27 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η λήψη των καταστατικά προβλεπόμενων αποφάσεων για την κίνηση των προεκλογικών διαδικασιών, καθώς και η προετοιμασία των ψηφοδελτίων, βρίσκονται στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου. Τη Δευτέρα, κατά τη σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη ο Ευ.Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα χειριστεί ο ίδιος το θέμα των διαγραφέντων και κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά.

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο της, πριν η Βουλή κλείσει, τα κόμματα επιστρέφουν στις παραδοσιακές προεκλογικές τακτικές τους. Το σκηνικό της αντιπαράθεσης που έχει στηθεί, συνθέτουν η απόσυρση ολόκληρου νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, για πρώτη φορά στα χρονικά, η απόσυρση της ΝΔ από το διάλογο για το φορολογικό, η μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ριζικές αλλαγές στα υπουργεία, η αμφισβήτηση για τον τρόπο απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, καθώς και τα πυρά για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων.

Τροπολογία-εξπρές του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί στο παρά πέντε να γλιτώσει τη ΔΕΗ από το να εγγράψει επισφάλειες στον ισολογισμό της που δημοσιεύεται την Παρασκευή, λόγω πιθανών αξιώσεων από καταναλωτές για επιστροφή ποσών που κατέβαλαν ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον νέο οικοδομικό κανονισμό, η υποχρέωση πληρωμής των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα «βαρύνει από εδώ και πέρα τον ίδιο τον καταναλωτή και όχι την προμηθεύτρια εταιρεία του», όπως ισχύει σήμερα.

Τους συμπροέδρους των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρεμπέκα Χαρμς και Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, καθώς και τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο, θα συναντήσει την Τρίτη το μεσημέρι (15:00) στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, οι δήμοι της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη μη απόδοση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 και τη μείωση κατά 15% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Κόσμος

Ηγέτες από πολλές χώρες ζήτησαν, στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ, πιο στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζουν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι η προστασία των πυρηνικών υλικών και εγκαταστάσεων, καθώς και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πυρηνικών υλικών. «Δεν θα χρειάζονταν πολλά, μόνο μια χούφτα ή λίγο παραπάνω από αυτά τα υλικά για να σκοτώσει κανείς εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες. Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή, είναι η πραγματικότητα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν πρέπει να στερηθούμε τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας, λέει η Γαλλία.

«Συγκρουσιακή» χαρακτήρισε την στάση του Μπαράκ Ομπάμα η Βόρειος Κορέα, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δικαίωμά της να εκτοξεύσει δορυφόρους. Η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι η εκτόξευση του πυραύλου στα μέσα Απριλίου έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, θα μεταβεί εντός της εβδομάδος στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η συνεχιζόμενη βία στη Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν έχουν ξεσπάσει σε αρκετές διαμφισβητούμενες συνοριακές περιοχές. Εκπρόσωπος του Νοτίου Σουδάν δηλώνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση από τότε που ο Νότος διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Ανέβαλε την επίσκεψή του στο Νότιο Σουδάν ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ ελ-Μπεχίρ, μετά από την επίθεση του στρατού του Νότιου Σουδάν εναντίον πετρελαϊκού συγκροτήματος που διεκδικούν και οι δύο περιοχές.

Η γαλλική αστυνομία έχει στα χέρια της ένα μονταρισμένο βίντεο με σκηνές από τους φόνους που διέπραξε ο Μοχάμεντ Μερά. Το βίντεο, μαζί με επιστολή του Μερά που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις, εστάλη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στο Παρίσι. Ως ημερομηνία αποστολής αναφέρεται η 21η Μαρτίου, ημέρα που αστυνομικοί περικύκλωσαν το διαμέρισμα του Μ.Μερά στην Τουλούζη. Οι Αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν το βίντεο εστάλη από τον ίδιο τον Μ.Μερά το βράδυ της Τρίτης ή από κάποιον συνεργό του την Τετάρτη.

Οικονομία

Οι «ευέλικτες» συμβάσεις για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία στον ιδιωτικό τομέα ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο δίμηνο του 2012. Ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.

Μίνι - ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας. Με το σχέδιο νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» έρχονται σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά από πτυχές του ασφαλιστικού, ενώ δίνονται και κίνητρα για την αναγνώριση χρόνου συνταξιοδότησης. Με το άρθρο 31 του σχεδίου νόμου οι εξαιρεθέντες από τον νέο πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο πραγματικής απασχόλησής τους κατά το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-12-2015, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης.

Κινητήριος μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι πλέον καθαρά ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς, προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων και του πακέτου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Λακασάς προτείνει ακόμα την καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% για τα αδιανέμητα και διανεμηνένα κέρδη, όπως και για τον ΦΠΑ, ενώ ζητεί τη δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού για την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Αθλητισμός

Τελικά ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν τη γλίτωσε και παρά τα λεγόμενα του Μάσιμο Μοράτι το βράδυ της Δευτέρας πήρε διαζύγιο από τον σύλλογο του Μιλάνου. Αντικαταστάτης του θα είναι ο Αντρέα Στραματσόνι. Οι «νερατζούρι» διανύουν μια πολύ κακή σεζόν, αφού αποκλείστηκαν στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μαρσέιγ, ενώ στο ιταλικό πρωτάθλημα βρίσκονται στην 8η θέση της κατάταξης, 22 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μίλαν.

Με γκολ του Γουέιν Ρούνι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε με 1-0 την Φούλαμ στο «Ολντ Τράφορντ» και προπορεύεται στη βαθμολογία της πρέμιερ λιγκ, έχοντας τρεις βαθμούς περισσότερους την Σίτι, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Ραντεβού με την Ιστορία δίνει το βράδυ της Τρίτης ο ΑΠΟΕΛ, που υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, η Μπενφίκα θα φιλοξενήσει την Τσέλσι, ενώ από το πρόγραμμα της Τετάρτης δεσπόζει η «μάχη» της Μίλαν με την Μπαρτσελόνα. Τέλος, η Μαρσέιγ θα φιλοξενήσει την Μπάγερν Μονάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: