14 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Επαφές με βουλευτές που διαγράφηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο, αποκάλυψε μιλώντας στον Βήμα 99,5 η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη είπε, επίσης, ότι «το πολιτικό σύστημα καταρρέει» και «πρέπει να ξαναφτιαχτεί με άλλες λογικές», ενώ επιτέθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η ΝΔ πληρώνει τις πολιτικές αντιφάσεις των τελευταίων 2,5 ετών.
    
 Στην αντικατάσταση των 6 μελών της κυβέρνησης που παραιτήθηκαν κι όχι σε έναν δομικό ανασχηματισμό προσανατολίζεται όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ο αρχικός σχεδιασμός φαίνεται να αλλάζει, λόγω της εικόνας της Βουλής μετά τις μαζικές διαγραφές λόγω νέου Μνημονίου. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δεδηλωμένη, ρυθμιστής των εξελίξεων είναι η ΝΔ, καθώς εάν άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάλπες το πιθανότερο είναι να στηθούν τον Απρίλιο. Όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής, το έργο της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου.
    
 Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 03:34 τα ξημερώματα της Τρίτης στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της χερσονήσου του Άθω, στη Χαλκιδική. Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 110 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 24 χλμ. δυτικά της χερσονήσου του Άθω. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
   
 Yπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου αναμένεται να συνεδριάσει, στις 3 το μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο. Βασικό θέμα της ατζέντας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του νέου Μνημονίου, μετά την έγκρισή του από τη Βουλή.
    
 Η Ελλάδα ψήφισε το νέο μνημόνιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σώθηκε, αφού υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων μετά την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.

Κόσμος

  Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον προϋπολογισμό του 2013 να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους, ξεκινώντας έναν «αγώνα» με τους Ρεπουμπλικάνους για περικοπές δαπανών, εν όψει προεδρικών εκλογών. Λεπτομέρειες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του σε φοιτητές στο κολέγιο της Βιρτζίνια. Απορρίπτουν τις προτάσεις οι Ρεπουμπλικάνοι.
     
Αστυνομικοί και πυροσβέστες στο Ρίο ντε Τζανέιρο ψήφισαν υπέρ της λήξης της απεργίας, λίγες ημέρες πριν το ετήσιο καρναβάλι. Πυροσβέστες και οι αστυνομικοί ζητούσαν αύξηση μισθών.
    
 Η κρίση στο ευρώ θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Κινέζων ηγετών με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Πεκίνο. Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συναντηθούν με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα έχουν επαφές με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο.Στις ανησυχίες για το κινέζικο κύμα επενδύσεων, το Πεκίνο απαντά (μέσα από δημοσίευμα στην People's Daily): Η Κίνα δεν έχει ούτε την όρεξη, ούτε την ικανότητα να εξαγοράσει την Ευρώπη ή να ελέγχει την Ευρώπη όπως λένε μερικοί στην Ευρώπη, αλλά στηρίζει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή μέχρι το τέλος.
     
Την μνήμη των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου και του καταστροφικού βομβαρδισμού της Δρέσδης από τις συμμαχικές δυνάμεις τίμησαν οι κάτοικοι της πόλης -με ιδιαίτερη, φέτος, επαγρύπνηση για την επέτειο που παραδοσιακά βγάζει στους δρόμους τους νοσταλγούς του Τρίτου Ράιχ. Η φετινή περίσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς η Γερμανία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το που προκάλεσε η αποκάλυψη πως συμμορία νεοναζί δρούσε σχεδόν ανενόχλητη τα τελευταία χρόνια. Με μία ανθρώπινη αλυσίδα μήκους ενός χιλιομέτρου διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι της Δρέσδης
     
Ο υπερσυντηρητικός Ρικ Σαντόρουμ προηγείται του βασικού του αντιπάλου Μιτ Ρόμνεϊ σε δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα τη Δευτέρα, 15 ημέρες πριν από την προκριματική εκλογή των Ρεπουμπλικάνων στο Μίσιγκαν. Οι μάλλον ακραίες θέσεις του Σαντόρουμ σε θέματα ηθικής και γενικότερα σε κοινωνικά θέματα, φαίνεται του εξασφαλίζουν ψήφους στο προτεσταντικό το κομμάτι της Ρεπουμπλικανικής δεξιάς στις ΗΠΑ.

Οικονομία

 Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και να φύγει από το ευρώ», σε μία περίοδο όπου η συζήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη έχει κορυφωθεί σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ακόμα ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας, ο Άγγλος βουλευτής Ντένις Μακσέιν και η Μιράντα Ξαφά.
     
Καμία φορολογική αμνηστία δεν πρόκειται να δοθεί όσο διαρκεί το νέο Μνημόνιο σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή από τη Βουλή. Έτσι, εκτιμάται ότι ρυθμίσεις τύπου περαίωσης για εισοδήματα, ακίνητα κ.ά. αποτελούν παρελθόν, ενώ δεν θα δοθεί παράταση στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν και αφορούν την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
     
Στο διαχωρισμό των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των τομέων υγείας των ασφαλισμένων του Δημοσίου προχώρησε η Κυβέρνηση. Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας κ.κ. Γ. Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδου προβλέπει το διαχωρισμό των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Τομέων Υγείας Ασφαλισμένων του Δημοσίου και Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Αθλητισμός

Αγωνιστικά, διοικητικά, προπονητικά. Όλα στο επίκεντρο για τον Παναθηναϊκό που πλέον έχει να αντιμετωπίσει και το ξεκάθαρο ενδιαφέρον της Σπόρτιγκ για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Πάντως σήμερα, Τρίτη, ΔΣ της ΠΑΕ θα οριστεί η τιμή της μετοχής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όλα δείχνουν πως αυτή θα προσεγγίζει τις απαιτήσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου (0,33 ευρώ). Όσο για τον αγώνα του Σαββάτου με τον Εργοτέλη, ο Λέτο θα χρειαστεί να κάνει και άλλη υπομονή...
     
Με τις πρώτες αναμετρήσεις για την φάση των «16», συνεχίζεται το ερχόμενο διήμερο, το Champions League. Ο ΑΠΟΕΛ που εξέπληξε την Ευρώπη με την πορεία του στους ομίλους, καλείται να κάνει ακόμη μία υπέρβαση, καθώς φιλοξενείται από την Λιόν, που θεωρείται το φαβορί για την πρόκριση. Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα, που φαίνεται να χάνει το πρωτάθλημα στην Ισπανία, δοκιμάζεται στην έδρα της Λεβερκούζεν.
    
 Στις 13:00 θα γίνει σήμερα Τρίτη η σέντρα του αγώνα Ρούμπιν Καζάν - Ολυμπιακός, μετά την απόφαση που έλαβε η UEFA και την οποία ανακοίνωσαν επίσημα οι Ερυθρόλευκοι. Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος επικοινωνία της ΠΑΕ, Κώστας Καραπαπάς τόνισε ότι η UEFA τους ανακοίνωσε ότι «το ματς θα αρχίσει στις 15:00 ώρα Μόσχας, (13:00 Ελλάδας) αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από τους -15 βαθμούς Κελσίου. Διαφορετικά, θα γίνει συζήτηση με τους δύο προπονητές και αυτοί θα έχουν την ευθύνη». Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, πάντως, πάτησαν το χορτάρι του «Λουζνίκι» και διαπίστωσαν ότι είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Κανονικά προπονήθηκαν Μιραλάς - Μανιάτης στους... -20.

Δεν υπάρχουν σχόλια: