κάνει αισθητό και ένα σκληρό μέρος του χαρακτήρα του, το οποίο εν κατακλείδι τον αδικεί!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, έχει δικαίωμα να γράφει και να αποστέλλει επιστολές προς άλλες Εκκλησίες, λαμβάνοντας, όμως, σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους, πολύ περισσότερο όταν η άλλη Εκκλησία δεν ανήκει στις επαρχίες του θρόνου Του, αλλά είναι Αυτοκέφαλη Εκκλησία με δική της Σύνοδο, δικό της σύστημα διοίκησης, με δικούς της νόμους - εφόσον υπάγεται στο κράτος - δικούς της κανονισμούς, δικό της ξεχωριστό ποίμνιο, με τις ιδιαιτερότητές του, με τις απαιτήσεις του, με τους περιορισμούς του, με τα δικά του θέλω!

Όταν, όμως, γράφει τόσο αυστηρές επιστολές προς μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία και δίνει εντολές τιμωρίας, ωσάν εισαγγελέας των ψυχών μας όποιο κι αν είναι το διακύβευμα - τότε πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό είναι λάθος! Ασφαλώς και μπορεί να διαφωνεί ως ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, με επιμέρους χειρισμούς άλλων Εκκλησιών ή Ιεραρχών και να το εκφράζει. Έχει όμως μεγάλη σημασία, ο τρόπος που επιλέγει να το πεί και να το καταγγείλει. Και οι πλέον άσχετοι με τα Εκκλησιαστικά μας πράγματα γνωρίζουν ότι η επιστολή αυτή, μπορεί να απευθύνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ως Πρόεδρο της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά το περιεχόμενό της φωτογραφίζει συγκεκριμένο παραλήπτη.

Μάλιστα ο Πατριάρχης δε μένει μόνο στο επίπεδο της διαφωνίας και της καταγγελίας του εν λόγω Ιεράρχη στην προϊσταμένη του αρχή, αλλά συνιστά και παραδειγματική τιμωρία γιατί αν δε το κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος θα το κάνει το Πατριαρχείο! Αν αυτό δε συνιστά ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης, Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, τότε τι...συνιστά;; Και τί μας λέγει, με δύο λόγια, ο Πατριάρχης;; Ότι θα συστήσει δικαστήρια Ιεράς Εξετάσεως, για να εξοστρακίζουν όσους έχουν φωνή συνειδήσεως και όσους εκφράζουν μία διαφορετική άποψη, από το Σεπτό Κέντρο, όταν μάλιστα η άποψη αυτή είναι περισσότερον εναρμονισμένη με αυτά που μας άφησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας;; Ε, αυτό είναι επιεικώς άδικο...!

Αν, όμως, αυτό επιθυμεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε θα έπρεπε να το έχει κάνει από καιρό και όχι μόνο για τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για παράδειγμα δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία από το Φανάρι ,για όλα εκείνα που ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, έχει εκφράσει σε δημόσιες δηλώσεις του και έχει εκστομίσει, κατά του Πατριαρχείου και προσωπικά κατά του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, σε διαφορετικά διαστήματα, προκαλώντας σοκ και...δέος στην κοινή γνώμη;; Δεν είδαμε, δε διαβάσαμε παρόμοια επιστολή να κυκλοφορεί για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ούτε να εγκαλείται σε απολογία ή να ανακαλέσει τα όσα βαριά λόγια είπε...

Ακόμη και τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, ο κ. Στυλιανός δε συμμετέχει με το έτσι θέλω, στις Συνόδους του Πατριαρχείου ως Συνοδικός Σύνεδρος... Και δεν τον εγκαλεί κανείς... Οποιοσδήποτε άλλος που θα το αρνείτο θα είχε συνέπειες!! Και όλα αυτά, ενώ ο κ. Στυλιανός είναι Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου! Ούτε ο πρώην Αμερικής Σπυρίδων, υστέρησε σε κοσμητικά και σε βαρύτατες κατηγορίες κατα του Πατριαρχείου, όταν με συνοπτικές διαδικασίες έγινε...πρώην! 

Και τι δεν είπε... Μέχρι και βιβλίο εξεδόθη τότε, που φώτισε πολλές άγνωστες πτυχές της αρχιεπισκοπίας του Σπυρίδωνα. Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι αυτοί, που κατά τον πρώην Αμερικής πρωταγωνίστησαν στην αποπομπή του, για συγκεκριμένους ύποπτους λόγους, εξακολουθούν να είναι παντοδύναμοι στη Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να χαίρουν της ευνοίας του Οικουμενικού.

Πηγή: ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: