20 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

 Κάλεσμα για συστράτευση εν όψει των εθνικών εκλογών αναμένεται να απευθύνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (στις 3 το μεσημέρι), στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του Κινήματος. Ο Ευ.Βενιζέλος θα επιχειρήσει να αναπτερώσει την ψυχολογία των βουλευτών, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής κατέδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές δυνατότητες επανασυσπείρωσης, ενώ αναμένεται να τονίσει ότι ο στόχος της πρωτιάς στις εκλογές είναι εφικτός.
   
Στις καταγγελίες ότι ο γιατρός που υπέγραφε τις βεβαιώσεις σε μαϊμού - τυφλούς στη Ζάκυνθο είναι ακόμη στη θέση του, καθώς και ότι «με τα επιδόματα αυτά ο νομάρχης έπαιρνε τις εκλογές» προχώρησε ο δήμαρχος του νησιού Στ.Μποζίκης. Ο δήμαρχος Ζακύνθου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο στόχαστρο δημοτών του επειδή κατέγραψε τα πραγματικά τετραγωνικά σε ιδιοκτησίες που επί χρόνια δηλώνονταν κατά το δοκούν, ανέφερε ότι μεταξύ εκείνων που πέταγαν τα γιαούρτια ήταν και «τυφλοί». Σημείωσε, δε: «Αυτά τα γιαούρτια είναι παράσημα για μένα».
   
Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων πρόκειται να λάβει το μεσημέρι της Τρίτης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ανασταλεί η απεργία, η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Έμποροι, νησιώτες και αγρότες απευθύνουν έκκληση στους ναυτεργάτες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
   
Με την συζήτηση και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης. «Όχι» στη σύμβαση λέει το ΚΚΕ, που προχωρά σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 στην πλατεία Συντάγματος, με ομιλήτρια τη γενική γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στις 19:00 θα ξεκινήσει η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου).
   
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα, Τρίτη, το νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι γιατροί του νοσοκομείου διαμαρτύρονται για την μη καταβολή δεδουλευμένων για τις εφημερίες τους, καθώς και για τη μείωση του αριθμού των κλινών του νοσοκομείου.

Κόσμος

Ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό -το μεγαλύτερο στη σύγχρονη γαλλική ιστορία - βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία για τη σύλληψη του δράστη που σημειώθηκε σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης με θύματα ένα ραβίνο, τους δύο γιους του και άλλη μία μαθήτρια. Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία στη μνήμη των παιδιών που σκοτώθηκαν. Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.
   
Τουλάχιστον 29 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πόλεις του Ιράκ την Τρίτη, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Κιρκούκ, Χίλα και Κερμπάλα, καθώς και στις πόλεις Μπαΐτζι, Σαμάρα, Ντακούκ, Ντουλουίγια, Λατιφίγια και Τουζ Χουρμάτο, ανήμερα της 9ης επετείου της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.
   
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία «απαράδεκτη». Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει με μία φωνή και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιδείξουν ενότητα.
   
Στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Βρετανίας θα μιλήσει η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια της στον θρόνο. Η Ελισάβετ Β' θα μιλήσει σε ηγέτες κομμάτων, βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, πριν κάνει την αποκάλυψη ενός βιτρό που φτιάχτηκε ειδικά για τη «διαμαντένια επέτειο» της βασίλισσας.
   
Τρία χρόνια αφότου οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκδιώχθηκαν από τη διεθνώς απομονωμένη κομμουνιστική χώρα, το καθεστώς της Βορείου Κορέας υπό τον νέο ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν έστειλε επιστολή στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη καλώντας τους εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ στην Πιονγιάνγκ. Η εξέλιξη ακολουθεί το πυρηνικό μορατόριουμ που ανακοινώθηκε με αντάλλαγμα την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο βορειοκορεατικό καθεστώς.

Οικονομία

Στην παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προσανατολίζεται το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
   
Στη Βουλή θα καταθέσει σήμερα Τρίτη το υπουργείο Ανάπτυξης το πολυνομοσχέδιο «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή – Σήματα Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μεσίτες Ακινήτων – Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο προβλέπει την ολική άρση του καμποτάζ, επιφέρει βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, θεσπίζει μια νέα εταιρική μορφή, την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο του σήματος προϊόντων και υπηρεσιών, ρυθμίζει το ζήτημα των μεσιτών ακινήτων και καλύπτει κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας για θέματα όπως το καθεστώτος των αγορανομικών κυρώσεων.
  
 Για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία χρειάζονται επώδυνα μέτρα, δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ενώ παράλληλα δείχνει σε νέες μειώσεις μισθών στο άμεσο μέλλον, καθώς επισημαίνει ότι οι χώρες μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με τη μείωση του εργατικού κόστους.

Αθλητισμός

Η Σάντος έβαλε στα ταμεία της την προκαταβολή της Μπαρτσελόνα για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ!
   
Με τις βαρύτερες κατηγορίες θα δικαστεί ο Παναθηναϊκός από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα, αφού ο διαιτητής του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, Τάσος Κάκος, κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ στο φύλλο αγώνα. Μάλιστα η αναφορά του αρχίζει χρονικά από τις 6 ώρα, 1,30 ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης! Την Τετάρτη η κλήση σε απολογία των «πρασίνων» και η γνωστοποίηση του κατηγορητηρίου από ην Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ.
  
 Η Εσπανιόλ νίκησε 3-1 τη Σανταντέρ, στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 28η αγωνιστική στην πριμέρα ντιβιζιόν, με τους φιλοξενούμενους να παίζουν με 10 παίκτες από το 52ο λεπτό, λόγω αποβολής του Μάρκος Γκουλόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: