12 Φεβρουαρίου, 2012

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΙΟΥ ΜΠΕΓΖΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Η ρώμη της Τρίτης Ρώμης»

Διαβάσαμε με προσοχή το άρθρο του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριου ΜΠΕΓΖΟΥ ("ΤΑ ΝΕΑ"), με τον τίτλο: "Η ρώμη της Τρίτης Ρώμης". Πολλές οι σωστές παρατηρήσεις, αλλά για Εμάς, υπάρχουν κάποια Αλλά...

Διαβάζουμε λοιπόν :

"Το Άγιο Όρος και τα Ιεροσόλυμα ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι τής εκάστοτε ρωσικής διείσδυσης τόσο στην τσαρική θεοκρατία όσο και στην μεταπολεμική σταλινική αθεΐα που στην εξωτερική πολιτική της δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει το πανσλαβικό ιδεολόγημα σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου". Και το Άγιον Όρος και τα Ιεροσόλυμα πάντα πονηρά σχέδια αντιμετώπισαν από τους Δυτικούς... Οι Ρώσοι και περισσότερο το Τσαρικό καθεστώς, στάθηκαν πιο γνήσιοι και πιο δημιουργικοί απέναντι της πορείας του!

Και, πιο κάτω:

"Η Εκκλησία της Ελλάδος παρέπαιε κι αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στη συναισθηματική ρωσοφιλία των ομόδοξων του "ξανθού γένους" που θα απελευθέρωνε το υπόδουλο γένος των Ρωμιών από την ισλαμική υποδούλωση και τον "άθεο" διαφωτισμό της Δύσης καθώς και στη διαφύλαξη της ελληνικότητας με την ανοικτοσύνη του ρωμαίικου στοιχείου έναντι της κλειστότητας των πανσλαβιστών ομόδοξων". Και, σαφώς, το υπόδουλο γένος των Ρωμιών ακούμπαγε στον Ρωσικό Χριστιανισμό που, κάποιες φορές, με τον "πρωτογονισμό" του, ήταν το "φάρμακο" για την ύπαρξη του!

Και, τέλος:

"Η εκκλησιαστική επταετία του Ιερωνύμου Α' (1967-1973) καθώς και η δεκαετής αρχιεπισκοπεία του μακαριστού Χριστοδούλου αλληθώριζαν προς τη ρωσική Ορθοδοξία απεμπολώντας την ελληνική Ορθοδοξία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ποικιλότροπα και μάλιστα στην κατεύθυνση ενός υπερσυντηρητικού δήθεν "ορθοδόξου τόξου" απέναντι σε άθρησκους, αλλόθρησκους κι ετερόδοξους".Δεν αλληθώριζαν στα καλά καθούμενα... Καινά μη ξεχνάμε ότι τις αποφάσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ειδικά περισσότερο για τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συμμεριζόταν και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.

Και...

"Απομένει σήμερα πια να δούμε προς τα πού θα κατευθυνθεί η Ελλαδική Εκκλησία επί των ημερών του Ιερωνύμου Β', εάν δηλαδή θα παρασυρθεί στον πανσλαβικό αλληθωρισμό ή θα μείνει πιστή στην ακραιφνή ελληνικότητα των ανοικτών οριζόντων μιας εκκλησίας με υπευθυνότητα έναντι των κοσμοϊστορικών απαιτήσεων των κρίσιμων καιρών μας. Ευχόμαστε να συμβεί αυτό το τελευταίο και απευχόμαστε το πρώτο που ιστορικά αποδείχθηκε μοιραίο σφάλμα για την Εκκλησία της Ελλάδος".
_____________________

Σχόλιο:

Η Εκκλησία και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κατευθύνεται σωστά και το έδειξε καθαρά και με την προφυλάκιση του Βατοπεδινού Ηγούμενου Εφραίμ. Ο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο "ΗΡΕΜΟΣ ΔΟΝ", όπως τον αποκαλούμε συχνά, θέλει την Ελλαδική Εκκλησία μέσα στο ιστορικό Κλίμα της Βασιλεύουσας, αλλά δεν επιθυμεί η Ελλαδική Εκκλησία να είναι παρεκκλήσι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: