10 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε μία κοινή συνεργασία οι δήμοι Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου συμμετέχουν στο «Κίνημα της Πατάτας» και την Κυριακή θα διαθέσουν δεκάδες τόνους πατάτες σε τιμές κόστους στους δημότες τους.
   
Το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τίμησαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα, τη γυναίκα που «τιμωρήθηκε» από αγνώστους, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, επειδή κατήγγειλε το εργασιακό καθεστώς στα συνεργεία καθαρισμού.
   
Ξεκινά το πρωί του Σαββάτου η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με τις ομιλίες Σβόμποντα, Αγιάλα, Καρχιμάκη και Παπανδρέου. Θα ακολουθήσει ο απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π.Οικονόμου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος εν όψει των εθνικών εκλογών από τον υφυπουργό Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος θα γίνει αύριο, Κυριακή.
   
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με μία πρώτη απόφασή του έκρινε ότι οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές δεν δικαιούνται αναδρομικές διαφορές αποδοχών και απέρριψε την έφεση πρώην βουλευτή που διεκδικούσε από το ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 400.000 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι μόνο 44 βουλευτές παραιτήθηκαν της διεκδίκησης από τους περίπου 150 που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.
   
Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με θέμα τους προπηλακισμούς πολιτικών προσώπων, μετά και το περιστατικό στη Ρόδο.

Κόσμος

 Κρίσιμες από κάθε άποψη αναμένεται να είναι οι συνομιλίες που θα έχει το Σάββατο στη Δαμασκό ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ η αιματοχυσία στην πολη Χομς συνεχίζεται. Προτεραιότητα για τον Γκανέζο διπλωμάτη είναι να πείσει τον Σύρο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις.
   
Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι και ανώτερο στέλεχος Παλαιστινιακής οργάνωσης, που συνεργάζεται με την Χαμάς.
  
 Έτοιμες να αναβιώσουν την ιδέα του ευρωπαϊκού Συντάγματος επτά χρόνια μετά την απόρριψη του από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους εμφανίζονται χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διαφάνηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μια μικρή ομάδα υπουργών ενδέχεται να συναντηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα του Συντάγματος
   
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο Μπαχρέιν πραγματοποίησαν την Παρασκευή πορεία στα προάστια της πρωτεύουσας Μανάμα καταγγέλλοντας την «δικτατορία» και ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το πλήθος πραγματοποίησε πορεία πέντε χιλιομέτρων από το χωριό Ντουράζ, βόρεια της πρωτεύουσας, ως το χωριό Μάκσα, όπου μία ημέρα νωρίτερα ανέστειλαν καθιστική διαμαρτυρία που διήρκεσε μία εβδομάδα.
   
Τέσσερις Παλαιστίνιοι -ένας από αυτούς σημαντικό στέλεχος οργάνωσης- σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε δύο χωριστές ισραηλινές επίθεσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρώτη σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο έδαφος του Ισραήλ από τη Γάζα χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές. Αργότερα έγινε και δεύτερη επιδρομή κατά άλλου στόχου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι.

Οικονομία

 «Ιστορική επιτυχία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Για «ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωση της χώρας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ποιές είναι όμως οι προοπτικές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μετά την πρωτοφανή σε διεθνή κλίμακα αναδιάρθρωση του χρέους; Τα κέρδη και οι απώλειες...
   
Την παροχή δανειακής βοήθειας ύψους 28 δισ. ευρώ πρός την Ελλάδα από το ΔΝΤ εισηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο συμβούλιο του Ταμείου η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
   
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και τη Wall Street ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα πυκνή σε ειδήσεις που τερματίστηκε με την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI και την απόφαση της ISDA ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός.

Αθλητισμός

 Με δύο αναμετρήσεις άνοιξε η αυλαία της 27ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος. Η Νάπολι είναι σε εξαιρετική φόρμα και φαίνεται πανέτοιμη για την ρεβάνς με την Τσέλσι την Τετάρτη για την φάση των «16» του Champions League. Στο άλλο ματς η Ίντερ, που την Τρίτη καλείται να καλύψει την ήττα της με 1-0 από τη Μαρσέιγ για την ίδια διοργάνωση πήρε την εκτός έδρας νίκη απέναντι στην Κίεβο με 2-0.
   
Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση της Στουτγκάρδης με την ουραγό Καϊζερσλάουτερν, στο αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 25ης ημέρας του γερμανικού πρωταθλήματος.
   
Το ντέρμπι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού δεσπόζει από το πρόγραμμα της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ λίγκα. Ωστόσο το Σάββατο ανοίγει η αυλαία με τρεις σημαντικούς αγώνες. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο ΟΦΗ θα φιλοξενήσει στην Κρήτη τον Πανιώνιο και ο Ατρόμητος τη Δόξα Δράμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: