11 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες  βράδυ του Σαββάτου επιχείρηση για τον εντοπισμό τριών Σουηδών χιονοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας Γρεβενών.
   
Μία 66χρονη γυναίκα συνελήφθη το Σάββατο στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, σχετικά με την υπόθεση απάτης και κατάχρησης σε βάρος του ΙΚΑ. Σε βάρος της γυναίκας ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη οικονομικού οφέλους, της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
   
Το Εθνικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Κυριακής, θα αποφασίσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πόσες θα είναι οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός του κ. Βενιζέλου, που φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών, όπως ορίζει το καταστατικό, κανένα άλλο στέλεχος δεν το έχει καταφέρει μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Δείτε ζωντανά τη διαδικασία.
   
Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» και ένα «μεγάλο συγγνώμη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους Έλληνες πολίτες, κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου. Χθες η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, από χθες άρχισε η αλλαγή της εικόνας της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος. Έκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν με πολιτικούς όρους μια πολιτική κρίση. Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω αρνητικής ψήφου στο Μνημόνιο 2.   

«Οι εκλογές είναι η ευκαιρία να απαντήσουμε σε Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ ότι τα μέτρα δεν έχουν την λαϊκή έγκριση. Είναι ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα στις εκλογές ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να φέρει τα πάνω - κάτω» ανέφερε από την Κομοτηνή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η ίδια τόνισε ότι θα έχουμε «τη χειρότερη εκλογική διαδικασία από το 1984 και μετά, γιατί θα επιχειρήσουν να τρομοκρατήσουν το λαό».

Κόσμος

 Κατηγορηματικό «όχι» στην έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση, με στόχο τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, είπε το Σάββατο ο Μπασάρ αλ Άσαντ, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Κόφι Ανάν, που επισκέφθηκε τη Δαμασκό ως ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Σύρος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος όσο στη χώρα του επιχειρούν «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών». Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Το καθεστώς αποφάσισε το Σάββατο τη σταδιακή απόσυρση διπλωματών του από την ΕΕ, ενώ Ρωσία και αραβικά κράτη προχώρησαν σε συμφωνία πέντε σημείων, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία.
   
Επανέρχεται τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της Συρίας, με το καθεστώς να απορρίπτει ενώπιον του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν τον διάλογο με την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποιούν τη Δαμασκό με νέο γύρο κυρώσεων, ενώ ο Αλέν Ζιπέ δηλώνει απαισιόδοξος στην προοπτική έκδοσης του ψηφίσματος που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που συνεχίζει να τηρεί η Μόσχα.
   
Δύο γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν λόγω του Facebook ότι ήταν παντρεμένες με τον ίδιο άνδρα, όταν η εφαρμογή «άτομα που ίσως γνωρίζετε» πρότεινε στη μία σύζυγο να γίνει «φίλη» με την άλλη σύζυγο. Η σύζυγος Νο1 (όπως χαρακτηρίζεται στα δικαστικά έγγραφα) επικοινώνησε πρώτα με την ...πεθερά της και εν συνεχεία ενημέρωσε τις αρχές. Τώρα, ο Άλαν Λ Ο'Νιλ κατηγορείται για διγαμία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους εάν καταδικαστεί.
   
Η Ιαπωνία δεν θα ξεχάσει την αλληλεγγύη που επέδειξε η διεθνής κοινότητα μετά το τσουνάμι και το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αναφέρει ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίκο Νόντα σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, την παραμονή της πρώτης επετείου της καταστροφής.
  
 Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό στην ΠΓΔΜ 15 αλβανόφωνων μαθητών από τα Σκόπια, μέσα σε αστικό λεωφορείο, από 20 σλαβομακεδόνες στην συνοικία Κίσελα Βόντα και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οικονομία

Να δώσει στη δημοσιότητα «συγκεκριμένες ημερομηνίες, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις», ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου. Ο Σύλλογος, σαν ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας στο PSI, προέτρεψε τα μέλη του να απέχουν, παρά να ψηφίσουν όχι, και να μπλοκάρουν τη διαδικασία.
   
«Όταν βλέπουμε κάποιες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων να μην ασκούν υπεύθυνη διοίκηση, μας προβληματίζει και σκεφτόμαστε την αλλαγή τους με νέες διοικήσεις για την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων», δήλωσε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, αναφερόμενος στις διοικήσεις των Ταμείων που δεν συναίνεσαν στο «κούρεμα» των ομολόγων.
   
Το αυστριακό κράτος θα χρειασθεί να ενισχύσει κεφαλαιακά την εθνικοποιημένη τράπεζα KA Finanz, την «κακή τράπεζα» της Kommunalkredit Austria, που κρατικοποιήθηκε το 2008, μετά την απόφαση της ISDA ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιστωτικό γεγονός. Πριν την απόφαση της ISDA, η KA Finanz είχε πει ότι ίσως σχηματίσει προβλέψεις 1 δισ. ευρώ περίπου, αν ενεργοποιηθούν τα CDS που έχει πουλήσει. Αυτό συμπεριλαμβάνει χρεώσεις ύψους 423,6 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενο ποσοστό ζημιών 80%.

Αθλητισμός

 Η Ρεάλ Μαδρίτης δυσκολεύτηκε αλλά τελικά έφυγε νικήτρια τη Σεβίλλη, επικρατώντας της Μπέτις με 3-2. Η Σπόρτινγκ Χιχόν νίκησε τη Σεβίλλη με 1-0, πανηγυρίζοντας μετά από επτά σερί ανεπιτυχείς προσπάθειες για νίκη.
   
Η Λιόν ξεπέρασε τον αποκλεισμό από το ΑΠΟΕΛ από το Champions League, νικώντας με 2-1 την Λιλ στο Ζερλάν για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος Γαλλίας.
   
Η Ρόμα επικράτησε με 1-0 την Παλέρμο στο «Ρέντζο Μπαρμπέρα». Ο Φάμπιο Μπορίνι μόλις στο 3ο λεπτό πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης. Η ομάδα της Ρώμης διατηρήθηκε έτσι στην 6η θέση, με την Ίντερ να είναι στην 7η.


Δεν υπάρχουν σχόλια: