26 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την απόφαση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα πυρηνικής ασφάλειας που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στη Σεούλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι συνεχάρη τον Τ.Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες», προσθέτοντας ότι χάρηκε που άκουσε για την απόφασή του να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.
  
 Συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας, με διευρυμένη σύνθεση, ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη για το νομοσχέδιο Βορίδη που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των ταξί.
   
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος συγκαλεί τη Δευτέρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της συνάντησης είναι να εξευρεθούν εγκαταστάσεις που μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα προσωρινής κράτησης, ανάλογο με αυτό που θα δημιουργηθεί σε λίγες ημέρες στη Κοζάνη. «Δεν υπάρχει χώρος· όλοι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
   
Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο BBC, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, Δευτέρα, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αυτό «καταστροφικό», τονίζοντας ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα «μακρύ και δύσβατο δρόμο», αλλά θα ήταν «τεράστιο πολιτικό λάθος να επιτραπεί στην Ελλάδα» να εγκαταλείψει το ευρώ.
   
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα κόμματα που συγκροτούν τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Τα ποσοστά βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων και η εικόνα κατακερματισμού προβληματίζει, κυρίως τη ΝΔ για το ενδεχόμενο να μην προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Η ΝΔ έχει επιλέξει μετωπική σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, τα ποσοστά του οποίου είναι ενισχυμένα, ενώ ο ΛΑΟΣ βάζει στο στόχαστρο την Χρυσή Αυγή, σε έναν αγώνα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες μεταξύ των φιλελεύθερων δυνάμεων.

Κόσμος

Σε μια διαιρεμένη κοινωνία, όπως αυτή της ΠΓΔΜ, μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει πυρκαγιά, ανέφερε ο επίτροπος για θέματα μειονοτήτων του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) Κνουτ Βόλεμπεκ. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εργαστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των διεθνοτικών σχέσεων στη χώρα, «πριν να είναι αργά».
   
Η Ιαπωνία έκλεισε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την -τουλάχιστον προσωρινή- εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Πλέον μόνο ένας από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες παραμένει σε λειτουργία στη χώρα.
   
Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κάνοντας σαφείς αναφορές στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε πριν από Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Σεούλ και υποσχέθηκε την περαιτέρω μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι για το θέμα θα συζητήσει με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
  
 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή στις 19:38 τοπική ώρα (01:38, ώρα Ελλάδας), 32 χιλιόμετρα από την πόλη Τάλκα, σε βάθος 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Για 6,4 βαθμούς μιλά η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας. Υπάρχουν ελαφρά τραυματισμένοι, αλλά δεν έχουν αναφερθεί νεκροί και δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι» δήλωσε η περιφερειακή διεύθυνση του Εθνικού Γραφείου Εκτάκτων Καταστάσεων (Onemi) του Μάουλε.
   
Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σενεγάλη, Μακί Σαλ, δήλωσε ότι ξεκινά «μια νέα εποχή» για τη χώρα, όπου η ήττα του απερχόμενου προέδρου Αμπντουλαγέ Ουαντέ έβαλε τέλος στην 12ετή διακυβέρνησή του.

Οικονομία

Υψηλότερα ποσά για τους λογαρισμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 30% πληρώνουν πολλά νοικοκυριά, λόγω όχι μόνο των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στις χρεώσεις της κιλοβατώρας, αλλά και των υψηλών κλιμακωτών χρεώσεων που επέβαλε η ΔΕΗ στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση από το δίκτυο διανομής (δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις) αυξήθηκε κατά 7,9%, αύξηση η οποία οφείλεται στην επιλογή ρη χρήσης κλιματιστικού για θέρμανση, αντί του πετρελαίου θέρμανσης.
   
Tη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του OAEE να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν στην οποία υπάγονται προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.
  
 Τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ περίπου, για τη διετία 2013-2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόεθσμου Προγράμματος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας. Το πακέτο αυτών των μέτρων θα πρέπει να ψηφισθεί έως τον Ιούνιο και στο στόχαστρο θα βρεθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα ελέγξει ακόμα τα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για τις αποκλίσεις του εφετινού προϋπολογισμού, καθώς και την πορεία της ανακεφελαιοποίησης των τραπεζών.

Αθλητισμός

Ανατροπή...Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε η Μάλαγα μέσα σε τρία λεπτά στη Βαρκελώνη κι ενώ έχανε 1-0 από την Εσπανιόλ, τελικά έφυγε νικήτρια με 2-1, αποτέλεσμα που βάζει την ομάδα της Ανδαλουσίας για τα καλά στο παιχνίδι της κατάκτησης της 4ης θέσης. Τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς ο Φαν Νίστελροϊ έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση της Μάλαγα, ενώ ο Ντεμικέλις ολοκλήρωσε την ανατροπή.
   
Η Γιουβέντους νίκησε 2-0 την Ίντερ εντός έδρας και έμεινε ζωντανή στην διεκδίκηση του τίτλου. Το προβάδισμα με 2-0... υπνώτισε τη Νάπολι που πίστεψε ότι «καθάρισε» το ματς με την Κατάνια για την 29η αγωνιστική του Campionato. Έτσι, μετά τα γκολ των Τζεμάιλι και Καβάνι, οι «παρτενοπέι» έσβησαν τις «μηχανές» και οι φιλοξενούμενοι τους έπιασαν στον ύπνο, φτάνοντας στην ισοφάριση (2-2) με τον Σπόλι στο 74' και ο Λανζαφάμε στο 85'. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι έμειναν πίσω στη «μάχη» για την έξοδο στο Champions League, αφού την ίδια ώρα η Λάτσιο με τέρμα του Ντιακιτέ στο 88’ νίκησε 1-0 την Κάλιαρι.
   
Στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης (7-2) αναφέρθηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον εορτάζοντα Βαγγέλη Μαρινάκη. «Ο πρόεδρος είναι συνηθισμένος στα δώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός τεχνικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: