17 Μαρτίου, 2012

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

 
Στην Ελλάδα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι περισσότεροι είχαμε εθιστεί για χρόνια σε μια επίπλαστη ευημερία. Τα χρόνια της μιζέριας του πλούτου, όποιος τολμούσε ακόμη και να ρωτήσει από που προέρχονταν τα χρήματα που όλοι σπαταλούσαμε ασυλλόγιστα, γινόταν γραφικός, κάπως σαν τον τρελό του χωριού.Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν έχει εκλεγεί από τους πολίτες (κι αυτό είναι γεγονός, ακόμη κι αν κάποιος επιχειρηματολογήσει ότι η λύση Παπαδήμου είναι η καλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες) και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της χώρας να την "εισηγούνται" οι ξένοι δανειστές.

Τα μέτρα που έχουν ως σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων τα επιβάλλουν οι εταίροι μας, διότι αυτοί είναι που πληρώνουν! Δεν το λέω εγώ. Το είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Οι εταίροι μας ασκούν πίεση να γίνουν πάρα πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και αυτό δυστυχώς βαθαίνει την ύφεση. Αλλά αυτοί πληρώνουν προκειμένου να μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα", είπε χωρίς περιστροφές ο υπουργός των Οικονομικών.

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Βενιζέλο ότι είναι ανειλικρινής ή ότι ωραιοποιεί την πραγματικότητα. Είναι σίγουρα κυνικός και ωμός, όμως η αξιολόγηση αυτή μικρή σημασία έχει επί της ουσίας. Με απλά λόγια. Τα μέτρα που επιβάλλονται, είτε τα λέμε χαράτσια, είτε βαφτίζονται διορθωτικές κινήσεις, είτε "μηχανισμοί υποκατάστασης των αδικιών", τα έχουν σχεδιάσει οι ξένοι. Γιατί; Διότι εκείνοι πληρώνουν.

Λέγεται αυτό δημοκρατία; Πόσο αντιπροσωπευτικό της βούλησης ενός λαού είναι να επιβάλλουν οι ξένοι τη συνταγή και οι δικοί μας να την εφαρμόζουν ενώ γνωρίζουν - και το παραδέχονται απερίφραστα - ότι τα μέτρα θα ανατροφοδοτήσουν την ύφεση; Είναι λύση οι μισθοί των 486 ευρώ απλώς και μόνο για να μπορούν - κάποια στιγμή - να βαυκαλίζονται οι πολιτικοί μας ότι έριξαν τα ποσοστά της ανεργίας;

Ορισμένοι θα ήθελαν να προσπαθήσουν να κάνουν τους Έλληνες σαν τους Γερμανούς. Μπορεί για ορισμένους οι Γερμανοί να έχουν γίνει πρότυπο, όμως πολύ δύσκολα θα γίνουν οι Έλληνες καλοί Γερμανοί. Κατά τη γνώμη μου, ούτε οι Γερμανοί θα μπορούσαν να καταφέρουν κάποτε να γίνουν καλοί Έλληνες. Κι άρα τι θέλουμε να γίνουμε; Γαλλία, ή μήπως... Εσθονία; "Έχουμε ακόμη πολλά περιθώρια να γίνουμε Εσθονία, η Εσθονία είναι ακόμη πολύ πίσω από μας", είπε ο κ. Βενιζέλος επιδεικνύοντας το φλεγματικό του χιούμορ.
 
Ελπίζω να μην μας επιφυλάσσουν αυτή την τύχη. Λέτε να σχεδιάζουν να κάνουν την Αθήνα Ταλίν; Εύχομαι να μην προγραμματίζουν να κατεβάσουν τον μέσο μισθό του Έλληνα στα 180 ευρώ, όπως είναι και του Εσθονού. Σ' αυτό το ενδεχόμενο της απόλυτης εξαθλίωσης, θα πρέπει και οι βουλευτές μας να είναι έτοιμοι να ζουν με 900 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές τον μέσο - ΟΧΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ μισθό του εργαζόμενου.

Ποια είναι άραγε η λύση που έχουν αποφασίσει οι ξένοι για την Ελλάδα; Γιατί οι πολιτικοί μας έχουν αποδεχθεί να υλοποιούν ένα πρόγραμμα που γνωρίζουν ότι είναι ανεφάρμοστο; Μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι απαιτήσεις των δανειστών - αυτών που κατά τον κ. Βενιζέλο "πληρώνουν";  

Δεν υπάρχουν σχόλια: