09 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από την επιτυχία της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το PSI, καθώς το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 12:30 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Συνεδριάζει αργότερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
   
Αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται στους αστυνομικούς η χρήση όπλου, ακόμα και χωρίς να έχουν δεχθεί πρώτοι επίθεση, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για θέματα ασφάλειας. «Δεν μπορούμε να είμαστε και πεινασμένοι και τρομαγμένοι» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από τον Μιχ.Χρυσοχοΐδη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εγκληματικότητας.
   
Περί τους 270 τόνους πατάτας Νευροκοπίου θα διανείμει ο Δήμος Παλλήνης σε δύο Σαββατοκύριακα, καθώς οι αιτήσεις των δημοτών που δήλωσαν ενδιαφέρον έφτασαν τις 5.216. Η διανομή των πρώτων 125 τόνων θα γίνει το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου στο χώρο της EXPO ATHENS στην Ανθούσα. Άλλοι 145 τόνοι πατάτας θα διανεμηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, 17-18 Μαρτίου.
   
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Εθνική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της οποίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει -και επισήμως- την υποψηφιότητά του. Εν όψει της Συνδιάσκεψης, στις 11 το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος όπου θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα.
   
Την εκτίμηση πως οι χειρισμοί του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αναφορικά με το καταγεγραμμένο έλλειμμα του 2009, υπήρξαν «απόρροια έξωθεν χειραγώγησης», διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο κ. Λογοθέτης, ήταν μαζί με την Ζωή Γεωργαντά, τα δύο μέλη της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθαν σε ρήξη με τον πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, εκφράζοντας την αμφισβήτησή τους για την ακολουθούμενη μεθοδολογία καταγραφής των στατιστικών στοιχείων και αύξησης του ελλείμματος από το 13,6% στο 15,7%.

Κόσμος

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αφγανιστάν για τη μεταφορά της διοίκησης των κέντρων κράτησης από τις ΗΠΑ στις αφγανικές Αρχές.
 
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η ανταλλαγή ομολόγων στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν εκτάκτως την είδηση, μιλώντας για επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων και για αποφυγή της χρεοκοπίας με τη «μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία».

Η Coca-Cola και η Pepsi αλλάζουν τη συνταγή του ανθρακούχου αναψυκτικού, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετήσουν στις συσκευασίες σήμα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ορίζει νόμος στην Καλιφόρνια. Η αλλαγή πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.
  
Ιταλοί πολιτικοί κατέκριναν την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι δεν συμβουλεύτηκε τη Ρώμη πριν εγκρίνει μια αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης δύο ομήρων, ενός Βρετανού και ενός Ιταλού, στη Νιγηρία. Οι δύο όμηροι δολοφονήθηκαν τελικά από τους απαγωγείς τους.
   
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είναι η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους ηγέτες πέντε ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις πέντε χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος, αλλά και ο λιγότερο δημοφιλής.

Οικονομία

Την έκβαση του προγράμματος ελληνικών ομολόγων καλωσόρισαν τα υπουργεία Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλο βήμα» με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI. «Είναι καλά νέα, μας επιτρέπει να μείνουμε σε εθελοντική βάση που αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Φρανσουά Μπαρουάν το πρωί της Παρασκευής, ενώ το γερμανικό υπουργείο τόνισε πως το PSI είναι «μεγάλο βήμα στην πορεία της ελληνικής σταθεροποίησης».
   
Πτώση καταγράφει το πρωί της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του «κουρέματος», η ισοτιμία του ευρώ έναντι των ξένων νομισμάτων. Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος υποχωρούσε κατά 0,26% στο 1,323 δολ. λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.
   
Χαιρέτισε η ηγεσία του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) την ελληνική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του PSI, αλλά και το ότι η πλειονότητα των ιδιωτών πιστωτών και επενδυτών στην Ελλάδα αποδέχθηκαν την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή χρέους σε εθελοντική βάση. «Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα είναι μια σημαντική ευκαιρία τώρα για την Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της, ενώ ενισχύει την ικανότητας της ζώνης του ευρώ να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης» δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος του IIF και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bank.

Αθλητισμός

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε τον Άρη στη διαφορά του με τον ποδοσφαιριστή Χαβιέ Κάμπορα, για οικονομική αποζημίωση 150.000 ευρώ.
   
Η Σπόρτινγκ πέτυχε τη - μέχρι στιγμής - μεγάλη έκπληξη των πρώτων αναμετρήσεων της φάσης των «16» του Europa League, καθώς επικράτησε της Μάντσεστερ Σίτι με 1-0 στη Λισαβόνα και απέκτησε πλεονέκτημα στην υπόθεση πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, όμως, δέχθηκε η συμπολίτισσά της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία υπέστη ήττα-σοκ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» με 3-2 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση. Προβάδισμα και για την Τβέντε που νίκησε με 1-0 τη Σάλκε αλλά και την Ατλέτικο που επικράτησε στη Μαδρίτη της Μπεσίκτας με 3-1.  

 Εφαρμόζοντας συνταγή... Μόσχας, ο Ολυμπιακός πέρασε και από το παγωμένο (-10C) Χάρκοβο, επικρατώντας με 1-0 της Μέταλιστ και πήρε σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στους «8» του Europa League, εν όψει του επαναληπτικού στο «Γ.Καραϊσκάκης» στις 15 Μαρτίου. Όπως και με τη Ρούμπιν Καζάν, ο Νταβίντ Φουστέρ (49') ήταν ο «χρυσός» σκόρερ της ομάδας του Βαλβέρδε. Φουστέρ: «Πρώτος στόχος το πρωτάθλημα». «Στο Καραϊσκάκη πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» τονίζει ο Βαλβέρδε. Προσήλωση ζήτησε ο Μαρινάκης, αισιοδοξία Μώραλη για πρόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: