23 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Ένα βήμα πριν την επιστροφή τους στη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις διαγραφέντες βουλευτές, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε στους «αντάρτες» ο Αντώνης Σαμαράς, υπό τον όρο ότι θα αποδείξουν έμπρακτα ότι στρατεύονται με τις θέσεις του κόμματος, δηλαδή θα υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου Μνημονίου.

Απεργούν σήμερα, Πέμπτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στη μείωση κατά 17% του ωρομισθίου αποζημίωσης των εφημεριών, όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο. Οι γιατροί καταγγέλλουν διαλυτικές για το ΕΣΥ και την περίθαλψη των πολιτών ρυθμίσεις. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Συγκέντρωση των γιατρών στο υπουργείο Υγείας στις 11:00.
  
 Με 168 «ναι», 76 «όχι» και 12 «παρών» υπερψηφίστηκε η πρόταση 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009. Υπέρ της πρότασης ψήφισε ο ΛΑΟΣ, «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε ότι θα καταθέσει τροπολογία, με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Πράξη ευθύνης της Βουλής χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό η παραίτηση που είχε υποβάλει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μετά την ένοπλη ληστεία στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας. Ο κ. Γερουλάνος είχε την Τετάρτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία φέρεται να έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση ενός από τους δράστες της ληστείας που έγινε την περασμένη Παρασκευή χάρη σε οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της.
   
Κατηγορηματικά αμετακίνητος στο στόχο για αύξηση στο 50% της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, από το σημερινό 25%, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών μετέφερε στην επιτροπή ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου φαρμακευτικό συλλόγου, που επανέλαβε πως τα μέτρα «ισοπεδώνουν το επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών».

Κόσμος

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν το πρωί της Πέμπτης σε σειρά επιθέσεων στο Ιράκ. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στη συνοικία Καράντα, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επιθέσεις και σε άλλες περιοχές της Βαγδάτης, καθώς και σε άλλες ιρακινές πόλεις.

Έντονα καταδίκασε η διεθνής κοινότητα τον θάνατο της Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας, Μαρί Κόλβιν, και του Γάλλου φωτορεπόρτερ, Ρεμί Οσλίκ, στη διάρκεια βομβαρδισμών της πόλης Χομς της Συρίας. «Αρκετά. Το καθεστώς πρέπει να φύγει» είπε ο Νικολά Σαρκοζί.
   
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κάλεσε τους Αφγανούς να μην «καταφεύγουν στη βία» για το κάψιμο του Κορανίου σε αμερικανική βάση κοντά στην Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους πολίτες να πλήξουν ξένες στρατιωτικές βάσεις και να σκοτώσουν δυτικούς πολίτες, ως αντίποινα για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου.
   
Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας, μετά τον θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ τον περασμένο Δεκέμβριο, διεξάγονται την Πέμπτη στο Πεκίνο. Στόχος των ΗΠΑ είναι να διαπιστώσουν «τι είναι προετοιμασμένη να κάνει η νέα ηγεσία στη Βόρειο Κορέα» και εάν η χώρα θα τιμήσει τις υποσχέσεις να τερματίσει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα βάσει της εξαμερούς συμφωνίας του 2005. Πάντως, η Πιονγιάνγκ δείχνει να μένει αμετακίνητη από την πολιτική του Κιμ Γιονγκ-ιλ, κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στη Ν.Κορέα.
   
Η Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ του Paris Match Ρεμί Οσλίκ σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ανηλεών βομβαρδισμών που δέχεται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ η «ανυπότακτη» πόλη Χομς. Ο θάνατος των δημοσιογράφων επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία καλεί το καθεστώς να τερματίσει άμεσα το σφυροκόπημα της Χομς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην συνοικία Μπάμπα Άμρ. «Μια στρατιωτική επέμβαση ίσως είναι η μόνη λύση» λέει το αντικαθεστωτικό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο η Ρωσία που απορρίπτει ακόμα και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Οικονομία

Στα 30 δισ. ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, εμφανίζεται διατεθεμένο να δώσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον φέρεται να δηλώνει αξιωματούχος του Ταμείου. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ωστόσο φαίνεται πολύ δύσκολο, λόγω των και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, να προσφέρει το 1/3 περίπου του νέου δανείου, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 40-45 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο.
   
Το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους και τις ρήτρες συλλλογικής δράσης θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη και θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και για το γεγονός ότι συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια προσφορά για το PSI.
   
Αμφιβολία και στάση αναμονής τηρεί μέρος αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διαγράφονται μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ την Τετάρτη, οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελών συνέκλιναν στο γεγονός ότι όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι δεν έκανε καμία νύξη για το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ.

Αθλητισμός

 Νέο σοκ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έγινε γνωστό ότι σήμερα τα ξημερώματα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Καλαμάτα, όπου άγνωστοι ανατίναξαν το αρτοποιείο του Πέτρου Κωνσταντινέα. Το κατάστημα του διαιτητή, ο οποίος γλίτωσε στην κυριολεξία από θαύμα, καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ ζημιές υπήρξαν και στα διπλανά καταστήματα και σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά
   
Ξαφνικό πρόβλημα με τον Χοσέ Κάρλος προέκυψε στην ΑΕΚ κι έτσι ο Ισπανός μέσος δεν θα δώσει το «παρών» στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 22ης αγωνιστικής με τον ΟΦΗ, την ερχόμενη Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Κάρλος πήρε άδεια από τη διοίκηση κι αναχώρησε εσπευσμένα για την πατρίδα του, λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει συγγενικό του πρόσωπο.
   
«Όλη η Ελλάδα μία φανέλα!» Με το σύνθημα αυτό η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και η adidas παρουσίασαν τη φανέλα με την οποία θα αγωνισθεί η Εθνική Ομάδα στο EURO 2012 με γκεστ-σταρ τον Σάκη Ρουβά! «Φέτος, περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τη χαρά μιας διεθνούς επιτυχίας που θα μας ανεβάσει ψηλά» δήλωσε ο δημοφιλής τραγουδιστής. «Αυτή η φανέλα θα ιδρώσει» είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: