20 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα θύματα ενός οικονομικού πολέμου. Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης - που διαδήλωσε υπέρ της Ελλάδας μαζί με χιλιάδες άλλους κατοίκους του Παρισιού - μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση που τηρεί η Γερμανία, είπε με νόημα ότι δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», υποστήριξε ότι η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία ώστε να αλλάξει το ελληνικό κράτος, ενώ ευχήθηκε στους Έλληνες «κουράγιο και αισιοδοξία», διαμηνύοντας ότι «θα περάσει κι αυτός ο καημός».
   
Σχέδιο για την αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2012 επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει οριζόντια περικοπή του 3% -κατά μέσο όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι ένστολοι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
  
 Μπαράζ επαφών αναμένεται να έχει σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, εν όψει του καθοριστικού Eurogroup ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να άρει τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και να δοθεί το «πράσινο φως» για το PSI, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστέρησης. Στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι τελικοί όροι για το PSI, καθώς και ο ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους.
   
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο πλησιάζει η ημέρα εκλογής του νέου προέδρου. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής - ο οποίος δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος - αφήνει αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς κατηγορεί τις οικονομικές Αρχές για αναποτελεσματικότητα στην αποτροπή του οικονομικού εγκλήματος.
   
Μικροεπεισόδια και ορισμένοι τραυματισμοί σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής στη δεύτερη διαδήλωση της ημέρας κατά του νέου Μνημονίου που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, μετά την ολοκλήρωση του πανεργατικού συλλαλητήριου από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η νέα διαδήλωση διοργανώθηκε από το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Αγανακτισμένους κατά του Μνημονίου. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 60 προσαγωγές, προληπτικού χαρακτήρα. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κόσμος

Μια ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ έφθασε στην Τεχεράνη, για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να βρεθεί διπλωματική λύση στην διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
   
Η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Sun του Αυστραλοαμερικανού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, The Sun of Sunday, θα εκδοθεί την προσεχή Κυριακή, 26η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες η News International, θυγατρική της News Corp.
   
Το προσωπικό εδάφους στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης παρέτεινε την 24ωρη απεργία του που ξεκινά τη Δευτέρα, για ακόμη 24 ώρες, ανακοίνωσε το συνδικάτο του. Η διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου Franport AG ανακοίνωσε ότι το 70% των 1.250 προγραμματισμένων πτήσεων για τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
   
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νοτίου Κορέας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στρατιωτικά γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα με τη Βόρεια Κορέα στην Κίτρινη Θάλασσα, παρά τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ ότι θα προέβαινε σε αντίποινα, εάν παραβιαζόταν η μεθόριος.
   
Την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία, τον δημοφιλή ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιόακιμ Γκάουκ, φέρεται να υποστηρίζει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. Ο 72χρονος θεολόγος, το πολιτικό παρελθόν του οποίου ξεκινά στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έχει εξασφαλισμένη με τη στήριξη της CDU την εκλογή του στη θέση του παραιτηθέντος Κρίστιαν Βουλφ -προσωπικής επιλογής της Άνγκελα Μέρκελ το 2010. Τον υπερκομματικό Γιόακιμ Γκάουκ επιθυμούν να δουν στην προεδρία και οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες.

Οικονομία

Στην τελική ευθεία είναι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν το Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας να ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση του νέου δανείου και την έναρξη της διαδικασίας για το PSI. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας, ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το ύψος του νέου δανείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%.
   
Από τις συντάξεις του Μαΐου θα ξεκινήσουν οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με τα αναδρομικά ποσά που αφορούν στις μειώσεις από 1/1/2012 να παρακρατούνται σε οκτώ μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Η μηνιαία απώλεια για 930.000 συνταξιούχους συνολικά ξεκινά από 12 και ανέρχεται μέχρι τα 204 ευρώ, ενώ οι τρεις τελευταίες μειώσεις έχουν οδηγήσει στην απώλεια περίπου τριών συντάξεων τον χρόνο.
   
Στο 129% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος έως το 2020, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η εφημερίδα επιμένει επίσης στο σενάριο που κάνει λόγο για μικρότερη συνεισφορά του ΔΝΤ στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, της τάξεως των 13 δισ. ευρώ περίπου, αφήνοντας το κυρίως βάρος του νέου δανείου των 130+ δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Η διαφορά των δύο βαθμών με τον Παναθηναϊκό παραμένει, όμως αυτή τη στιγμή o Ολυμπιακός σκέπτεται μόνο τη ρεβάνς με τη Ρούμπιν Καζάν την Πέμπτη (22:05). Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται με το… ενάμισι πόδι στην επόμενη φάση του Europa League και δεν θέλουν να πέσουν θύμα έκπληξης μέσα στην έδρα τους.
   
Λήξαν θεωρείται στον Παναθηναϊκό το θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ του Ζεσουάλδο Φερέιρα και του Γιώργου Καραγκούνη, μετά τη χειρονομία του τελευταίου στη φάση του 2-0 του αγώνα με την Ξάνθη.
   
Λίγο έλειψε να αποχαιρετήσει τον τίτλο στο εφετινό πρωτάθλημα Ισπανίας η Μπαρτσελόνα, η οποία βρέθηκε να χάνει με 1-0 από τη Βαλένθια στο «Καμπ Νου». Τελικά, οι Καταλανοί έκαναν την ανατροπή, πήραν τη νίκη με 5-1 με τον Λιονέλ Μέσι να πετυχαίνει τέσσερα γκολ στο 200ό παιχνίδι του! Η Μπιλμπάο νίκησε με 3-0 την Μάλαγα και έπιασε στην 4η θέση την Εσπανιόλ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: