11 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δύο πανό στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ανήρτησαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του ΚΚΕ με σύνθημα «Κάτω η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ» γραμμένο και στα αγγλικά.

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα πρόκειται να απευθύνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Η συζήτηση στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Την Κυριακή θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων ενάντια στα νέα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα. Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ομόνοια (11 π.μ.) και σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας. Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην του ΗΣΑΠ που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή -ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου από τη Βουλή- με το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στο Σύνταγμα (5 μ.μ.).

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της Παρασκευής είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν για σήμερα, Σάββατο, οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συνεδριάσει σε λίγη ώρα, ενώ της ΝΔ θα συνεδριάσει στις 11:30. Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των στελεχών του ΛΑΟΣ, αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις εν όψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων, την Κυριακή.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία και κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Κυριακή. Το νομοσχέδιο, που διχάζει ήδη τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων, θα έρθει σε τρία άρθρα και αργότερα θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος. Διαβάστε όλο το νέο μνημόνιο.

Κόσμος

Τις φήμες περί δολοφονίας του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, διέψευσε εκπρόσωπος της CIA στο CNN, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο ηγέτης της χώρας είναι νεκρός. Την Παρασκευή υπήρξε έντονη φημολογία, μέσω Twitter, ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν δολοφονήθηκε, ενώ βρισκόταν στο Πεκίνο.

Μία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το ευρώ είναι η Ελλάδα, εκτιμούν διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Με τη χρεοκοπία φλερτάρει η Ελλάδα γράφουν οι New York Times, την ώρα της απόφασης μέσα ή έξω από το ευρώ επισημαίνει ο Guardian, στον αντιγερμανισμό στέκονται τα γερμανικά μέσα...

Το Ιράν άρχισε να εμποδίζει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες, αυτές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS, και φαίνεται να μπλοκάρει και τη χρήση λογισμικού που χρησιμοποιούν Ιρανοί για να ξεπεράσουν τα κρατικά λογοκριτικά φίλτρα. Είναι πιθανό ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο με αφορμή την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης σε λίγες ημέρες. Η επέτειος ήταν αφορμή για αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο παρελθόν.

Σε ισόβια καταδικάστηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη ο Αρίντ Ούκα, ο 22χρονος Κοσοβάρος που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε μέλη της αμερικανικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης τον περυσινό Μάρτιο. Το δικαστήριο διαπίστωσε μάλιστα «ιδιαίτερο βάρος ένοχης» για την περίπτωση του, αποκλείοντας τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση στα 15 χρόνια ποινής, ενώ η εισαγγελία υποστήριξε πως πρόκειται για «μοναχικό ισλαμιστή εξτρεμιστή» που ριζοσπαστικοποιήθηκε χωρίς να προσεταιριστεί κάποια οργάνωση.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή, την παραμονή της πρώτης επετείου από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο ζητώντας την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία, ένα από τα πάγια αιτήματα των διαδηλωτών τον τελευταίο χρόνο. Μετά το τέλος της προσευχής, οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν προς το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω η στρατιωτική εξουσία».

Οικονομία

Αρνητικό το κλίμα σε όλη τη διάρκεια των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη την Παρασκευή, με τις τραπεζικές μετοχές να κλείνουν χαμηλότερα και στις δύο όχθεις του Ατλαντικού.

Την άμεση παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του ILO, κατά την οποία τον ενημέρωσε για τις περαιτέρω και ιδιαιτέρως επώδυνες απώλειες που δέχονται με το νέο μνημόνιο οι Έλληνες εργαζόμενοι. Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία των μέτρων που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα, εξέφρασε ο επικεφαλής του ILO και έκρινε αναγκαία μια νέα παρέμβαση του ILO.

Υπέρ μίας νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για ένα «άλλο πρόγραμμα» ακόμα και τώρα «στο παρά πέντε», το οποίο θα στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη μείωση του κατώτατου μισθού και στην κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λ.Κατσέλη. Όπως είπε «η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα μας οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών μας στο άμεσο μέλλον» και υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι «για εναλλακτικές διεξόδους και να καταρρίψουμε μύθους και απειλές».

Αθλητισμός

Σε αλλαγή ώρας στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ρούμπιν Καζάν στο Λουζνίκι της Μόσχας στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων για τη φάση των «32» του Europa League προχώρησε η UEFA. Συγκεκριμένα, το ματς ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19:00, ωστόσο με νέα απόφασή της, το ματς θα πρέπει να έχει αρχίσει το αργότερο ως τις 15:00 ώρα Ελλάδος, αφού εδώ και αρκετές ημέρες η θερμοκρασία στη Ρωσική πρωτεύουσα δεν έχει ανέβει πάνω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ ξεχωρίζει στην 25η αγωνιστική της Premier League με τους γηπεδούχους να θέλουν το «τρίποντο» στο «Όλντ Τράφορντ» προκειμένου να διατηρηθούν σε απόσταση αναπνοής από την πρωτοπόρο Σίτι. Η τελευταία δοκιμάζεται στο «Βίλα Παρκ» από την Άστον Βίλα και οι «μπέμπηδες» ελπίζουν σε «στραβοπάτημα» της άσπονδης συμπολίτισσα. Σουάρες και Εβρά βρίσκονται στο επίκεντρο της κλασικής μάχης, αφού τίθενται αντιμέτωποι για πρώτη φορά μετά το μεταξύ τους περιστατικό.

Δίκαιη χαρακτήρισε τη νίκη (2-0) του Ολυμπιακού ο προπονητής της ΑΕΚ Νίκος Κωστένογλου, μετά τη λήξη του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ο Έλληνας τεχνικός στάθηκε στο πρώτο 25λεπτο του αγώνα, όπου οι γηπεδούχοι σημείωσαν και τα δύο τέρματα, τονίζοντας ότι «μπήκαμε πολύ νωθρά, ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα και δεχθήκαμε δύο γκολ και εκεί κρίθηκε το παιχνίδι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: