13 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε αλλαγές στα κομματικά όργανα αναμένεται να προχωρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επομένη της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται να απευθύνει και προσκλητήριο σε παλαιότερα στελέχη να συνεισφέρουν στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με Τα Νέα, στην εκλογική επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα κληθούν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, ανάμεσά τους και ο Χρήστος Παπουτσής.
   
Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, που φτάνουν ώς και τα 9 μποφόρ, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Στην Αττική η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια του Λεκανοπεδίου θα είναι ώς και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βελτίωση του καιρού από την Τετάρτη, ενώ το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα φτάσει ώς τους 18 βαθμούς Κελσίου.
   
«Σήμερα, όχι μόνο δεν υφίσταται ζήτημα νοθευμένων καυσίμων, αλλά είναι εγγυημένη η προμήθεια ποιοτικών καυσίμων, που υπηρετούν την επιχειρησιακή αρτιότητα και αποτελεσματικότητα των στελεχών, υλικών και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, ως αποτέλεσμα σειράς πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί». Αυτό τονίζει -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νικόλαου Νικολόπουλου.
   
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, ενώ το «παρών» θα δώσουν κανονικά όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, προβλέπεται διακριτική ενίσχυση της περιφρούρησης για αποτραπούν έκτροπα και προπηλακισμοί πολιτικών. Αυτό αποφασίστηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με δεδομένη την ανησυχία εν όψει των παρελάσεων.
   
Με καταγραφή των εξελίξεων στην «κυπριακής κυριαρχίας» διαδικασία, με παράθεση συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δυο πλευρών στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος και χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες για τη μη επίτευξη προόδου, παρουσιάζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν τη σημερινή εικόνα στο Κυπριακό με έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας -με φανερή, ωστόσο, προσπάθεια υποβάθμισης του οδικού χάρτη για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, που ο ίδιος είχε θέσει τον περασμένο Ιανουάριο.

Κόσμος

 Ντέιβιντ Κάμερον και Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκαν σε άρθρο τους στην «μοναδική και ουσιώδη» σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία, εν όψει της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν την Τετάρτη να αναλάβουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο συμβουλευτικό -και όχι πρωταγωνιστικό στρατιωτικό- ρόλο στο Αφγανιστάν. Στην κορυφή της ατζέντας και η Συρία, το Ιράν και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
   
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν απειλούν με αποκεφαλισμούς Αμερικανών στρατιωτών, σε αντίποινα για τη σφαγή 16 Αφγανών πολιτών από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η διεθνής δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν «δεν θα τρέξει προς την έξοδο κινδύνου» και τόνισε ότι θα τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα όσο χρειαστεί.
   
Τουλάχιστον 150 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός φέρι μπόουτ με περίπου 200 επιβάτες, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 35 άτομα διασώθηκαν, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι δεκάδες.
   
Σε κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ένοπλοι στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από τέσσερις ημέρες αιματηρών επιδρομών και ρήψη ρουκετών, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο. Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες.
   
Μια νέα δημοσκόπηση φέρνει τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να προηγείται -για πρώτη φορά στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας- του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Φρ.Ολάντ κερδίζει στον δεύτερο γύρο.

Οικονομία

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες στο αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με έρευνα της Manpower που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν κατά τους επόμενους τρεις μήνες μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Μεγάλη κάμψη αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και στον τομέα των Κατασκευών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -18% και -17% αντίστοιχα. Αφαιρώντας τις εποχικές διακυμάνσεις από τα αποτελέσματα της Έρευνας, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης φτάνει στο -13%. Πρόκειται για το 9ο συνεχόμενο τρίμηνο που οι προσδοκίες προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών καταγράφονται αρνητικές.
   
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «Ba1» από «Baa3», προχώρησε η Moody's, επικαλούμενη τον κίνδυνο που υπάρχει για την κυβέρνηση της χώρας να χρειασθεί να προσφέρει νέα οικονομική στήριξης στις τράπεζες λόγω της έκθεσης του στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, καθώς οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές.
   
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιεί ο Σύλλογος των Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για το «κούρεμα» που επιβλήθηκε στα ομόλογα των φυσικών προσώπων, έπειτα και από την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση των Ελλήνων ομολογιούχων σε σχέση με ομολογιούχους άλλων χωρών.

Αθλητισμός

 Η Βιγιαρεάλ ηττήθηκε στην έδρα της με 2-1 από την Χετάφε και απέχει πλέον μόλις τρεις βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη που οδηγεί τρεις ομάδες στην Segunda Division.
   
Η Άρσεναλ νίκησε 2-1 τη Νιούκαστλ στο «Έμιρεϊτς» και πλησίασε στον έναν πόντο την 3η στη βαθμολογία Τότεναμ. Ο Τόμας Βερμάελεν στο 95' ήταν αυτός που πέτυχε το «χρυσό» γκολ για τους «κανονιέρηδες», που πέτυχαν την πέμπτη συνεχόμενη νίκη τους στο πρωτάθλημα, έχοντας μάλιστα τέσσερις σερί ανατροπές. Η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.
   
Συνάντηση με τους αθλητικούς εισαγγελείς αναμένεται να έχει το μεσημέρι της Τρίτης ο Δημήτρης Γόντικας. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ζητήσει εξηγήσεις για την επίθεση στο σύνδεσμο του Παναθηναϊκού προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έδωσε την εντολή για μια αυτήν. Εξηγήσεις είχαν ζητήσει οι «πράσινοι» και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τα μέτρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, χωρίς να πάρουν ικανοποιητική απάντηση από τους εκπροσώπους της αστυνομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: