22 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Διαφθορά και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος χωρίς φραγμούς καταδεικνύει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2009. Στενός δημόσιος τομέας και Τοπική Αυτοδιοίκηση μοίραζαν αφειδώς εκατομμύρια ευρώ για παράτυπες και παράνομες δαπάνες, σε απευθείας αναθέσεις έργων, προσλήψεις, μισθούς, επιδοτήσεις. Οι μη νόμιμες δαπάνες εξαπλασιάστηκαν το 2009 συγκριτικά με το 2008, φθάνοντας τα 657,7 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, εκτοξεύοντας το δανεισμό του κράτους, καθώς ενώ είχαν προϋπολογιστεί δάνεια ύψους 64,5 δισ. ευρώ, το 2009 η χώρα δανείστηκε 105,5 δισ. ευρώ.
   
Σε κλοιό σκουπιδιών κινδυνεύει να βρεθεί για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη, καθώς τα απορριμματοφόρα του κεντρικού δήμου είναι από το πρωί της Πέμπτης ακινητοποιημένα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης διότι έληξαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
   
Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε πριν λίγη ώρα έξω από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην οδό Θησέως, στην Καλλιθέα. Ένας άνδρας τραυματίστηκε, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη.
   
Το ενδεχόμενο επιστροφής στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ διαγραφέντων βουλευτών που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο είναι το πρώτο μεγάλο εσωκομματικό ζήτημα που πρέπει να λύσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος εμφανίζεται να τάσσεται κατά των αποκλεισμών, καλώντας σε συστράτευση εν όψει των επικείμενων εκλογών, όμως η θέση αυτή συναντά αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη και βουλευτές του Κινήματος.
   
Ανοιχτά αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης. Ο κ. Ροντούλης τόνισε ότι «ουτε κατ' ελάχιστο δεν ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα των ερευνών για τον ΛΑΟΣ στην πραγματικότητα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα μπει στη Βουλή. Ερωτηθείς για το κόμμα Καμμένου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «αφορά τη ΝΔ» κι όχι το κόμμα του.

Κόσμος

 Οι στασιαστές στρατιωτικοί του Μαλί ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι η χώρα είναι υπό τον έλεγχό τους. Σε ομιλία τους στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο ελέγχουν από την Τετάρτη, ανακοίνωσαν ότι «έβαλαν τέλος στο ανίκανο καθεστώς» στο Μπαμακό, ότι κατέλυσαν τους θεσμούς και ανέστειλαν την ισχύ του Συντάγματος.
   
Η γαλλική αστυνομία πολιορκεί για δεύτερη ημέρα κτίριο στην Τουλούζη, όπου έχει οχυρωθεί ο ύποπτος για τη δολοφονία επτά ατόμων στην περιοχή. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ζωντανός» λέει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η αστυνομία δεν είχε επαφή μαζί του στη διάρκεια της νύχτας. Η αστυνομία πραγματοποίησε εκρήξεις στη διάρκεια της νύχτας για εκφοβισμό του 23χρονου Γάλλου αλγερινής καταγωγής που θεωρείται ο δράστης των επιθέσεων στην Τουλούζη.
  
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει όλες τις βιαιότητες και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση. Εξέφρασε την ελπίδα του πως η απόφαση θα αποτελέσει «σημείο αλλαγής» στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή.
   
Σε επίθεση στο διαμέρισμα όπου βρίσκεται οχυρωμένος ο εκτελεστής της Τουλούζης προχώρησαν οι γαλλικές δυνάμεις μέσα στη νύχτα, καθώς έπειτα από σχεδόν 24 ώρες πολιορκίας οι διαπραγματευτές της αστυνομίας δεν κατόρθωσαν να πείσουν τον 23χρονο αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ Μέραχ να παραδοθεί. Ο αναπληρωτής δήμαρχος της Τουλούζης επιβεβαίωσε την επιχείρηση, ωστόσο πηγές του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για κινήσεις άσκησης πίεσης κατά του δράστη.
   
Η επιχείρηση σύλληψης του δολοφόνου της Τουλούζης εξελίχθηκε σε θρίλερ διαρκείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν παραταγμένες έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης έξω από την κατοικία του 23χρονου Γάλλου αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ Μέραχ. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο 23χρονος -που οχυρώθηκε στο διαμέρισμά του με ένα πραγματικό οπλοστάσιο- προτίθεται να παραδοθεί στις Αρχές. Ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος και καυχιέται ότι «γονάτισε» τη Γαλλία. Υποστηρίζει ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα στη Γαλλία , αλλά αποδέχθηκε να αναλάβει μία «γενική αποστολή»...

Οικονομία

 Έως και 20% μειώθηκαν οι μισθοί από τις 14 Φεβρουαρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για τις συμβάσεις εργασίας (ατομικές και επιχειρησιακές) που υπογράφηκαν και αφορούν σε περίπου 17.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα δειγματοληπτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.
   
Υποχρεωτική θα γίνει από την 1η Απριλίου η πληρωμή, μέσω τραπεζών, των αποδοχών και των εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και θα εντάξει σε ένα από τα πολυνομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, για τους εργοδότες που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, θα προβλέπεται μείωση αυτών των εισφορών κατά 5%.
   
Πρόσβαση σε πιστώσεις, με την παροχή επαρκούς ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο Ταμείο Εγγυήσεων ΜμΕ. Μέχρι το τέλος του 2015, οι διαθέσιμες συνολικές πιστώσεις με τις οποίες θα ενισχυθούν οι ΜμΕ προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 4,352 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης μόχλευσης.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ έμεινε στο 1-1 με την Βιγιαρεάλ εκτός έδρας και έτσι η διαφορά της από την Μπαρτσελόνα μειώθηκε στους 8 βαθμούς. Μάχη για την τρίτη θέση γίνεται στην Πριμέρα Ντιβιζιόν μετά την αναπάντεχη ήττα της Βαλένθια μέσα στο «Μεστάγια» με 2-1 από την ουραγό του πρωταθλήματος Σαραγόσα. Το «στραβοπάτημα» των «νυχτερίδων» εκμεταλλεύτηκε η Λεβάντε που κέρδισε εύκολα εκτός έδρας την Σοσιεδαδ με 3-1
   
Η Μπάγερν νίκησε με 4-2 στα πέναλτι την Γκλάντμπαχ και θα είναι αυτή που θα αντιμετωπίσει την Ντόρτμουντ στον τελικό Κυπέλλου Γερμανίας. Το ματς στην κανονική διάρκειά του είχε λήξει 0-0.
   
Η Νάπολι θα είναι η αντίπαλος της Γιουβέντους στον τελικό του Copa Italia. Οι «παρτενοπέι» με το αυτογκόλ του Βεργκάσολα στο 10' και το τέρμα του Εντισον Καβάνι στο 30' νίκησαν 2-0 τη Σιένα και πήραν το εισιτήριο για το τελικό της διοργάνωσης, καθώς κάλυψαν την ήττα τους με 2-1 στην Τοσκάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: