24 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Επί ποδός βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η πρωτεύουσα από το Σάββατο θυμίζει φρούριο και ήδη έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα στην οδό Πανεπιστημίου, αποκλείοντας την πρόσβαση του κόσμου κοντά στην εξέδρα των επισήμων. Αυστηρά μέτρα ασφάλειας έχουν ληφθεί και σε άλλους δήμους και σε πολλές περιοχές ενδέχεται να μην στηθούν καν εξέδρες. «Τα κοινωνικά προβλήματα και ο θυμός ενός ολόκληρου λαού, δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενώ οι ανάπηροι πολέμου αποφάσισαν να μην παρελάσουν.
  
 Έκτακτα μέτρα ασφάλειας λαμβάνει η αστυνομία λόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, μπροστά στο μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Από νωρίς το πρωί κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό «Ακρόπολη», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».
   
Την ανάγκη για ενότητα, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα τώρα περισσότερο από ποτέ μεταφέρει με τα μηνύματά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η πολιτική ηγεσία του τόπου.
   
Βουλή οκτώ κομμάτων χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Κάππα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Μεταξύ άλλων, προκύπτει βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, που εξακολουθεί να είναι πρώτη με διαφορά σχεδόν τεσσάρων μονάδων. Στη Βουλή μπαίνουν ακόμη ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή. Τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν ανάλογη εικόνα.
   
Έντεχνη προσπάθεια επιβολής νομοθετικών αλλαγών που δεν υπαγορεύονται από την τρόικα και αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδίου όφελους, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, με αφορμή τις ενδοκυβερνητικές έριδες για το νομοσχέδιο χορήγησης των αδειών ταξί. «Δικαίωσαν δυστυχώς την από καιρό βεβαιότητά μας πως οι κατά καιρούς προωθούμενες 'μεταρρυθμίσεις' δεν αποτελούν στο σύνολό τους επιταγές των δανειστών, όπως εντέχνως επιχειρείται να παρουσιαστεί». Μιλά για σκοπιμότητες εγχώριων οικονομικών συμφερόντων και προσωπικές ιδιοληψίες των αρμοδίων.

Κόσμος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εξοργισμένων οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας αλ-Μάσρι στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Πληροφορίες που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου αναφέρουν ότι ο νεκρός είναι ένα 13χρονο παιδί. Οι ταραχές ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να τιμωρήσει με διετή αποκλεισμό την αλ-Μάσρι για τα αιματηρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον περασμένο μήνα στο γήπεδό της, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άτομα.
   
Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι υποδέχτηκαν τον πάπα Βενέδικτο ΙΣτ' στην περιοχή Λεόν, στο κέντρο του Μεξικού, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Γκουαναχουάτο ο ποντίφικας ζήτησε, παρουσία του προέδρου της χώρας Φελίπε Καλδερόν, να αναγνωριστεί πλήρως το «θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας» και να μην υποτιμάται «η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων». Μετά το Μεξικό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' θα επισκεφθεί την Κούβα.
   
Ο ένας εκ των τριών Γάλλων αλεξιπτωτιστών που δολοφονήθηκαν από τον Μοχάμεντ Μεράχ στην περιοχή της Τουλούζης πρόκειται με απόφαση του Νικολά Σαρκοζί «να έλθει μετά θάνατον εις γάμου κοινωνίαν με την έγκυο αρραβωνιαστικιά του», όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
   
Διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει η φωτογραφία του φιλιού που ανταλλάσσουν ένας νεαρός Ισραηλινός και μία Ιρανή κρατώντας μπροστά στο φακό τα διαβατήριά τους. Στο δικτυακό τόπο Israel loves Iran, όπου αναρτήθηκε η φωτογραφία, συγκεντρώνονται συγχαρητήρια μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου -περιλαμβανομένου του Ιράν- για την ισραηλινή πρωτοβουλία που στοχεύει να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη της χώρας κόντρα σε μία ενδεχόμενη επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
  
 Κατηγορίες ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκαν και επισήμως στον Αμερικανό υπολοχαγό Ρόμπερτ Μπέιλς κατηγορίες για τη δολοφονία 17 Αφγανών και την απόπειρα δολοφονίας έξι ακόμη ατόμων. Ο υπολοχαγός μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή στις ΗΠΑ, αφού πρώτα μεταφέρθηκε από το Αφγανιστάν στο Κουβέιτ. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή του θανάτου.

Οικονομία

O Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε ως νέο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρο του αμερικανικού κολεγίου Ντάρτμουθ και ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας. Ο Κιμ πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ρ.Ζέλινγκ που πρόκειται να αποχωρήσει το καλοκαίρι.

Με μικρή άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκές αγορές. Ευνοήμενες κυρίως οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας και μετάλλων, ενισχυμένες και οι τιμές των εμπορευμάτων.
   
Μετά από απόφαση των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σώμα κάλεσε την τρόικα των Π.Τόμσεν, Μ.Μορς και Κλ.Μαζούχ σε ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και στην Επιτροπή Απασχόλησης την ερχόμενη Τρίτη, αναφορικά με την ελληνική αλλά και την ιρλανδική και πορτογαλική οικονομία. Η κίνηση δεν έχει τη δύναμη να ανατρέψει πολιτικές που έχουν αποφασιστεί από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά Έλληνες ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι έχει την αξία «την πολιτικής λογοδοσίας, μίας μορφής δημοκρατικού ελέγχου».

Αθλητισμός

Νίκη με άρωμα... ευρώπης πέτυχε η Βόλφσμπουργκ με 2-1 επί του Αμβούργου στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 27ης αγωνιστικής της Bundesliga στη «Φολκσβάγκεν Αρένα». Οι «λύκοι» σκαρφάλωσαν στους 37 βαθμούς και πλέον απέχουν πλέον μόλις δύο από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ οι φιλοξενούμενοι έμειναν στους 27 και απειλούνται άμεσα με υποβιβασμό.
   
Η «τρελή» πορεία της Καλλιθέας προς τα πλέι οφ συνεχίζεται συνεχίζεται, καθώς στην αναμέτρηση της Παρασκευής, η ομάδα του Νίκου Παντέλη νίκησε 3-0 τον πρωτοπόρο Πανθρακικό, φτάνοντας τις έξι νίκες σε οκτώ ματς. Μετά από αυτό το «τρίποντο» οι γηπεδούχοι σκαρφάλωσαν στην πέμπτη θέση. Την τέταρτη σερί απώλειά του υπέστη ο Πλατανιάς Χανίων που αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Θρασύβουλο στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Football League.
   
Στην τελική ευθεία έχει μπει το πρωτάθλημα της Premier League και μαίνεται η πιο συγκλονιστική μονομαχία στην ποδοσφαιρική ιστορία του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ και η Σίτι διεκδικούν επί ίσοις όροις τον τίτλο και σε κάθε αγώνα τους το πάθος για τη δόξα ξεχειλίζει. Το «Derby d'Italia» δεσπόζει στο πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ιταλικό πρωτάθλημα. Το βράδυ της Κυριακής (21:45) η Γιουβέντους υποδέχεται στο Τορίνο την Ίντερ. Μετά από την δεύτερη «γκέλα» στη σειρά για τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο μεγάλο ενδιαφέρον όλων για την 30ή αγωνιστική της Primera Division πέφτει στο παιχνίδι της με την Σοσιεδάδ στο Σαντάγκο Μπερναμπέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: