02 Φεβρουαρίου, 2012

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ...



Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου εκτυλίχτηκε χθες στην Αίγυπτο, όπου τουλάχιστον 75 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, «Τα αποδυτήρια μετατράπηκαν σε νεκροτομείο!», φώναζε ο προπονητής τερματοφυλάκων της Αλ Αχλί. «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι πόλεμος! Ανθρωποι πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν βλέπω πρώτες βοήθειες, δεν υπάρχουν νοσοκομειακά αυτοκίνητα. Ζούμε τη φρίκη. Η σημερινή μέρα θα μείνει αξέχαστη», κραύγαζε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο διεθνής μέσος της Αλ Αχλί, Μοχάμεντ Αμπουτρέικα.

Μόλις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα, που βρήκε νικήτρια τη γηπεδούχο Αλ Μάσρι (3-1), οπαδοί της άρχισαν να εισβάλουν κατά εκατοντάδες, άλλοι για να καταδιώξουν τους παίκτες της Αλ Αχλί, άλλοι για να επιτεθούν με πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες στους οπαδούς της και άλλοι απλώς για να πανηγυρίσουν. Οι λιγοστοί αστυνομικοί παρασύρθηκαν από τη λαοθάλασσα και φημολογείται ότι αρκετοί απ' αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Μέσα στον ασφυκτικό συνωστισμό δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν.

«Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται σε ασφυξία, διάσειση ή βαθιά κοψίματα. Πρόκειται για ατυχέστατο και θλιβερό γεγονός. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Υγείας Χεσάμ Σέιχα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, αρκετοί από τους οπαδούς κρατούσαν μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Με σημαντική καθυστέρηση, δύο στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν έξω από γήπεδο του Πορτ Σάιντ για να βοηθήσουν στη διακομιδή των τραυματιών. Ολα τα νοσοκομεία στη ζώνη του καναλιού του Σουέζ τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ δεκάδες νοσοκομειακά αυτοκίνητα κατέφτασαν στο Πορτ Σάιντ από τις γειτονικές πόλεις. Αναφέρθηκαν τουλάχιστον 47 συλλήψεις ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Κατάλοιπα

Κυβερνητικός βουλευτής έβαλε κατά των δυνάμεων ασφαλείας, κατηγορώντας τους επικεφαλής τους ως κατάλοιπα του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ! «Οι άνθρωποι του Μουμπάρακ ακόμα κυβερνούν. Το καθεστώς έπεσε, αλλά οι άνθρωποί του κατέχουν ακόμα τις θέσεις τους. Είναι οι δυνάμεις ασφαλείας που τα έκαναν αυτά ή που επέτρεψαν να συμβούν», κατήγγειλε ο βουλευτής που εκλέγεται στο Πορτ Σάιντ.

Τα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής του αιγυπτιακού πρωταθλήματος ματαιώθηκαν ή διακόπηκαν αυτομάτως σε ένδειξη πένθους. Ωστόσο στο Κάιρο, οπαδοί της Ζάμαλεκ πυρπόλησαν καθίσματα του γηπέδου διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή του αγώνα της ομάδας τους με την Αλ Ισμαϊλίγια.

Η πλέον πολύνεκρη ποδοσφαιρική τραγωδία ήταν εκείνη στη Λίμα (24 Μαΐου 1964), όπου 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αγώνα των εθνικών ομάδων του Περού και της Αργεντινής, όταν διαμαρτυρόμενοι για απόφαση του διαιτητή, οπαδοί της γηπεδούχοι εισέβαλαν ατάκτως στον αγωνιστικό χώρο. Η πιο πρόσφατη ήταν οι 127 νεκροί στην Ακρα (9 Μαΐου 2001) σε αγώνα του πρωταθλήματος της Γκάνα.

Στην Ευρώπη ήταν το «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ (15 Απριλίου 1989), όπου 96 φίλαθλοι βρήκαν τον θάνατο, λόγω συνωστισμού, πριν από την έναρξη του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ.

Ανεπισήμως ως μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία θεωρείται εκείνη που είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 1982 στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, στα τελευταία λεπτά του αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας με την ολλανδική Χάαρλεμ (2-0) για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι θεατές εγκατέλειπαν τις χιονισμένες εξέδρες, όταν η Σπαρτάκ πέτυχε το δεύτερο γκολ. Πολλοί επιχείρησαν να επιστρέψουν και επακολούθησε θανάσιμος συνωστισμός στα παγωμένα σκαλοπάτια με εκείνους που έβγαιναν. Οι σοβιετικές αρχές ανακοίνωσαν επισήμως 66 νεκρούς, αλλά σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ο αριθμός των αδικοχαμένων ανθρώπων ανήλθε σε 340.

Δεν υπάρχουν σχόλια: